Moderne entree voor ‘gedenkpark’
NIEUW, OPVALLEND BEHEERDERGEBOUW BIJ DE BEGRAAFPLAATS

Moderne entree voor ‘gedenkpark’

Het nieuwe beheerdersgebouw bij de entree van de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat kan in gebruik worden genomen. Het opvallende gebouw, dat in de plaats is gekomen van het afgeschreven oude onderkomen van de beheerder, biedt faciliteiten voor bezoekers, nabestaanden, professionals en vrijwilligers. Met het nieuwe toegangshek, dat de komende dagen geplaatst zal gaan worden, heeft de ingang naar de begraafplaats een geheel andere uitstraling gekregen.

 

Vooruitgang

Het nieuwe entreegebouw biedt kantoorruimte voor beheerder Peter Woolderink, een kantine voor vrijwilligers en mensen van het onderhoud en een kleine ontvangstruimte voor bezoekers. Er zijn toiletten die voor bezoekers vanaf de buitenzijde toegankelijk zijn, ook als de beheerder niet aanwezig is. “We gaan er echt heel erg op vooruit!”, zegt Woolderink enthousiast. “We kunnen nu meer service bieden. Voorheen was er eigenlijk geen plek om nabestaanden even op te vangen. Er is niets vervelender dan mensen die in de regen staan te wachten niet even een schuilplek en een kop koffie te kunnen aanbieden!”

 

Wensenlijstje

Het gebouw heeft een opvallend ontwerp, met een natuurlijke uitstraling en is gasloos en energieneutraal. Door het overstekende sedumdak oogt het indrukwekkend. “Er staat echt wat”, vindt Woolderink. “Een bijzonder ontwerp, waar iedereen eigenlijk heel positief over is.” In dezelfde stijl is achter op het terrein van de begraafplaats een nieuwe werkloods gebouwd, voor gereedschap en machines. Ook dat stond al langere tijd op het wensenlijstje. Bovendien was het daardoor mogelijk een aantal bergplekken vlakbij het oude poortgebouw op te ruimen, waardoor de pas gerenoveerde ingang naar het voormalige katholieke deel van het kerkhof beter tot z’n recht komt.

 

'Gedenkpark' in plaats van 'begraafplaats'

Nadat er jaren vanwege bezuinigingen op het onderhoud van de begraafplaats werd beknibbeld is er de laatste jaren weer een grote inhaalslag gemaakt, mede door klachten uit de samenleving. Zo werd het groen flink onder handen genomen en kwam er een nieuw en bijzonder urnenveld. “Er is nu veel keuze in soorten asbestemmingen. Borne loopt daarin redelijk voorop.” Mede om die reden vond men de aanduiding ‘begraafplaats’ niet meer toepasselijk genoeg en is besloten voortaan over een ‘gedenkpark’ te spreken. Zo zal het ook straks op het nieuwe toegangshek staan. “We zijn van mening dat dit meer is dan een begraafplaats. Eigenlijk is het ook een mooi park midden in het dorp.”

 

Met de nieuwe entree is het lijstje met wensen nog niet vervuld. “We willen graag op het achterste deel van de begraafplaats de mogelijkheid bieden voor natuurlijk begraven en ook het geluid van de rondweg zoveel mogelijk weren.” Maar het moderne beheerdersgebouw is voorlopig wel de meest opvallende aanpassing van wat voorheen de begraafplaats was en nu het gedenkpark Borne. (AJ/BM/RH)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 28 jul 2020
Succes met deze nieuwe mooie ingang van het gedenkpark en ook de verbeteringen aan het oude 'kerkhof" zijn echt een aanwinst voor de gemeente Borne.

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024