Maxime steelt de show
05-09-2020
PLANTENLIEFHEBBERS KOMEN AAN HUN TREKKEN IN BORNE

Maxime steelt de show

Roodoranje met een subtiel goudgeel randje. Dahlia Maxime kon zaterdag op veel bewonderende blikken rekenen. De mensen van bloemenvereniging Floralia probeerden nog een beetje de rem te zetten op de verkoop, maar er was geen houden aan. Binnen de kortste keren waren alle knollen van Maxime verkocht. Ergens in het late najaar kunnen de gelukkige nieuwe eigenaren hun knollen komen ophalen om het vuurwerk van Maxime in hun eigen tuinen volgend jaar te reproduceren.

 

Maar naast Maxime was er nog veel meer spektakel te bewonderen. Dahlia’s zijn er in vele soorten, vormen en kleuren. “Voor ieder wat wils”, zegt Arie de Jager, voorzitter van Floralia, waar tegen de 60 verschillende dahlia’s gekweekt worden. De jaarlijkse open dagen trekken liefhebbers vanuit het hele land, die inmiddels weten er op tijd bij te moeten zijn om de gewilde knollen te bemachtigen. Ook dit jaar was halverwege de eerste dag al het overgrote deel van de voorraad gereserveerd. Ondanks het feit dat het aantal bezoekers aanmerkelijk lager lag dan normaal.

 

Aangepast wegens corona

“Vorig jaar waren hier zo’n 1.200 tot 1.400 mensen. Nu hebben we er op de eerste dag tot 14.00 uur 250 geteld. Naar omstandigheden zijn we daar heel tevreden mee.” Vanwege corona moest er een streep gezet worden door de populaire streekmarkt met allerlei kramen op het gebied van ambacht en streekproducten. “We vonden het heel moeilijk om de standhouders af te zeggen, maar het is niet anders. Gelukkig hebben we wel veel positieve reacties gekregen op de manier waarop we de open dagen toch door konden laten gaan.”

 

Planten en Stekjes Ruilmarkt

Een stukje verderop in Borne konden plantenliefhebbers eveneens hun hart ophalen. Aan de Oostermaat vond de tweede Planten en Stekjes Ruilmarkt plaats, georganiseerd door Jacomijn Prinsen van het Plantenasiel Borne. Dertig tot veertig personen ruilden daar hun plantjes met elkaar. Veel kamerplanten. “Maar ook tuinplanten, groentes, eigenlijk van alles”, vertelt Jacomijn. “Het is heel leuk om zo’n middag te organiseren. Er blijkt toch veel behoefte aan te bestaan om elkaar op deze manier te ontmoeten. Er worden veel tips uitgewisseld en er zijn leuke gesprekken over het verhaal achter iedere plant.” Plantenliefhebbers onder elkaar.

 

Die liefhebbers moesten wel ijlings een schuilplek zien te vinden toen er halverwege de dag een enorme regenbui losbarstte. Het enthousiasme van de deelnemers werd er niet minder om en de stekjes hadden in ieder geval water gekregen. (AJ/RH)

 

reageren op deze pagina

Floralia en stekjes ruilmarkt

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024