Kloostergaarde gaat steeds meer leven
ALTERNATIEVE NL-DOET EN LANCERING NIEUWE KALENDER

Kloostergaarde gaat steeds meer leven

Iets meer dan drie jaar nu is het beheer van de sortimentstuin De Kloostergaarde in Zenderen in handen van de Stichting Invulling Stad & Landschap (SISL) en wie er vaker komt zal de transformatie niet ontgaan zijn. Niet alleen ziet de tuin, waar leerlingen van het toenmalige AOC in het naburige Karmelietenklooster hun plantenkennis konden oppoetsen, er een stuk netter en verzorgder uit, maar er is ook iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Zo werd er een uitkijktoren geplaatst, werd de tuin onderdeel van diverse wandelroutes en zijn er sinds kort ook informatieborden geplaatst die het ontstaan van het essenlandschap in stripvorm uitleggen.

 

Planten van vroeger

Nieuw is ook de ‘als-vanouds-tuin’ met planten die vroeger gebruikt werden als medicijn of in het huishouden. Een QR-code biedt toegang tot de informatie over het gebruik in het verleden. Zo staat er bijvoorbeeld karmozijn en verfkamille, waarmee textiel gekleurd werd. Kunstenaars van het Textielcollectief hebben de schatten al weten te vinden om opnieuw mee te experimenteren en menig bosje inmiddels kaalgeplukt. Fier uitstekend boven de perken de kaardenbol. De tuiniers vinden het een ‘rotplant’, want beslist geen plantje om zonder handschoenen aan te pakken. Maar dat is meteen ook de waarde van de kaardenbol; textielvezels lieten zich er gewillig door temmen.

 

Vereende krachten

Wekelijks zijn er in De Kloostergaarde tussen de vijf en acht mensen met groene vingers te vinden, die er hun liefde en passie voor de natuur kwijt kunnen. “Maar voor sommige grote klussen heb je wat meer mankracht nodig”, legt Frank van Dam uit. “Want anders schiet het niet op.” De jaarlijkse NL-Doet-dag is ideaal om het grovere werk met vereende krachten aan te pakken, maar die ging dit jaar vanwege corona niet door. Niet bij de pakken neerzitten, dacht de immer vrolijke Van Dam, en zo ontstond er deze zaterdag spontaan een alternatieve doe-dag. Liefst twintig vrijwilligers maken de borders schoon, rooien ongewenste planten of bomen en bereiden de weg voor om straks in november alweer een nieuwe toevoeging te kunnen doen: een voedselbos.

 

Kalender

“De Kloostergaarde gaat letterlijk en figuurlijk steeds meer leven en het aantal bezoekers aan de tuin gaat met sprongen omhoog”, zegt Frank van Dam niet zonder trots. Eén van die bezoekers is de Almelose natuurfotografe Lidian Kerr. “Ik kom hier vaak”, vertelt ze. “Er is hier veel moois te zien en ik kom hier helemaal tot rust.” Regelmatig legde ze de kleurrijke details op de gevoelige plaat vast en dat bleef niet onopgemerkt bij Van Dam. Hij vroeg haar de fotografie van de jaarlijkse kalender voor haar rekening te nemen en iedere maand de tuin vast te leggen. Het eerste exemplaar van de nieuwe kalender werd zaterdag aan de fotografe overhandigd.

 

De kalender is te koop bij Theehuis De Karmeliet, of via SISL door een mailtje te sturen aan voorzitter@sisl.info. De opbrengsten van de kalender komen geheel ten goede aan De Kloostergaarde. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021