Meer gezinnen in de problemen
ALTERNATIEVE VOEDSELBANK KAN EXTRA STEUN GEBRUIKEN

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood. Vandaag de dag komen er wekelijks 36 gezinnen naar het voormalige Kringloop-pand aan de Bornerbroeksestraat, waar het Dreamteam Borne haar tenten heeft opgeslagen. Coördinator Stacey Bosman schat in dat bijna de helft van die gezinnen in de problemen is geraakt vanwege corona.

 

Nu de corona-maatregelen weer zijn aangescherpt is de normale gezelligheid ver te zoeken bij de pakkettenuitgifte. Klanten worden verzocht de hygiënerichtlijnen te volgen, het pakket bij de tijdelijke buitenbalie in ontvangst te nemen en om niet te blijven hangen voor een praatje. “Mensen vinden dat niet leuk, want liever blijven ze even kletsen om hun ei kwijt te kunnen of om adviezen op heel ander gebied te krijgen. Maar het is even niet anders.”

 

Desondanks is het sociale gebeuren ook deze vrijdagmiddag aanwezig, zij het op beperkte schaal. Een jong meisje komt een bosje bloemen brengen als dank voor alle goede zorgen en een andere vaste klant van de voedselbank doneert een grote doos vol zelfgemaakte knuffels om aan de kinderen te kunnen weggeven.

 

Alternatieve voedselbank

De directe aanleiding voor de alternatieve voedselbank was de tijdelijke sluiting van de Voedselbank, die vanwege de corona-maatregelen in maart dit jaar de deuren sloot. Een vriendinnengroep, onder de naam Dreamteam, wilde de gezinnen die van de Voedselbank afhankelijk waren niet in de kou laten staan en had binnen de kortste keren een alternatieve organisatie opgezet, met heel veel steun uit de samenleving. Inmiddels zijn de filialen van de Voedselbank in Hengelo, Borne en Hof van Twente weer geopend, maar volgens de meiden bleven er nog voldoende mensen over die net niet of niet meer gebruik konden maken van de Voedselbank, maar toch de hulp goed konden gebruiken.

 

Lege schappen, kas bereikt bodem

En dat aantal groeit dus explosief. “Het gaat zo hard nu”, verzucht Stacey. We doen heel erg zuinig, maar het wordt nu wel heel erg krap.” Er zijn nog altijd veel bedrijven die het Dreamteam steunen, zoals Plus Wallerbosch, Vertwenz, Hertme’s Bio-ei en bakkerij Schabbink, maar de schappen raken snel leeg en regelmatig moet er toch iets bijgekocht worden om de pakketten compleet te krijgen.

 

De royale donatie van de pandeigenaar is inmiddels zo goed als op en de kas bereikt rap de bodem. De alternatieve voedselbank wordt niet gesubsidieerd. “Gelukkig hebben we een goede samenwerking met het Noodfonds Borne van de gezamenlijke kerken. Bonnetjes mogen we daar declareren. En dan gaat het echt niet om veel hoor. Misschien 20 of 30 euro per week. We proberen wel zoveel mogelijk onze eigen broek op te houden, want het Noodfonds kan het geld ook goed gebruiken voor de eigen activiteiten.”

 

Gebrek aan houdbaar voedsel

De vrouwen hebben vooral gebrek aan houdbaar voedsel. “We doen graag iets extra’s, zoals kleding voor de kinderen, maar dat kan wel vaak met gesloten beurs. De basis blijft natuurlijk de voedselpakketten. Het lukt nog wel iedere keer om die te vullen, hoewel het soms echt pas op het laatste moment is. Het zou wel fijn zijn als we toch wat armslag hadden om bij te kunnen kopen als het niet anders kan.”

 

Het Dreamteam is over het algemeen behoorlijk creatief in het vinden van oplossingen. Zo waren er al plannen voor een sponsorloop en voor het inrichten van een koopjeshoek om toch wat inkomsten te genereren. Maar ook daarbij is corona de grote spelbreker. “Nou ja”, klinkt het dapper, “tot nu toe lukt het ons iedere keer en we gaan gewoon door zolang het kan.” (AJ/BM)

 

Eventuele donaties voor het Dreamteam, dat zelf niet over een bankrekening beschikt, kunnen worden gedaan naar de Stichting Noodfonds Borne, o.v.v. Dreamteam Borne, bankrekeningnummer NL36 INGB 0007 0676 65.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Monique — 16 okt 2020
(Hoe) kunnen we helpen?

Zondag wordt mevrouw Wolters-Pik 104!

Op 12 mei 1920 werd ze in Hengelo geboren, Johanna Annechien Pik. Een geboorte die nogal wat...
07-05-2024

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024