EHBO staat even niet paraat
19-10-2020
BEPERKENDE CORONAMAATREGELEN ZIJN OOK BIJ DE BORNSE AFDELING VOELBAAR

EHBO staat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en heren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken afdeling Borne. Helaas was het van korte duur. Geen sportactiviteiten, geen evenementen, dan is de inzet van de EHBO niet nodig. Dus ook geen inkomsten voor de afdeling Borne.

 

Gerda Wolters-Pouwels, voorzitter van de afdeling Borne (rechts op de foto boven), vertelt dat 2020 voor iedereen maar ook de vereniging een 'rot jaar' is. Twee, jarenlang actief betrokken, bestuursleden zijn overleden in de eerste helft van het jaar. Op 12 maart was de laatste inzet van de EHBO’ers. Doorgaans staat de zomer bol van activiteiten en evenementen. Nu zaten de leden thuis. In september leek de zon weer te schijnen. De herhalingscursussen van het EHBO-diploma en de reanimatie startten. Na twee bijeenkomsten sloot men in het ontmoetingscentrum het Klaverblad aan de Grotestraat 223 weer de deur. Wolters legt uit: “Wij werken mee om het aantal reisbewegingen zo beperkt mogelijk te houden. Door de cursussen stil te leggen ondersteunen we het beleid. Dit alles heeft wel gevolgen voor ons."

 

Minder inkomsten dit jaar

Begin dit jaar heeft de EHBO gecollecteerd. Deze inkomsten heeft men hard nodig voor de huur van het gebouw en de aanschaf van materialen. De organisatie valt onder het Oranje Kruis en ontvangt geen subsidies. Van zeventig leden komen contributiegelden binnen. Een vaste kern van twintig gediplomeerde EHBO-vrijwilligers zorgt jaarlijks voor een paar duizend euro aan inkomsten. Hetgeen absoluut nodig is. Voor de inzet van twee EHBO’ers, zoals bij een Carnavalsoptocht, Streetsoccer, Melbuul’ndagen, Borne op z’n Best en Koningsspelen, ontvangt de afdeling € 10,- per uur.

 

In 2019 assisteerden de EHBO’ers drie en dertig keer. Nu is dat op één hand te tellen. “Dankzij het voortreffelijke werk van de penningmeester hebben we nu nog een financieel gezonde afdeling”, aldus Wolters. De vereniging, opgericht in 1938, mist veel inkomsten en moet dus op de uitgaven letten. “De AED moet dit jaar vervangen worden en dat brengt hoge kosten met zich mee. Daar lopen wij nu tegenaan." Waarschijnlijk zijn er kleine afdelingen elders in het land die het niet meer redden.

 

Geen reanimatie cursussen

Vol enthousiasme is er gestart met de theorielessen van de herhalingscursussen EHBO en reanimatie. Netjes met inachtneming van de bekende Covid-19 maatregelen. Met uitgewerkte instructies voor eerste hulp en reanimeren en op papier gezet door twee kaderinstructeurs. Honderdtachtig deelnemers hebben de jaarlijkse extra opfriscursus voor het bedienen van de AED tijdens een reanimatie nodig. Het bestuur hoopt op een herstart in januari 2021 voor in totaal tweehonderddertig cursisten.

 

Wolters legt uit:” Er is een landelijk protocol `bijzondere omstandigheden`. Op dit moment mag men reanimeren. Maar er mag geen mond-op-mond beademing plaats vinden en men moet zo snel mogelijk een AED aansluiten. Ook bij de eerste hulp verlenen vraagt de EHBO’er, op anderhalve meter afstand, wat er aan de hand is. Indien nodig worden er instructies gegeven zodat de patiënt zichzelf kan behandelen."

 

Nieuwe long voor pop is prijzig

Soms wordt ze `Annie` genoemd. De reanimatiepop waarop geoefend wordt. Het protocol voor het nieuwe normaal zegt dat bij gebruik door een cursist de longen van de pop vervangen moeten worden. Bij de mond-op-mond beademing wordt er lucht in de longen geblazen. Het reinigen van de buitenzijde van de pop is niet afdoende. “Er moet een nieuwe long in geplaatst worden”, zegt Wolters. “Dit kost € 18,50 per keer. Dat is niet op te brengen voor tweehonderddertig deelnemers.” Ook de aanschaf van kunstledematen om het verbinden te oefenen is te kostbaar. Normaliter wordt op elkaar geoefend bij het aanleggen van een verband.

 

Blijf gezond

“Wij zijn als afdeling al jaren bezig met gezondheid. Het is nu nodig dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. Zoek geen grenzen op. Dan kunnen we weer terug naar het 'oude' normaal. En dan staan wij van de EHBO weer paraat”, aldus Wolters. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Gerda Meijer — 20 okt 2020
Ook hier bij de EHBO afd.Blijham/Wedde hebben we dezelfde problemen. 2x weer een oefenavond gehad en nu weer stilgelegd. Geen inkomsten, wel uitgaven

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021

Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
18-02-2021