‘We moeten positief perspectief bieden’
25-10-2020
VOLGENS ROB HOOGERHUIS STAAT HET VERENIGINGSLEVEN STIL IN DE FONTEIN

‘We moeten positief perspectief bieden’

De Fontein aan de Twijnerstraat wordt op zondag gebruikt voor kerkdiensten. Het bestuur van de Baptistengemeente heeft enkele jaren geleden besloten dat het gebouw optimaal benut kan worden. Dit leidde ertoe dat diverse verenigingen en een rijschool door de week de ruimte huren. Helaas ziet voorganger Rob Hoogerhuis dat bijna alle verenigingen zich terugtrekken. Bijeenkomsten worden gecanceld. Uit angst voor mogelijke besmettingen. Dit is de teneur in heel Borne.

 

De angst regeert

“De RIVM-maatregelen worden nageleefd. Maar toch regeert de angst”, aldus Hoogerhuis. Hij vraagt zich af hoe dat doorbroken kan worden. “Ja, we moeten oppassen voor het virus.” De deelneemsters van een vrouwen themagroep bleven maandenlang thuis. Terwijl ze hunkerden naar contact om hun gevoelens te delen. Toch is het Hoogerhuis gelukt om de dames in de veilige omgeving, mét afstand en de nodige middelen, weer even een kopje koffie met elkaar te laten drinken. De groep voelde dat de situatie onder controle was. Ze ervoeren hoe fijn en noodzakelijk het is om sociaal contact met elkaar te hebben.

 

Realiteitszin

“Nu moeten we dit ook voor de ouderen kunnen creëren”, zegt Hoogerhuis die tevens voorzitter is van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB). Hij merkt op dat we de realiteitszin kwijtraken. Gedurende de gehele dag worden we overspoeld met coronanieuws. Hierdoor worden we door angst gedreven. “We worden verlamd in ons denken. We vragen ons niet meer af: wat kan ik ervan maken? Hoe kunnen we de pandemie inlijven in ons leven? Het is onder ons en we moeten ermee leren leven.”

 

Hoogerhuis: “Een gemeente is een sociale gemeenschap. Betrek jong en oud om te bespreken hoe we aan de contacten weer invulling geven. We moeten het tij keren. Zorgen dat er minder besmettingen zijn maar ook de contacten uit het slop halen.” Hij roept op om mee te denken hoe we positief perspectief, in de realiteit die er nu is, kunnen bieden. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 25 okt 2020
De leiders (regering) van het totale volk geven aan dat er crisis is. Dat de gezondheidszorg het niet aankan, als we er niet alles aan doen om de ander niet te besmetten.
Dat doe je vooral:
Door afstand te houden, door een mondkapje voor te doen in ruimten (dus juist ook kerken etc.) waar de ventilatie wellicht tekort schiet (je weet het niet he? Meestal zijn kerkgebouwen heel slecht geventileerd) en vaak de handen te wassen. De dagelijkse leiders in de gemeenschappen zouden juist aan moeten geven wat en hoe er wel wat kan. Ik deed al wat voorstellen via de video streams van BorneBoeit, maar natuurlijk ook die van het Kulturhus, waar Welzijn Ouderen hard bezig is met en voor de ouderen... toch?

Jong! - nieuw op BorneBoeit

Het is een veelgehoorde noodkreet tijdens de voortslepende pandemie dat het vooral de jongeren...
08-03-2021

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021