‘We moeten positief perspectief bieden’
25-10-2020
VOLGENS ROB HOOGERHUIS STAAT HET VERENIGINGSLEVEN STIL IN DE FONTEIN

‘We moeten positief perspectief bieden’

De Fontein aan de Twijnerstraat wordt op zondag gebruikt voor kerkdiensten. Het bestuur van de Baptistengemeente heeft enkele jaren geleden besloten dat het gebouw optimaal benut kan worden. Dit leidde ertoe dat diverse verenigingen en een rijschool door de week de ruimte huren. Helaas ziet voorganger Rob Hoogerhuis dat bijna alle verenigingen zich terugtrekken. Bijeenkomsten worden gecanceld. Uit angst voor mogelijke besmettingen. Dit is de teneur in heel Borne.

 

De angst regeert

“De RIVM-maatregelen worden nageleefd. Maar toch regeert de angst”, aldus Hoogerhuis. Hij vraagt zich af hoe dat doorbroken kan worden. “Ja, we moeten oppassen voor het virus.” De deelneemsters van een vrouwen themagroep bleven maandenlang thuis. Terwijl ze hunkerden naar contact om hun gevoelens te delen. Toch is het Hoogerhuis gelukt om de dames in de veilige omgeving, mét afstand en de nodige middelen, weer even een kopje koffie met elkaar te laten drinken. De groep voelde dat de situatie onder controle was. Ze ervoeren hoe fijn en noodzakelijk het is om sociaal contact met elkaar te hebben.

 

Realiteitszin

“Nu moeten we dit ook voor de ouderen kunnen creëren”, zegt Hoogerhuis die tevens voorzitter is van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB). Hij merkt op dat we de realiteitszin kwijtraken. Gedurende de gehele dag worden we overspoeld met coronanieuws. Hierdoor worden we door angst gedreven. “We worden verlamd in ons denken. We vragen ons niet meer af: wat kan ik ervan maken? Hoe kunnen we de pandemie inlijven in ons leven? Het is onder ons en we moeten ermee leren leven.”

 

Hoogerhuis: “Een gemeente is een sociale gemeenschap. Betrek jong en oud om te bespreken hoe we aan de contacten weer invulling geven. We moeten het tij keren. Zorgen dat er minder besmettingen zijn maar ook de contacten uit het slop halen.” Hij roept op om mee te denken hoe we positief perspectief, in de realiteit die er nu is, kunnen bieden. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 25 okt 2020
De leiders (regering) van het totale volk geven aan dat er crisis is. Dat de gezondheidszorg het niet aankan, als we er niet alles aan doen om de ander niet te besmetten.
Dat doe je vooral:
Door afstand te houden, door een mondkapje voor te doen in ruimten (dus juist ook kerken etc.) waar de ventilatie wellicht tekort schiet (je weet het niet he? Meestal zijn kerkgebouwen heel slecht geventileerd) en vaak de handen te wassen. De dagelijkse leiders in de gemeenschappen zouden juist aan moeten geven wat en hoe er wel wat kan. Ik deed al wat voorstellen via de video streams van BorneBoeit, maar natuurlijk ook die van het Kulturhus, waar Welzijn Ouderen hard bezig is met en voor de ouderen... toch?

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020