‘Samen koffiedrinken, neem je eigen kopje mee’
WELZIJN OUDEREN BORNE DENKT MEE EN ADVISEERT SENIOREN ZELF CONTACT TE MAKEN

‘Samen koffiedrinken, neem je eigen kopje mee’

“Samen iets ondernemen maakt mijn dag zinvol”, staat op de website van Welzijn Ouderen Borne. Maar dat samenzijn gebeurt nu niet meer. Er zijn geen georganiseerde activiteiten. Maar wat dan? Ook de ouderen-coördinatoren van Welzijn Ouderen Borne zoeken naar mogelijkheden.

 

Iedereen heeft behoefte aan contact

Net zoals jongeren hebben ook ouderen veel behoefte aan contact. Jongeren kunnen veelal nog naar school, chatten en gebruiken de digitale snelweg. Jongvolwassenen hebben contact met collega’s. Ook de sportscholen worden door velen graag bezocht. Jonge gezinnen zitten om de tafel en horen elkaars verhalen aan. We proberen onze wereld een invulling te geven. Veel van deze ontmoetingsplekken, digitaal dan wel fysiek, ontbreken bij een grote groep ouderen. Het vraagt zoeken naar een creatieve oplossing, maar ook een actieve houding.

 

Welzijn Ouderen is onderdeel van Wijkracht. Er werken twee ouderen-adviseurs. De afdeling is gehuisvest in het Kulturhus. Joke Boevink, ouderen-coördinator, vertelt dat zij informatie, begeleiding en advies geven aan ouderen, familieleden, vrijwilligers en mensen die beroepsmatig met ouderen omgaan. Met enige regelmaat voeren ze overleg met de ouderenbonden. Boevink geeft aan dat ongeacht leeftijd nu iedereen op zichzelf wordt teruggeworpen. “Wat doe ik nog? Hoe kunnen we met elkaar omgaan? Wat is binnen de regels wel mogelijk?” Het zijn vragen die Boevink in gesprekken met ouderen tegenkomt.

 

'Kies één of twee mensen uit'

Boevink adviseert mensen zelf actief contact te maken. “Laat je niet leiden door angst maar creëer je eigen veiligheid. Zoek één of twee mensen uit met wie je contact wilt blijven onderhouden. Hou het alleen bij deze mensen. Regel zelf wat praktische zaken. Ga op bezoek of nodig die persoon uit. Hou anderhalve meter afstand in huis. Draag beiden een mondkapje. Neem bijvoorbeeld je eigen kopje voor de koffie mee.” Op deze manier kun je toch anderen blijven ontmoeten. “Want”, merkt de ouderen-adviseur op: “Je kunt fysiek gezond blijven doordat je niet besmet raakt met het coronavirus. Maar als eenzaamheid vat op je krijgt dan kun je enorme psychische problemen krijgen. Voorkom ook dat dit laatste gebeurt.”

 

Eetpunt in De Wanne

Enkele maanden was er een pauze bij het Eetpunt in De Wanne. Maar vanaf november eet men weer regelmatig met elkaar. De professionals van Welzijn Ouderen hebben samen met de vrijwilligers gezocht naar mogelijkheden. Er zijn lijnen op de vloer aangebracht, tafels uit elkaar geplaatst en de groep eters is beperkt gehouden. Het is gelukt. Boevink roept dan “Wat kan wel? Hoe durven we dit aan?” Maak het bespreekbaar en probeer het. Trek het breder. Kijk een beetje naar elkaar om. Het zijn de kleine dingen die het doen. De ander ervaart het als `er wordt aan mij gedacht`. Geef eens een tijdschrift door aan iemand die veel thuis zit. Maar let erop dat je elkaar niet betuttelt.

 

Digitale bingo

Voor velen die niet met de digitale wereld zijn opgegroeid overheerst de angst voor computers. Welzijn Ouderen ziet dat ook de oudere mensen daaraan moet geloven. Zolang je elkaar in groepen niet kunt ontmoeten zou een digitale bingo een oplossing zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om devices recreatief in te zetten. “Tegenwoordig zijn er ook subsidies die het mogelijk maken om de nieuwe middelen algemener in te zetten”, weet Boevink te melden. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 27 okt 2020
Leuk visueel voorbeeld die foto met dat Patience op de tablet. Heel goed te leren als de meeste andere icoontjes worden verwijderd van het startscherm tot de volgende stap gemaakt kan worden. Zo simpel mogelijk en stap voor stap. Zou een mooi instructievideotje kunnen worden, al is het maar dat je de gever of verkoper kunt vertellen hoe je het wilt.
Marion — 27 okt 2020
Neem aan dat dit bericht ook opgenomen wordt in Bornse Zakengids en Tubantia. Anders bereikt het de ouderen niet.

Jong! - nieuw op BorneBoeit

Het is een veelgehoorde noodkreet tijdens de voortslepende pandemie dat het vooral de jongeren...
08-03-2021

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021