Noodfonds Borne is vooral stille helper
GUSTAAF BOERJAN: ‘DE NOOD IS HOOG, OOK IN BORNE’

Noodfonds Borne is vooral stille helper

Sinds december vorig jaar is Gustaaf Boerjan de nieuwe voorzitter van de Stichting Noodfonds Borne. “We slaan een brug tussen kerk en staat, om het maar kort door de bocht te zeggen”, zo vertelt hij. Toch zijn de lijntjes met de Bornse geloofsgemeenschappen én met de gemeente heel kort. “En zo moet het ook zijn. Onze stichting komt in beeld als er ergens acute nood dreigt bij Bornenaren die tussen wal en schip dreigen te raken. Dan kunnen we bijspringen met financiële ondersteuning en met het leggen van verbindingen naar andere partijen.”

 

Mensen op het juiste spoor houden

Het Noodfonds Borne is vooral een stille helper. “Onze stichting treedt niet echt op de voorgrond, al zouden we dat misschien wel vaker moeten doen. Want de nood is hoog, ook in Borne”, aldus Boerjan. “Mensen kunnen plotseling in de problemen komen, bijvoorbeeld door het verlies van een baan of door het maken van verkeerde keuzes. Je ziet dan bijvoorbeeld dat er een achterstand in huurbetalingen ontstaat, dat rekeningen voor elektriciteit en gas blijven liggen of dat de tandartsnota niet meer betaald kan worden. Op dat soort momenten is het goed dat we snel en adequaat kunnen bijspringen totdat de structurele hulp op gang is gekomen.”

 

Armoedebestrijding en het verlenen van hulp en ondersteuning bij sociale en maatschappelijke problemen kwam in het verleden vaak voort uit vrijwilligers van de geloofsgemeenschappen. “Zo kennen we in Borne de Parochiële Caritas Instelling HH Jacobus en Johannes, de Diaconie van de Protestantse Gemeente Borne en de St. Vincentius Vereniging Borne. Een veranderende maatschappij, de sociale wetgeving én een steeds groter wordende druk op vrijwilligers leidden eigenlijk automatisch tot de noodzaak om meer met elkaar samen te werken. En zo ontstond vijf jaar geleden ons Noodfonds.”

 

Dreamteam Borne

Ondertussen is er ook een nauwe samenwerking gegroeid met de gemeente en met bijvoorbeeld Wijkracht Borne dat zich vooral richt op de maatschappelijke aspecten. “Met elkaar proberen we de nood te lenigen in onze gemeente. Dit jaar hebben we in zeker zes situaties de helpende hand kunnen uitsteken. Maar ook ondersteunen we het Dreamteam Borne dat na het uitbreken van de coronacrisis met de alternatieve voedselbank begon en leveren we een wezenlijke bijdrage aan de jaarlijkse Sinterklaasactie voor kinderen tot en met 12 jaar.”

 

Voor Boerjan en de drie andere leden van het Noodfonds zijn het vooral de sociale betrokkenheid en het gevoel mensen te kunnen helpen de belangrijkste drijfveer om zich voor de stichting in te zetten. “Het is heel dankbaar om een ‘redder in nood’ te kunnen zijn en ik denk dat er in de komende jaren steeds vaker een beroep op ons fonds gedaan zal worden. We hopen dan ook echt aan de aanvragen voor ondersteuning in onze gemeente te kunnen blijven voldoen.” (AJ/BM)

 

Eventuele donaties kunnen worden gedaan naar de Stichting Noodfonds Borne, bankrekeningnummer NL36 INGB 0007 0676 65. Zie voor meer info ook www.noodfondsborne.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Marko Zwier — 11 nov 2020
Ik kende dit niet. Is iets goeds. Zal nadenken wat er mee te doen.

Aangepast treinverkeer van 14 tot en met 16 mei

Van donderdag 13 mei t/m zondag 16 mei vinden er werkzaamheden plaats rond Hengelo. Dit heeft op...
10-05-2021

‘Investeer in zonne-energie’

De Stichting DiBo (Duurzame initiatieven Borne) is een van de spelers die zich nadrukkelijk...
08-05-2021

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021