‘Je gaat je gêne voorbij’
04-12-2020
VOEDSELBANK MIDDEN TWENTE BIEDT EEN OPLOSSING IN MOEILIJKE TIJDEN

‘Je gaat je gêne voorbij’

De Voedselbank Midden Twente verzorgt wekelijks 31 voedselpakketten voor inwoners van de gemeente Borne. Kratjes en tassen met zowel houdbare als verse, diepvries- en koelverse producten. Gebruikers halen dit zelf af. Han Eulderink, een van de vrijwilligers bij de VBMT vertelt: “Zolang we voldoende voedsel hebben, kunnen we al onze klanten in Borne en in Hengelo en Hof van Twente ondersteunen. Daar blijft de VBMT voor knokken.”

 

Een van de gebruikers in Borne is Germa Postma. Zij verwoordt haar gevoel: “In eerste instantie voelde ik schaamte, staande in de rij bij de Voedselbank, wachtend op mijn boodschappen. Ik moest echt een drempel over. Maar na enige tijd ontstaat er een soort verbroedering met de andere wachtenden. Je wordt opgenomen in een multiculturele groep mensen die allen dezelfde zorgen ervaren. Voor mij was dat een hele bijzondere ervaring.”

 

Een buurvrouw, vrijwilligster bij de Voedselbank, attendeerde Postma vier jaar geleden op de voorziening. Samen stapten ze naar binnen. Over een voor Postma vreselijk hoge drempel. Noodgedwongen, net gescheiden een beetje ontredderd en financieel op een totaal dieptepunt. Daarna begeleidde haar vader haar tijdens de wekelijkse bezoeken. Met veel moeite, omdat beelden van de ‘Bedeling’ tijdens de oorlog bij hem naar boven kwamen.

 

Criterium inkomen

Voordat iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket vindt er een inkomenstoets plaats. Criteria ten aanzien van een minimum bestedingsruimte bepalen de ondersteuning tot maximaal vier jaren. Het verliezen van een baan, onderneming, een faillissement, schuldhulpverlening en -sanering kunnen leiden tot financiële problemen. De huidige crisis ten gevolge van Covid19 brengt een toenemend aantal mensen in de problemen. Gedwongen ontslagen, omvallen van ondernemingen, wegvallen van opdrachten bij ZZP’ers.

 

Voedselpakket

Op één middag in de week kunnen de voedselpakketten worden opgehaald. Wachtend in de rij delen mensen hun levensverhalen. “Er is zoveel verdriet en pijn”, verzucht Germa. “Maar er is nooit ruzie, er is respect voor elkaar. Iedereen is gelijk en wordt als gelijke behandeld. We ontmoeten elkaar daar wekelijks en kennen elkaar. Je zit allemaal in dezelfde situatie.” Toch merkt ze dat passanten met een neerbuigende houding de wachtende rij voorbijfietsen en -rijden.

 

Thuisgekomen realiseert ze zich dat je met die grote doos zeeppoeder weer een half jaar vooruit kunt. En soms geniet ze van die verwennerij; een pakje roomboter, een bakje blauwe bessen of een zakje nootjes. Er worden meerdere tassen met een gezonde variatie aan voedingsmiddelen uitgedeeld. Waar ze met gemak een hele week heerlijke, gezonde maaltijden van kon samenstellen. En zelfs in de samenstelling van het pakket werd voor een deel rekening gehouden met voorkeuren. Alles gesorteerd en keurig verpakt in tassen.

 

Inzet van vrijwilligers waardevol

“Maar ik besef me dat dit alleen gerealiseerd kan worden door de enorme inzet van vrijwilligers en de giften van bedrijven en winkels.” Het zijn vooral sociaal en betrokken mensen. Ze maakte kennis met een goed georganiseerd team dat enkele dagen in de week geheel vrijwillig en zonder mokken voor hun medemens in de weer is. “Mensen met het hart op de goede plek.” Ze is daar de Voedselbank Midden Twente, locatie Borne dankbaar voor. En wijst mensen erop als er geen andere uitweg is: stap over je gêne heen!

 

Voor Postma zit de termijn erop. Het gaat inmiddels goed met haar. “Het is tijd om plaats te maken voor een ander die het op dit moment meer nodig heeft dan ik.” Als dank wil ze een actie op touw zetten voor de gebruikers van de Voedselbank. Het gaat om het uitdelen van een speciale kerstattentie. Daarvoor heeft ze hulp nodig. Ze zoekt mensen die daar samen met haar invulling aan willen geven. “Vanuit het gevoel van saamhorigheid en liefde voor de medemens. En juist op dit moment waar wij als mens in een chaotische maatschappij leven.” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 05 dec 2020
Hulde aan alle vrijwilligers die dit maar “even” doen naast hun eigen besognes en ook de giften van winkels en bedrijven komen zeer goed van pas. Wel is dit intriest dat anno 2020 nog zoveel mensen afhankelijk zijn van de Voedselbank in Borne en elders. En dat in een rijk welvarend land als Nederland. Wij dienen een plan van aanpak te maken hoe dit te voorkomen. Een taak van het college B&W, de raad, de vrijwilligers en iedereen die invulling aan wil geven om de tafel te gaan zitten en dit wel zo spoedig mogelijk.

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021