Spreekuur autisme voorziet in behoefte
NICO BUSGER OP VOLLENBROEK GEEFT ALS ERVARINGSDESKUNDIGE ADVIES EN INFORMATIE

Spreekuur autisme voorziet in behoefte

Sinds begin november houdt Nico Busger op Vollenbroek tweewekelijks een spreekuur in het Kulturhus voor mensen die te maken hebben met autisme. “Het doel is om te inventariseren of er in Borne behoefte is aan ondersteuning van mensen die de diagnose autisme hebben gekregen, maar zeker ook voor hun omgeving. Ouders en partners lopen eveneens vaak tegen problemen aan. Dat heb ik zelf ook ervaren.”

 

Bij Nico werd pas op 47-jarige leeftijd vastgesteld dat hij autisme heeft, specifieker het syndroom van Asperger. “Het was een lange zoektocht, maar toen de diagnose kwam viel het kwartje. Het paste precies.” De puzzelstukjes vielen in elkaar. Het moest wel even verwerkt worden. “Zo’n diagnose doet wel iets met je. Je bent niet ‘normaal’. Zien ze me nog wel voor vol aan?” Meer vragen kwamen naar boven en Nico zocht informatie en ging zich verdiepen in de achtergronden van autisme.

 

Zandpaden

“Het brein functioneert anders. Als we geboren worden hebben we allemaal dezelfde vleesmassa als brein met een aantal knooppunten. Bij een ‘normaal’ brein zorgt informatie en ervaring via die knooppunten dat sporen in het brein van zandpad, via verharde weg naar snelweg veranderen. Bij autisme werken sommige knooppunten niet en blijven het zandpaden.” Het gevolg daarvan is dat automatismen moeilijk gevormd worden en met name vaak sociale prikkels iedere keer opnieuw veel energie kosten om te verwerken. “Het duurt te lang en ondertussen komen er alweer andere signalen binnen.”

 

De gevolgen daarvan kunnen heel verschillend zijn. “Iedereen is anders en dat geldt ook voor mensen met autisme. De een heeft hier last van, de ander weer van iets anders.” Bij Nico was de combinatie autisme met een aantal gebeurtenissen in zijn leven de oorzaak voor een donkere periode. Hij krabbelde echter op en leerde met de stoornis omgaan. “Ik leer nog iedere dag. Het gaat met vallen en opstaan.”

 

Corona

“Het is niet gemakkelijk, ook voor de omgeving niet. Daarom zijn wederzijds begrip en kennis zo belangrijk.” Het is een van de redenen voor het starten met het spreekuur in het Kulturhus. Inmiddels zijn er drie sessies geweest en ze waren allemaal volgepland met afspraken. Er kwamen ouders die iemand zochten om vanuit de praktijk mee te praten, maar ook een zorgprofessional die beter wilde begrijpen tegen welke praktische problemen iemand met autisme aanloopt. Daarnaast levert corona weer extra zorgen op, omdat de structuur in deze periode wegvalt, waar mensen met autisme juist zo’n behoefte aan hebben.

 

Vervolg

Maandag 21 december is alweer het laatste spreekuur. Ook die zit inmiddels vol met afspraken. “Het ligt wel in de lijn der bedoelingen om in het nieuwe jaar door te gaan. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Autisme zijn we bezig in Overijssel meer knooppunten te vormen, maar vanwege corona is de besluitvorming daarover nog even op de lange baan geschoven. In Borne zou ik in ieder geval wel graag een vervolg geven. Ik merk dat er behoefte aan is.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Johan Wierda — 08 dec 2020
Een uitstekend initiatief, hopelijk maken velen er in Borne gebruik van.

Wensink-Zuid heeft twijfels bij warmtenet

Voor de wijk Wensink-Zuid wordt een warmtenet kansrijk geacht om de wijk aardgasvrij te maken....
21-01-2021

Hertme trakteert zorgverleners

Bij ruim 70 adressen in Hertme is de afgelopen dagen een reep chocolade bezorgd. Dorpsgenoten...
21-01-2021

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag....
17-01-2021

Klein beetje wit brengt groot plezier

De weersvoorspellingen deden zaterdag veel harten sneller kloppen. De sneeuw zou Nederland...
17-01-2021

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021

Auto over de kop op Azelosestraat

Dinsdagavond ging een auto over de kop op de Azelosestraat na van de weg geraakt te zijn. Het...
12-01-2021