Kabouters ontdekken in de Bornsche Maten
21-12-2020
JUDITH HEGEMAN CREËERT VERMAKELIJK EN EDUCATIEF WANDELPAD

Kabouters ontdekken in de Bornsche Maten

Helemaal nieuw is het niet, kabouterpaden zijn er immers ook al elders in het land. Maar voor zover Judith Hegeman weet, is haar creatie wel de eerste in een woonwijk. Sinds zondag prijken haar 17 kabouterpaaltjes op en rond het wandelpad in de groene zone, grenzend aan Hengelo, in de Bornsche Maten. En nog geen 24 uur later lijkt het al een succes te worden. Menigeen wandelde het pad inmiddels, uit Hengelo kreeg ze maandagmiddag twee grote dozen vol met tuinkabouters aangereikt en ook landelijk werd haar kersverse pad al opgepikt.

 

Weinig vermaak door de lockdown

Als moeder van twee jonge kinderen weet ze wat het is om het kleine grut bezig te houden. “De scholen zijn dicht, door de lockdown is er bovendien weinig vermaak. Dan zoek je toch naar dingen die nog wél kunnen en waar ook de kinderen plezier aan beleven. Zo liep ze kortgeleden, samen met haar man Joris en de kids, een kabouterpad in de buurt van Nijverdal. “Hartstikke leuk”, zegt Judith. Eenmaal weer thuis liet het pad haar niet los en bedacht ze hoe gaaf het zou kunnen zijn ook zoiets in haar woonwijk te creëren.

 

Zo gezegd zo gedaan en het gezin trok opnieuw het bos in om kleine boomstammetjes te verzamelen die als richtingpaaltje zouden kunnen dienen. Man Joris en de buurman zaagden de paaltjes taps af, waarna de bovenkant werd beschilderd met een kaboutergezichtje en de zo kenmerkende rode puntmuts. Zondag was het zover en konden de paaltjes op en rond het wandelpad worden geplaatst. “Voor de zekerheid hebben we ook de gemeente maar ingeseind, maar vooralsnog gaan we er vanuit dat er daar geen bezwaren tegen onze paaltjes leven.”

 

Bijzondere opdrachtjes

Judith ging ondertussen nog een stapje verder en bedacht bij de meeste paaltjes een bijzondere opdracht. “Dat is nu eenmaal mijn komaf”, verontschuldigt ze zich. ”In mijn dagelijks werk geef ik bijles aan kinderen van de basisschool. Een balans tussen spelen en leren staat daarin centraal.” Zo ontstonden opdrachtjes als ‘Tel het aantal kledingstukken dat aan het waslijntje hangt’, ‘Hoeveel jaarringen tel je in deze boomstam?’, ‘Loop over de evenwichtsbalk’ en ‘Kun jij verder springen dan de kabouter?’

 

Vanaf het moment dat Judith haar nieuwe pad op Facebook postte, kwam er al beweging. “Ik heb inmiddels menig gezin het pad zien lopen en ook een telefoontje van de website kabouterpaadjes.nl bleef niet uit. “Dit is toch geweldig? In het voorjaar werd de berenjacht bijna een hype en stel je voor dat het nu met het kabouterpad dezelfde kant uit gaat…” Maar het belangrijkste voor haar blijft toch het kleine plezier dat ze menigeen met haar één kilometerlange wandeling bezorgt. “Ook voor opa’s en oma’s die hun kleinkinderen tijdens de oppasuurtjes moeten vermaken is dit een leuke onderbreking. En nog leerzaam ook”, zo weet ze.

 

Het extra kaboutervolk, dat ze de afgelopen uren al kreeg toegeschoven, hoopt ze binnenkort ook ergens een plek langs de route te kunnen geven, zodat er een heus kabouterbos kan ontstaan. “Dit is genieten”, zo besluit Judith. Het eerste paaltje, tevens de start van het wandelpad, is te vinden ter hoogte van Tuinlaan 105. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Karen — 21 dec 2020
Wij hebben vanochtend dit pad gelopen. Hartstikke leuk! En dat terwijl de kids er helemaal geen zin in hadden om te gaan wandelen, waren ze al snel enthousiast alles aan het lezen en de opdrachtjes aan het uitvoeren.
Bedankt @ Judith!
Helmie — 21 dec 2020
Wat een ontzettend leuk idee! Ik ga het zeker een keer lopen met m?n kleinkinderen! Dankjewel ?

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024

Aanrijding bij spoorwegovergang Azelosestraat

Bij de spoorwegovergang op de Azelosestraat is een aanrijding met een persoon geweest. De NS...
10-04-2024

Woningbrand aan Leeuwerikstraat

Woensdagmorgen ontstond er brand op de bovenverdieping van een woning aan de Leeuwerikstraat. De...
10-04-2024