Komt het Appeltje van Oranje naar Borne?
08-01-2021
ZELFREGIETEAM BORNE EEN VAN DE 40 GENOMINEERDEN; STEMMEN KAN VANAF 11 JANUARI

Komt het Appeltje van Oranje naar Borne?

Het is pas in mei als Koningin Máxima de jaarlijkse Appeltjes van Oranje, de prijs voor de meest succesvolle sociale initiatieven in ons land, uitreikt op Paleis Noordeinde. Toch kriebelt het nu al bij het Zelfregieteam Borne, dat tot haar eigen verbazing uit ruim 230 aanmeldingen eind vorig jaar werd genomineerd voor een van de 40 kanshebbers. “Alleen die nominatie al is een enorme erkenning voor het werk ons team. Ik durf er eigenlijk nog niet eens aan te denken dat we zelfs kunnen winnen”, aldus een trotse Marie-Josée Eenkhoorn van de Bornse stichting.

 

Uniek in het land

Het Zelfregieteam Borne werd vijf jaar geleden opgericht. “Er was en is een enorme leemte in ons land daar waar het gaat om de opvang en begeleiding van naasten”, zo vertelt Marie-Josée. “En dan bedoel ik vooral ouders, partners en familie van kwetsbare mensen. Voor de mensen in kwestie is het allemaal uitstekend geregeld, maar de naasten staan vreselijk in de kou. Ze kunnen nergens terecht met hun vragen, hun gevoelens.” Het Zelfregieteam Borne sprong in dat gat, creëerde een inloophuis en organiseert maandelijks ontmoetingsavonden waarop naasten met elkaar in gesprek kunnen gaan en hun verhaal kwijtkunnen. Marie-Josée: “We willen deze mensen in herstel krijgen, zorgen voor herkenning en erkenning. Onze bijdrage is echt uniek in het land. We krijgen zelfs mensen uit Apeldoorn, Zwolle en Zeist.”

 

Stemmen van 11 t/m 20 januari

Wie het Zelfregieteam Borne heeft voorgedragen voor de Appeltjes van Oranje, weet Marie-Josée niet. “Maar het komt dit jaar wel heel goed uit, want is er gezocht naar organisaties die zich richten op mentale kracht. Precies dat wat we doen. En toch waren we stomverbaasd toen we in december een telefoontje kregen dat we een van de genomineerden zijn.” De 40 kanshebbers doen van 11 tot en met 20 januari mee aan een stemtiendaagse, waarin iedereen haar voorkeur kan uitspreken. Stemmen kan heel eenvoudig via de website van Appeltjes van Oranje.

 

Eind januari volgt dan de Landelijke Online Finaledag, waarop de kanshebbers hun project kunnen pitchen. Daaruit rollen dan weer tien eindkandidaten, waarna er uiteindelijk drie winnaars zullen overblijven. Zij worden geëerd met een bronzen beeldje dat is vervaardigd door Prinses Beatrix én een geldbedrag van 15.000 euro. Marie-Josée ten slotte: “Hoe mooi zou het zijn dit bedrag te kunnen besteden aan het verder uitrollen van ons initiatief in Twente en daarmee onze helpende hand verder te kunnen uitsteken? Want eerlijk, het is nodig!” Maar eerst moet er worden gestemd, tussen 11 en 20 januari. (BM)

 

foto's: © Oranje Fonds

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024