Goede doelen bundelen de krachten
15-09-2022
ZENDEREN START MET GOEDE DOELEN WEEK

Goede doelen bundelen de krachten

Met ingang van dit jaar gaat in Zenderen het collecteren voor het goede doel drastisch veranderen. In plaats van iedere keer een collectant met collectebus aan de deur wordt er voor 16 goede doelen, zoals KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Diabetes Fonds gezamenlijk ingezameld. Volgende week wordt door vrijwilligers bij alle adressen een envelop bezorgd met daarin een donatieformulier waarop alle 16 goede doelen staan vermeld.
 

Mensen kunnen dit op hun gemak lezen. Tussen 26 en 30 september, tijdens ‘de Goede Doelen Week Zenderen’, wordt de ingevulde lijst weer opgehaald. Donateurs kunnen zelf kiezen aan welke doelen zij hun geld kwijt willen. Maken zij geen keuze op het formulier, dan krijgt elk goed doel een zestiende deel van het totale bedrag wat in de envelop zit of waarvoor een machtiging is afgegeven. Inwoners hebben drie mogelijkheden om te doneren; door ‘ouderwets’ geld te doen in de collecte-emmer die collectanten nog steeds bij zich hebben, zelf overmaken op de rekening van de Goeden Doelen Week Zenderen of ‘trendy’ elektronisch, via een Tikkie/betaalverzoek.

 

Steeds moeilijker collectanten te vinden

Het idee van een Goede Doelen Week is niet nieuw. Onder andere in Bornerbroek functioneert het al jaren naar tevredenheid. “Ook in Zenderen wordt het steeds moeilijker overal collectanten voor te vinden. Nu zijn er vrijwilligers die meerdere collectes lopen. Betsy Paus bijvoorbeeld, die doet er maar liefst zes. Maar zulke super vrijwilligers stoppen er een keer mee. Daar moet je dan zes andere mensen voor vinden. Probeer dat maar eens. Volgens het nieuwe donatiesysteem zijn er in totaal veel minder collectanten nodig. Het kan nu zelfs in groepjes van twee. Voor de collectanten ook leuker”, vertelt Anita Wennekink (foto boven). Zij is de voorzitter van de nieuwe Stichting Goede Doelenweek Zenderen, die verder nog bestaat uit Maarten Kemna, Saskia van Egmond, Gea Platenkamp en Anita Vetketel.

 

Toekomstbestendig

“Het collecteren zelf is in de loop der jaren ook problematischer geworden. Overdag zijn mensen vaak niet thuis, jongeren hebben vaak geen geld meer in huis, daarbij doen sommigen ’s avonds de deur niet meer open. Redenen genoeg om het over een ander boeg te gooien. We moeten het inzamelen voor het goede doel toekomstbestendiger maken”, is de mening van Anita Vetketel. Digitaal collecteren, zoals in corona-tijd noodgedwongen moest, is in ieder geval niet het antwoord. De bedragen die op die manier opgehaald werden waren toch beduidend lager.
 

Ervaringen met een Goede Doelen Week in andere gemeenten zijn positief. De vrees dat mensen minder doneren omdat ze nu alles in een keer doen blijkt niet gegrond. “In Bornerbroek en Langeveen is de totaalopbrengst zelfs meer.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024

Keukenbrand aan Trompstraat

Om 20.45 uur woensdagavond kreeg de brandweer een melding van brand aan de Trompstraat. Eenmaal...
24-01-2024

De Hulpkaart en de goede voornemens voor 2024

ADVERTORIAL. Het nieuwe jaar is begonnen en inmiddels ligt blue monday alweer achter. Onze goede...
17-01-2024

Wie verdient het Kroonjuweel van Borne?

In aanloop naar Koningsdag zoekt Oranjecomité Borne ook dit jaar weer naar het...
16-01-2024