Bouw De Hooiberg start in voorjaar
ZORGWONINGEN NAAR VERWACHTING EIND 2020 OPGELEVERD

Bouw De Hooiberg start in voorjaar

De herontwikkeling van de leegstaande basisschool De Hooiberg in de Stroom Esch tot appartementen voor jonge mensen met een beperking kan nu echt beginnen. De plannen voor een kleinschalige woonvorm met 24-uurs zorg dateren al uit 2016, maar realisatie bleek toch langer te duren dan vooraf gedacht. Het aftellen kan echter beginnen. In het voorjaar van 2020 gaat, als alles verder volgens plan verloopt, de schop in de grond en men verwacht het complex eind volgend jaar op te kunnen leveren.

 

Vertraging

Dick Ellenbroek van de Stichting De Hooiberg begreep dat het wachten de beoogde bewoners en hun ouders zwaar valt. “Maar als je kijkt naar soortgelijke plannen, dan is het eigenlijk nog supersnel”, vond hij. Het hele proces had lang geduurd, om verschillende redenen, onder andere omdat er lang gezocht is naar een exploitant. Die werd gevonden in woningcorporatie Welbions. Er werden constructieve gesprekken gevoerd met de gemeente, als eigenaar van het gebouw, en er werd nog eens goed gekeken naar de (financiële) haalbaarheid van de plannen.

 

Aanvankelijk was de bedoeling om de bestaande school te verbouwen, maar het bleek dat nieuwbouw goedkoper, efficiënter en duurzamer was. Een nieuw ontwerp met 12 appartementen, rondom een centrale huiskamer, zag het licht. Koopcontracten werden getekend en men is nu zo ver om een omgevingsvergunning aan te vragen.

 

Noaber in de wijk

Gedurende het hele proces werd voortdurend contact gehouden met de buurt. De Hooiberg wil graag een goede noaber zijn en omgekeerd is het voor de bewoners belangrijk om onderdeel van de wijk te zijn. “We willen onze kinderen een veilig gevoel geven”, legde Bernadet Wieffer uit. Ze is één van de initiatiefnemers van het project en haar zoon Stijn zal één van de bewoners zijn. “Participatie in de wijk is van grote waarde. We willen bijvoorbeeld graag helpen bij buurtactiviteiten en andersom buren betrekken bij De Hooiberg.”

 

Omarmd door de buren

Die buren zijn alleen maar blij met de ontwikkeling. “We zagen het gebouw verloederen”, vertelt wijkvoorzitter Frans Edelijn. “Het was hartverwarmend te constateren dat iedereen in de wijk het nieuwe plan mooi vond. Het wordt het pareltje van de wijk! Ik hoop dat de jongeren, waarvan er velen al bekenden zijn, een hele lange tijd fantastisch in onze wijk kunnen wonen, omarmd door alle wijkbewoners.”

 

Bijzonder aan het project is dat de zorg door de ouders zelf geregeld wordt, om overheadkosten te kunnen besparen, korte lijnen te kunnen houden en een transparante organisatie te bieden. Er zal een locatiemanager worden aangesteld met daaromheen een team van gediplomeerde begeleiders. Eén van de voordelen daarvan is ook dat de bewoners niet te maken krijgen met veel wisselende gezichten en een gezinssituatie zo goed mogelijk nagebootst wordt. (AJ/BM)

 

(Artist impressions: BLM Architecten)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Nathan — 14 nov 2019
Ik heb de plannen gezien.
Mooi initiatief en goed gepresenteerd.

Succes met de laatste loodjes en hopelijk kan er snel gebouwd worden.

EstafetteRun brengt 35.000 euro op

In alle vroegte zaterdagmorgen, het was net 07.00 uur, gingen vijf Bornse lopers aan de...
24-09-2022

Weerselosestraat is weer open

Sinds vrijdag is de Weerselosestraat weer geopend voor gemotoriseerd verkeer. Reconstructie van...
23-09-2022

Mishandeling boa op station

Een medewerker van Blauwnet is zaterdagavond mishandeld door een groep jongeren op het station...
19-09-2022

Woensdag wandeling naar de Vredesboom

Deze week is het Vredesweek, dit keer met het thema ‘Generatie Vrede’. De Raad van...
19-09-2022

Ernstig ongeval door vuurwerk

Rond 00.15 uur in de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie een melding van een ongeval...
18-09-2022

Goede doelen bundelen de krachten

Met ingang van dit jaar gaat in Zenderen het collecteren voor het goede doel drastisch...
15-09-2022