Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’
ZENDERENSE KAPPER VOELT ZICH THUIS BINNEN DE ONDERNEMERSVERENIGING

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt, ondernemer met een fraai gestileerde baard, z’n handelsmerk, heeft zijn nering immers niet in het kerkdorp. Toch is hij lid van de plaatselijke ondernemersvereniging. “Het is een fijne club, de leden gunnen elkaar iets en het noaberschap is voelbaar. Ik vind het heerlijk om daarin mee te draaien”, zegt ‘ie. Smelt bestiert vier kapperszaken: in Westerhaar, Vroomshoop, Almelo en Vriezenveen en daarnaast knipt hij nog eens in evenzovele verzorgingshuizen. In totaal werken er zo’n dertig mensen.

 

‘We zijn een echt familiebedrijf’

Smelt kappers is een echt familiebedrijf. Opa en oma Smelt begonnen er bijna 85 jaar geleden mee, de vader en moeder van Marijn namen het stokje later over. En nu is het dus de beurt aan de derde generatie. Marijn: “Samen met mijn vrouw Dymphie, een geboren en getogen Zenderense, hebben we een prachtige onderneming die zich vooral onderscheidt doordat we voor jong en oud kwaliteit leveren, of het nu creatief of behouden moet zijn. Het familiale karakter en de gezellige sfeer staan centraal. Daarom doet het nu ook zo’n pijn dat we het afgelopen jaar al bijna vijf maanden noodgedwongen dicht zijn.”

 

Een pijn die het midden houdt tussen financiële ellende en machteloosheid. “Onze sector doet er alles aan om veilig te kunnen knippen. We hebben het aantal stoelen verminderd, spatschermen geplaatst en we werken met kapjes. Echt, kosten noch moeite zijn gespaard. Dan voelt het onrechtvaardig om tóch te moeten sluiten en vervolgens niet goed gecompenseerd te worden. Maar ja, bij de pakken neerzitten en klagen heeft geen zin, daar heb je alleen jezelf maar mee. We richten onze blik nu maar op 3 maart, dan gaat het gas erop. Honderd procent. Ik heb er zin in.”

 

Door de neus geboord

Terugkijkend op 2020 noemt Smelt de eerste lockdown die zeven weken duurde. “Toen was er toch vooral realiteitszin, een periode van nadenken hoe het verder moest en vervolgens hupsakee, schouders eronder.” De tweede lockdown begon op 15 december, net op het moment dat voor Smelt de drukste weken van het jaar zouden beginnen. “In deze twee weken hoopten we nog iets van het eerdere omzetverlies goed te maken. Maar nu stonden we met ons allen in een lege kapsalon waar normaliter het vocht van de ramen zou druipen door alle drukte. Een klap die heel hard aankwam en ons een forse strop opleverde. Het werd ons als het ware allemaal door de neus geboord. Dat voelde onwerkelijk en onrechtvaardig en maakte veel emotie los.”

 

Maar ook nu blijft het Team Smelt de moed erin houden. Eerder al stuurde het een kaartje naar alle relaties met de tekst Love is in the hair, terwijl de verzorgingshuisklanten allemaal bonbons kregen aangereikt. Ook werd met behulp van Succes Signs het interieur van de kapsalons in Almelo en Vriezenveen vernieuwd. “Een mooi voorbeeld van het functioneren van ons Zenderense netwerk”, vertelt Smelt. En alle medewerkers volgden tijdens de lockdown nog eens online trainingen om bij te blijven. “Ja, we zullen overleven, dat weet ik zeker. We geven niet op, willen iedereen behouden en maken ons op om het 100-jarig bestaan te bereiken.”

 

Nieuw elan

Datzelfde doorzettingsvermogen proeft Marijn ten slotte ook bij de Ondernemersvereniging Zenderen. En dat is voor hem tegelijk ook de reden om er lid van te zijn. “We doen het hier met elkaar. Kijk naar de sfeerverlichting rond de feestdagen. Het brengt nieuw elan in het dorp. Maar er is zoveel meer. Je proeft bij iedereen de gedrevenheid om er iets van te maken en er samen voor te knokken. Dat soort ondernemerschap, ja daar ben ik gek op.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Heroriëntering op project BorneWerkt

In 2016 ging in Borne het project BorneWerkt van start. Een initiatief vanuit de...
07-12-2023

Bornse Lisa Spikkert wint Startersprijs

“Na vijf jaar mocht het ook wel weer een keertje”, waren de woorden van ingehouden...
13-11-2023

Lieve patiënten en lieve collega’s,

ADVERTORIAL • Na 13 prachtige jaren in Borne hebben we besloten om terug te keren naar het...
09-11-2023

BWS Bouw opent op De Veldkamp

Met een druk op de rode knop werd vrijdagmiddag de officiële opening gevierd van BWS Bouw...
03-11-2023

KC De Horsten nu ook officieel geopend

Alhoewel de sleuteloverdracht al op 14 juli heeft plaatsgevonden en de leerlingen er al vanaf de...
03-11-2023

Arjan Bonthuis kraakt de stikstof

Op het erf van veehouderij Bonthuis in Zenderen staat een immens gevaarte van 13 meter lang en...
17-10-2023