Vervanging openbare verlichting afgerond
OVERAL NU DIMBARE LED-VERLICHTING

Vervanging openbare verlichting afgerond

Ook de laatste masten en armaturen in de gemeente Borne zijn vervangen door armaturen met dimbare LED-verlichting. In de Hertmerdwarsweg legde aannemingsbedrijf Heijmans Infra B.V. vrijdag 19 februari de laatste hand aan de werkzaamheden. Sinds februari vorig jaar is alle openbare verlichting, die nog niet is uitgevoerd in LED, in de gemeente vervangen.

 

“Het doel van de vervanging van de openbare verlichting is om te komen tot efficiënter (goedkoper) beheer en een forse reductie op het energieverbruik mét het bijbehorende reduceren van de CO2 uitstoot. Gemeente Borne zet hiermee een belangrijke stap in het voldoen aan de (nationale) klimaatdoelstellingen en de doelstelling zoals verwoord in de visie Mijn Borne 2030. Ook draagt de vervanging bij aan de (verkeers)veiligheid in de gemeente”, aldus de gemeente.

 

Energiezuinig

In de voorbereiding van het project is veel aandacht geschonken aan duurzaamheid, zoals herbruikbaarheid van materialen en terugdringen van energieverbruik door te kiezen voor energiezuinige armaturen in combinatie met dimfunctie. In Borne is voor het eerst de nieuwste IZYLUM armatuur van Schréder aangebracht, een hoogwaardige armatuur die circulair, modulair en toekomstbestendig is.

 

Dimregime

Met de dimfunctie wordt op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld ’s nachts, de verlichting gedimd. Dit zogeheten ‘dimregime’ wordt toegepast om energie (en stroomkosten) te besparen. De verlichting kan van 100 procent worden gedimd naar 70 procent, 50 procent en zelfs 30 procent. Naast vervanging van de lichtmasten is ook het onderhoud van de gehele openbare verlichting, voor een periode van negen jaar, in het contract met Heijmans opgenomen.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Loek Diemel — 06 mrt 2021
Over niet af gesproken, in het mooie oud Borne is het een zooitje qua verlichting kapot of een "tijdelijk" (al ruim een jaar) foei lelijk armatuur. Gemeente heeft alles uit handen gegeven maar lijkt ook niet te controleren waar zij voor betaald.
Jan — 05 mrt 2021
En de Europastraat heeft ook nog de ouwe meuk.
Bas — 05 mrt 2021
Volgens mij zijn ze dan toch echt een deel van de lantaarns in de Bornsche Maten vergeten. Dat zijn nog ouderwetse TL armaturen.
Ernst — 05 mrt 2021
Mooi initiatief, milieuvriendelijk, minder CO2 uitstoot en een aanmerkelijke besparing van de jaarlijkse lasten voor ons arme Borne
Huib — 05 mrt 2021
Prima plan en nu 9 jaar sparen voor de volgende vervanging.
Hier en daar nog wel kritischer bijstellen.
John — 05 mrt 2021
Mooi niet dus. Aan de St. Stephanusstraat en de Schoolstraat in Zenderen staan de oude lantaarnpalen nog met die vage oranje lampen.

Actie SP Borne op Rheineplein

‘Volhouden’ en ‘Sed libara nos a malo’ (Verlos ons van het kwaad, red.)...
17-07-2021

Borne brengt zorgen over bij buurgemeenten

Met 11 stemmen voor en zes tegen werd dinsdag een motie aangenomen, waarin het college wordt...
07-07-2021

Sloop AZC half jaar uitgesteld

De sloopkogel, die het voormalige AZC in Azelo met de grond gelijk zou gaan maken, kan nog even...
06-07-2021

Complete metamorfose Europastraat

Halverwege volgend jaar zal de Europastraat niet meer te herkennen zijn en er volstrekt anders...
05-07-2021

Inloopbijeenkomst Europastraat

Maandag 5 juli is er een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis waar het concept ontwerp voor de...
02-07-2021

Project ’t Wooldrik kan door

Een jaar was er de rem op gezet, maar dinsdagavond gaf de gemeenteraad bijna voltallig het...
29-06-2021