Programma 4 en 5 mei in Borne
02-05-2021
DODENHERDENKING BORNE LIVE IN HUISKAMER TE VOLGEN

Programma 4 en 5 mei in Borne

De coronamaatregelen maken het ook dit jaar noodzakelijk het programma voor 4 en 5 mei in Borne aan te passen. Dit betekent geen grote publiekelijke herdenkingen, maar wel het verzoek zoveel mogelijk thuis te blijven. BorneBoeit zal dinsdag in een bijna vijfkwartier durende uitzending de beelden van de herdenking deels rechtstreeks op haar website plaatsen. Het programma begint om 19.00 uur met een registratie van de eerder gehouden Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk en wordt afgesloten met de kranslegging bij het Centraal monument aan de Grotestraat.

 

Herdenkingsbijeenkomst

Onder begeleiding van zang en muziek worden in de Oude Kerk burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen.

 

Naast burgemeester Jan Pierik zal ook Marieke Voerman-Peeters een voordracht houden. Zij is initiatiefnemer van de crowdfundingsactie die ervoor heeft gezorgd dat iedere Joodse Bornenaar, die in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd of vermoord, een plekje krijgt op het Holocaust monument in Amsterdam. Ook wordt het nationaal gedicht voorgedragen door Mila Hannenberg, winnares van Borne Beats Corona, waarin jongeren werd gevraagd om op een creatieve manier mee te denken over de coronamaatregelen in Borne.

 

Documentaire oorlogsmonumenten en kranslegging

Na de Herdenkingsbijeenkomst is er een korte documentaire te zien over de negen oorlogsmonumenten in de gemeente Borne, gelardeerd met beelden van de kransleggingen. Daarna wordt om 19.55 uur overgeschakeld naar het Centraal monument aan de Grotestraat, waar om precies 20.00 uur de twee minuten stilte in acht worden genomen, gevolgd door enkele kransleggingen en het Wilhelmus. De uitzending - die speciaal voor doven en slechthorenden vrijwel volledig wordt ondertiteld - is dinsdag te volgen via YouTube en www.borneboeit.nl/live.

 

Vlaggen en kaars branden

Op 4 mei worden de gehele dag tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlaggen halfstok gehangen. De gemeente Borne roept haar inwoners op om hetzelfde te doen. Dit is conform de landelijke richtlijn. Ook worden inwoners opgeroepen om thuis om 21.10 uur een kaars te branden. Zodoende is de gehele samenleving symbolisch met elkaar ‘verbonden in licht’.

 

5 Mei viering

Op 5 mei wordt vanaf het gemeentehuis de nationale driekleur in top gehesen vanaf 06.01 uur (zonsopgang) tot 21.12 uur (zonsondergang). Inwoners worden opgeroepen om hetzelfde te doen. Bij het gemeentelijke monument voor restaurant Dorset zullen naast de nationale driekleur de Britse en Canadese vlaggen worden gehesen, ter ere van de bevrijders van Borne. Net als vorig jaar wordt om 08.00 uur een oud gebruik uit 1945 in ere hersteld. Vanaf dat moment luiden in Borne, Hertme en Zenderen een aantal minuten de kerkklokken, als teken dat de vrede aanstaande was.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Goedheiligman — 03 mei 2021
Daar zitten de ouwelui op te wachten ? Kom op zeg . Wederom een blamage voor de toekomst voor het bestaan . ..
Ronald — 03 mei 2021
Het viel mij op dat historische panden uit Borne zoals onder andere het Dorset (oude gem huis) en het witte huis in Borne op koningsdag niet de vlag hadden uithangen. Ik Hoop dat dit op 4 en 5 mei wel gaat gebeuren.

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024