Programma 4 en 5 mei in Borne
02-05-2021
DODENHERDENKING BORNE LIVE IN HUISKAMER TE VOLGEN

Programma 4 en 5 mei in Borne

De coronamaatregelen maken het ook dit jaar noodzakelijk het programma voor 4 en 5 mei in Borne aan te passen. Dit betekent geen grote publiekelijke herdenkingen, maar wel het verzoek zoveel mogelijk thuis te blijven. BorneBoeit zal dinsdag in een bijna vijfkwartier durende uitzending de beelden van de herdenking deels rechtstreeks op haar website plaatsen. Het programma begint om 19.00 uur met een registratie van de eerder gehouden Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk en wordt afgesloten met de kranslegging bij het Centraal monument aan de Grotestraat.

 

Herdenkingsbijeenkomst

Onder begeleiding van zang en muziek worden in de Oude Kerk burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen.

 

Naast burgemeester Jan Pierik zal ook Marieke Voerman-Peeters een voordracht houden. Zij is initiatiefnemer van de crowdfundingsactie die ervoor heeft gezorgd dat iedere Joodse Bornenaar, die in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd of vermoord, een plekje krijgt op het Holocaust monument in Amsterdam. Ook wordt het nationaal gedicht voorgedragen door Mila Hannenberg, winnares van Borne Beats Corona, waarin jongeren werd gevraagd om op een creatieve manier mee te denken over de coronamaatregelen in Borne.

 

Documentaire oorlogsmonumenten en kranslegging

Na de Herdenkingsbijeenkomst is er een korte documentaire te zien over de negen oorlogsmonumenten in de gemeente Borne, gelardeerd met beelden van de kransleggingen. Daarna wordt om 19.55 uur overgeschakeld naar het Centraal monument aan de Grotestraat, waar om precies 20.00 uur de twee minuten stilte in acht worden genomen, gevolgd door enkele kransleggingen en het Wilhelmus. De uitzending - die speciaal voor doven en slechthorenden vrijwel volledig wordt ondertiteld - is dinsdag te volgen via YouTube en www.borneboeit.nl/live.

 

Vlaggen en kaars branden

Op 4 mei worden de gehele dag tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlaggen halfstok gehangen. De gemeente Borne roept haar inwoners op om hetzelfde te doen. Dit is conform de landelijke richtlijn. Ook worden inwoners opgeroepen om thuis om 21.10 uur een kaars te branden. Zodoende is de gehele samenleving symbolisch met elkaar ‘verbonden in licht’.

 

5 Mei viering

Op 5 mei wordt vanaf het gemeentehuis de nationale driekleur in top gehesen vanaf 06.01 uur (zonsopgang) tot 21.12 uur (zonsondergang). Inwoners worden opgeroepen om hetzelfde te doen. Bij het gemeentelijke monument voor restaurant Dorset zullen naast de nationale driekleur de Britse en Canadese vlaggen worden gehesen, ter ere van de bevrijders van Borne. Net als vorig jaar wordt om 08.00 uur een oud gebruik uit 1945 in ere hersteld. Vanaf dat moment luiden in Borne, Hertme en Zenderen een aantal minuten de kerkklokken, als teken dat de vrede aanstaande was.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Goedheiligman — 03 mei 2021
Daar zitten de ouwelui op te wachten ? Kom op zeg . Wederom een blamage voor de toekomst voor het bestaan . ..
Ronald — 03 mei 2021
Het viel mij op dat historische panden uit Borne zoals onder andere het Dorset (oude gem huis) en het witte huis in Borne op koningsdag niet de vlag hadden uithangen. Ik Hoop dat dit op 4 en 5 mei wel gaat gebeuren.

Kareltje zet dorp op z’n kop

Vooraf werd de Slag om Borne, een dorpsspel dat het midden zou houden tussen een pubquiz, een...
19-09-2021

Slag om Borne in startblokken

‘Dappere broeders en zusters van Borne. Heldhaftige vrouwen en mannen van het goede leven....
02-09-2021

Belevingstheater verplaatst naar 2 april 2022

Op 3 april 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Borne werd bevrijd. Het zou groots worden...
30-08-2021

Gezelligheid troef in dorpscentrum

Ook vandaag was het, ondanks de soms miezerige regen, weer plezierig toeven in het dorpscentrum...
29-08-2021

Bornse Finale proeft als een nieuw begin

Eigenlijk zou het vandaag en morgen het weekend zijn van de Melbuul’ndagen. In een...
28-08-2021

Kermis ‘doet het lekker’ in Borne

Een eerste, heel voorzichtige, conclusie wil de exploitant van Tropicana, het bulldozerspel op...
28-08-2021