Jubilerende Doldraejers gooien roer om
11-06-2021
OPKOMSTMOMENT NIEUWE HOOGHEDEN EERDER; JORDY OUDE VRIELINK WORDT NIEUWE VOORZITTER

Jubilerende Doldraejers gooien roer om

Op het oog lijken het stille tijden voor de carnavalsverenigingen. Corona gooide immers alle roet in het eten dat maar voorhanden was. Geen nieuwe hoogheden, geen galafeesten, geen uitbundige optochten. Maar toch… Binnen de carnavalsvereniging De Doldraejers in Zenderen is van stilzitten in elk geval geen sprake. De feestvierende Zenderenaren staan aan de vooravond van hun 44ste jubileumjaar en dat perspectief vormde voor de plaatselijke bestuurderen dé aanleiding de kussens eens goed op te schudden.

 

Opzienbarend

Het resultaat ervan is volgens voorzitter Gerben Besselink het opzienbarende besluit de opkomst van hun nieuwe hoogheden, die normaliter pas een week vóór het eigenlijke carnavalsweekend plaatsvindt tijdens de eerste van de twee gala-avonden, ruim twee maanden te vervroegen. “Daarmee gaan we veel meer in de pas lopen met de zusterverenigingen, wordt het allemaal wat logischer en is het ook voor de hoogheden in kwestie een stuk plezieriger. Op deze wijze kunnen ze immers een volledig carnavalsjaar meedraaien, samen met de aantredende hoogheden van de andere verenigingen.”

 

Het besluit tot de verandering is overigens niet op een achternamiddag genomen. “Eigenlijk speelt de discussie hierover al jarenlang, maar de knoop doorhakken werd telkens weer doorgeschoven. Zo speelde de extra tenthuur altijd een belangrijke rol. Een belangrijk argument vóór was dit keer dat de huidige hoogheden, Prins Martijn en Prinses Carmen, door de coronaperikelen inmiddels aan hun tweede regeringsjaar bezig zijn. De pijn om dit met enkele maanden te verkorten was voor hen dus minder. Sterker, ze vonden het een prima gedachte.” Een laatste, ook niet onbelangrijke reden, vormde de goede samenwerking met de Jongerenraad, die al enkele jaren met succes hun Piepersbal in december houden.

 

“Een optelsom dus”, aldus Besselink, “waardoor we uiteindelijk besloten onze opkomst ook in december te plannen. Vooralsnog bij wijze van proef, maar ik denk dat het een langer leven beschoren zal zijn.” Het gevolg van de veranderingen is dat het Piepersbal op vrijdag 10 december zal plaatsvinden, terwijl een dag later - op zaterdag 11 december - de 44ste Prins van De Doldraejers zich dus aan het Zenderense narrenvolk zal presenteren.

 

Nieuwe voorzitter

Een tweede verandering betreft de voorzittershamer, die nu zoals gezegd in handen is van Gerben Besselink. Tien jaar lang stond hij aan het roer van de carnavalsvereniging. “Een prachtige tijd, eigenlijk had ik het nóg wel tien jaar willen doen. Als ik denk aan het enthousiasme van alle carnavalisten, de saamhorigheid die er heerst, ja dan krijg ik nog steeds kippenvel. Onze vereniging staat als een huis en daarom is het goed om straks, na het jubileumjaar, het stokje te kunnen overdragen aan een jonger iemand met frisse ideeën én een ruime Doldraejers-ervaring.”

 

Die jonger iemand is Jordy Oude Vrielink, 26 jaar, Zenderenaar natuurlijk en actief voetballer bij ZV. Maar bovenal is Jordy al jarenlang bij De Doldraejers actief. Hij begon bij de wagenbouw, was in het carnavalsjaar 2015-2016 zelfs Jonkheer van De Draejpiepers en bekleedt nu de functie van vorst. De aspirant-voorzitter loopt het komende jaar nog mee in de schaduw van Besselink, om zo de nog ontbrekende ervaring op te doen. Plannen voor een rigoureuze wijziging van het beleid heeft Oude Vrielink nog niet. “Nee hoor, de vereniging verkeert in een geweldig vaarwater en ik ben trots dit volgend jaar te mogen continueren.” (AJ/BM)

 

Op de bovenste foto: links scheidend voorzitter Gerben Besselink en rechts Jordy Oude Vrielink

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022

Hertme wordt stilaan weer klein-Afrika

'Over anderhalf uur komen de gehaktballen'. Het is een veelgehoorde kreet woensdagavond...
29-06-2022

Honderden toeterende trucks

Na twee jaar stilte was het dan toch weer mogelijk: de jaarlijkse TruckRun. Meer dan 400...
18-06-2022

Sprankelende party levert 20.000 euro op

De Bornse Haring Party is niet de enige in de regio. Maar wel een heel bijzondere. En dat werd...
16-06-2022

De Pinksterbruidjes dansen weer

“Wat zien jullie er allemaal prachtig uit,” aldus Marleen Platvoet in haar...
05-06-2022