Complete metamorfose Europastraat
OMVANGRIJK PROJECT, VOORJAAR 2022 GEREED

Complete metamorfose Europastraat

Halverwege volgend jaar zal de Europastraat niet meer te herkennen zijn en er volstrekt anders uitzien dan nu het geval is. Auto’s mogen er straks maar 30 kilometer per uur rijden en dienen ruimte te geven aan fietsers op de rijbaan. Bij alle kruisingen worden plateaus aangebracht, zodat met flinke vaart door de straat rijden niet aantrekkelijk is. Mede ook omdat de Europastraat ophoudt een voorrangsweg te zijn en men verkeer van rechts dus voor zal moeten laten gaan. De bestrating met klinkers benadrukt het andere karakter van de straat. Fietspaden zijn er niet, maar een ander verband in de bestrating zal wel de suggestie van gescheiden banen aangeven.

 


 

Twee keer zoveel bomen

Er is flink ingezet op een groen aanzien. Een aantal oudere bomen zal gekapt moeten worden, maar daarvoor in de plaats komt minimaal het dubbele aantal bomen terug. Verder extra hagen en ‘groene parkeerplaatsen’, waar gras en andere laagbeplanting tussen de stenen kan groeien.
 

De kruisingen met de Grotestraat en met de Oude Hengeloseweg, nu knelpunten waar het regelmatig vast staat, worden aangepast om een betere doorstroming te creëren en meer veiligheid te bieden.
 

Onder de grond

Straks niet meer zichtbaar, maar een omvangrijke deelklus van het project, is het vervangen van het riool en het aanbrengen van een blauwe ader, die regenwater gescheiden afvoert richting Bornsche Beek. De herinrichting wordt in fases aangepakt, te beginnen met het deel ter hoogte van de Grotestraat. Ergens in april 2022 hoopt men de laatste fase, vlakbij de ovonde, af te ronden.
 

Participatie

Omwonenden hebben de gelegenheid gekregen om op- en aanmerkingen te geven op het voorontwerp. Aan de hand daarvan zijn er nog diverse aanpassingen gedaan. Het definitieve ontwerp lag maandagavond ter inzage op het gemeentehuis. Veel belangstellenden kwamen langs en namen de gelegenheid te baat om nog wat laatste puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. In een aantal gevallen bleken de ter inzage liggende tekeningen niet te kloppen met de tekeningen die de aanwonenden hadden gekregen. Ook waren er veel vragen waarom bepaalde bomen moeten wijken, terwijl andere bomen blijven staan.
 

Er werd gesproken over omhoog komende stoepen, funderingsschade, extreme bladluis op de berken en eikenprocessierupsen in de eiken. Op de vraag waar ieder zijn auto(’s) moet parkeren moest men het antwoord schuldig blijven. En dat is toch wel een probleem gezien de parkeerbelasting in de achterliggende wijken. Na uitgebreide informatie over de verhoogde kruising van de Europastraat met de Wensinkstraat en de Jupiterstraat leek men zich te kunnen neerleggen bij dat idee omdat de kruising niet al te zeer verhoogd wordt aangelegd.
 

Maar toch ook wel veel tevredenheid over een groenere straat voor de deur, waar minder hard gereden gaat worden. (HvR/AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 07 jul 2021
"Auto’s mogen er straks maar 30 kilometer per uur rijden" en de scheurscooters en pedelecs ??
HS — 06 jul 2021
Allemaal leuk maar waar kunnen de mensen aan de Europa straat dan de auto kwijt als er een deldense bos komt in de straat En dan zitten alle zijstraten straks met overlast van alle auto’s Dat de straten aan gepakt worden is prima meteen aan het water overlast wat doen Kijk naar de Jupiter straat is net een vissekop zulke grote gaten helemaal kapot gereden dus er is nog genoeg werk aan de winkel in Borne Maar los het wel goed op zodat je niet met drie maanden alles weer op de schop moet eerst nadenken en dan beginnen succes

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022