Complete metamorfose Europastraat
OMVANGRIJK PROJECT, VOORJAAR 2022 GEREED

Complete metamorfose Europastraat

Halverwege volgend jaar zal de Europastraat niet meer te herkennen zijn en er volstrekt anders uitzien dan nu het geval is. Auto’s mogen er straks maar 30 kilometer per uur rijden en dienen ruimte te geven aan fietsers op de rijbaan. Bij alle kruisingen worden plateaus aangebracht, zodat met flinke vaart door de straat rijden niet aantrekkelijk is. Mede ook omdat de Europastraat ophoudt een voorrangsweg te zijn en men verkeer van rechts dus voor zal moeten laten gaan. De bestrating met klinkers benadrukt het andere karakter van de straat. Fietspaden zijn er niet, maar een ander verband in de bestrating zal wel de suggestie van gescheiden banen aangeven.

 


 

Twee keer zoveel bomen

Er is flink ingezet op een groen aanzien. Een aantal oudere bomen zal gekapt moeten worden, maar daarvoor in de plaats komt minimaal het dubbele aantal bomen terug. Verder extra hagen en ‘groene parkeerplaatsen’, waar gras en andere laagbeplanting tussen de stenen kan groeien.
 

De kruisingen met de Grotestraat en met de Oude Hengeloseweg, nu knelpunten waar het regelmatig vast staat, worden aangepast om een betere doorstroming te creëren en meer veiligheid te bieden.
 

Onder de grond

Straks niet meer zichtbaar, maar een omvangrijke deelklus van het project, is het vervangen van het riool en het aanbrengen van een blauwe ader, die regenwater gescheiden afvoert richting Bornsche Beek. De herinrichting wordt in fases aangepakt, te beginnen met het deel ter hoogte van de Grotestraat. Ergens in april 2022 hoopt men de laatste fase, vlakbij de ovonde, af te ronden.
 

Participatie

Omwonenden hebben de gelegenheid gekregen om op- en aanmerkingen te geven op het voorontwerp. Aan de hand daarvan zijn er nog diverse aanpassingen gedaan. Het definitieve ontwerp lag maandagavond ter inzage op het gemeentehuis. Veel belangstellenden kwamen langs en namen de gelegenheid te baat om nog wat laatste puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. In een aantal gevallen bleken de ter inzage liggende tekeningen niet te kloppen met de tekeningen die de aanwonenden hadden gekregen. Ook waren er veel vragen waarom bepaalde bomen moeten wijken, terwijl andere bomen blijven staan.
 

Er werd gesproken over omhoog komende stoepen, funderingsschade, extreme bladluis op de berken en eikenprocessierupsen in de eiken. Op de vraag waar ieder zijn auto(’s) moet parkeren moest men het antwoord schuldig blijven. En dat is toch wel een probleem gezien de parkeerbelasting in de achterliggende wijken. Na uitgebreide informatie over de verhoogde kruising van de Europastraat met de Wensinkstraat en de Jupiterstraat leek men zich te kunnen neerleggen bij dat idee omdat de kruising niet al te zeer verhoogd wordt aangelegd.
 

Maar toch ook wel veel tevredenheid over een groenere straat voor de deur, waar minder hard gereden gaat worden. (HvR/AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 07 jul 2021
"Auto’s mogen er straks maar 30 kilometer per uur rijden" en de scheurscooters en pedelecs ??
HS — 06 jul 2021
Allemaal leuk maar waar kunnen de mensen aan de Europa straat dan de auto kwijt als er een deldense bos komt in de straat En dan zitten alle zijstraten straks met overlast van alle auto’s Dat de straten aan gepakt worden is prima meteen aan het water overlast wat doen Kijk naar de Jupiter straat is net een vissekop zulke grote gaten helemaal kapot gereden dus er is nog genoeg werk aan de winkel in Borne Maar los het wel goed op zodat je niet met drie maanden alles weer op de schop moet eerst nadenken en dan beginnen succes

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024