Azelo opnieuw overrompeld
GEMEENSCHAP ‘STAAT NIET TE JUICHEN’ BIJ PLAN HERINGEBRUIKNAME AZC

Azelo opnieuw overrompeld

Toen vanmiddag de omwonenden in Azelo geïnformeerd werden door het college over het verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om maximaal 300 Afghaanse vluchtelingen voor een jaar onderdak te bieden in het voormalige azc in het buurtschap, kwam dat als een volslagen verrassing. “Ik dacht meteen aan iets van ezels en stenen”, verzucht Wim Jansen van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo cynisch. Het zou de derde keer zijn dat het COA terugkomt op een eerder besluit om Azelo definitief te verlaten. Hij kent de problematiek van de toename van vooral vluchtelingen uit Afganistan en de capaciteitsproblemen van het COA. “Maar ze zullen toch niet weer bij ons aankloppen, dacht ik. Na alles wat er gebeurd is?”
 

Overleg

Rond de middag werd Jansen gebeld, net als een aantal andere omwonenden. “Of we wilden komen praten aan het einde van de middag. Het verzoek werd ons toegelicht en er werd ons gezegd dat men wilde weten hoe Azelo erin stond.” Kort dag om met elkaar te overleggen en Jansen is dan ook wat voorzichtig met zijn uitspraken. “Laten we maar zeggen dat we hier niet staan te juichen”, zegt hij. “Ik heb niet de indruk dat alle deuren meteen zijn dichtgeslagen, maar er moet wel heel wat tegenover staan!”
 

Azelo dringt er al jaren op aan om het terrein van het voormalige jongensinternaat een nieuwe invulling te geven die rust geeft in het buurtschap. Er werd al over nagedacht, maar duidelijk werd ook dat kleinschalige ontwikkelingen financieel niet aantrekkelijk zijn.
 

Druk

“Positief is dat het college nu met ons in gesprek gaat. Dat is de vorige keer natuurlijk volledig verkeerd gegaan. Daar heeft men van geleerd blijkbaar en nu doen ze het op een andere manier. Het zou kunnen dat ze volgende week tegen het ministerie zeggen: ‘laten we het maar niet doen’.” Maar Jansen voelt ook wel dat er flink wat druk op de gemeente staat. “Ik snap het COA ook wel. Die weten ook allemaal niet meer hoe ze het op moeten lossen. En de gemeente Borne wil de overheid tegemoet komen en denkt daar dan een wit voetje mee te kunnen halen. Maar omdat we zo meegaand zijn, moet onze gemeenschap het maar weer voor de kiezen krijgen?” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
wgkub — 22 sep 2021
Wim ter Keurs................daar gaat het wel op lijken! op een gegeven moment ben je deze toneelspelers zat!! zitten er voor het eigen gewin!!
Mark — 22 sep 2021
Wat fantastisch dat wij Afgaanse vluchtelingen onderdak kunnen bieden!
jan — 22 sep 2021
Het COA is overheid....de gemeente is overheid.
2 onbetrouwbare partijen bij elkaar en de uitkomst is.....laat maar komen en sch..t aan de inwoners vooral de mensen uit Azelo.
BHM — 22 sep 2021
Vies spelletje wat gespeeld word door de bornsche politiek.
Door de beslissing over het gebouw uit te stellen is dit weer mogelijk.
Wim ter keurs — 22 sep 2021
Het beste is om helemaal niet meer te stemmen op de bornse politiek, heb er geen enkel vertrouwen in, stem zelf al 10 jaar niet meer
wgkub — 22 sep 2021
Ik kijk uit naar wat "onze" gemeenteraad erover zegt, komende dinsdag in een "politiek" beraad zal zich het kaf van het koren scheiden!!
Hier zal duidelijk worden of deze dames en heren en voor zichzelf of voor de Bornenaren zitten, dit zal bepalen hoe ik de volgende keer stem bij de gemeenteraadsverkiezingen!!
Michaela — 22 sep 2021
Wat een vreselijke gedachte. Weer moet Borne bijdragen. Ik dacht dat het wel een keer klaar was. Er zijn veel gemeenten die nog nooit hebben bijgedragen. Klop daar maar eens aan.
Dat gebouw had inmiddels al gesloopt kunnen zijn gemeente Borne. Ik betaal liever extra WOZ dan dat ons mooie dorp weer overspoeld wordt door buitenlands volk. Want als ze in de tussentijd een verblijfsvergunning krijgen, moet Borne hen gaan huisvesten HOE? We hebben voor onze eigen kinderen niet eens huisvesting :)
Lothar — 22 sep 2021
Je zit er jaren aan vast als gemeenschap Azelo zijnde, vanwege de woningcrisis. Dit geldt ook voor Borne. De gemeenteraad is aan zet nu. Zie deze Afghanen maar eens in een woning te krijgen, die ze ook nog aanstaat...Tegenwoordig hebben asielzoekers het lef om woningen te weigeren. https://www.telegraaf.nl/nieuws/385706599/statushouders-die-huis-weigerden-snap-dat-ik-een-grote-fout-heb-gemaakt-we-hadden-blij-moeten-zijn
Als je als gemeente instemt moeten er heldere afspraken gemaakt worden over de duur, veiligheid, handhaving etc. Maar of COA nu zo betrouwbaar is...
bart — 22 sep 2021
Het probleem is dat van uitstel afstel komt ,Nu Afghanen, als dat voorbij is dan een ander land en zo blijft azelo het AZC in beeld. Had meteen gesloopt of maak een definitieve bestemming. De COA kan van mening zijn dat ze niet weten waar iedereen naar toe moet? Zou kunnen maar bedenk dat voor vluchtelingen binnengehaald worden. Los van alle extra voorzieningen en gedragingen. Daarbij mag het AZC mogelijk op ene goede locatie liggen,maar als ik terugdenk aan het verleden hoe mensen km moeten lopen om in het centrum te komen, dan zou een andere locatie passenderzijn
Anne — 21 sep 2021
Als er steeds maar weer tijdelijke noodoplossingen worden gezocht die ook nog eens bakken vol geld kosten, wanneer lossen ze het vluchtelingenprobleem eens op?
Hoe moet een land wat leeg loopt weer toekomen aan het weer opbouwen? Als we steeds maar mensen hier opvangen komt er geen einde aan die uitstroom, wat ginds niets opbouwt en hier alles doet vastlopen. Maar het lijkt wel dat de grotere mogendheden liever een verdeelde wereld hebben.
Iets in de geest van verdeel en heers.

Azc wordt ‘Landgoed Groot Azelo’

Van de vier projectontwikkelaars die wel iets zagen in de herontwikkeling van het Maria...
04-07-2022

Wethouders in de startblokken

Als het aan de partijen VVD, CDA en Borne-Nu ligt dan worden dinsdagavond Michael Geerdink...
04-07-2022

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022