Drie keer scheepsrecht voor Spookhoes
OFFICIËLE OPENING MET VEEL LOVENDE WOORDEN, NOSTALGIE EN WITTE WIEVEN

Drie keer scheepsrecht voor Spookhoes

Vrijdagavond was het eindelijk zover dat het Spookhoes in Hertme officieel kon worden geopend. Dat gebeurde na twee eerdere pogingen waarin de pandemie telkens roet in het eten gooide. “Het gevolg ervan was ook dat het aantal genodigden steeds kleiner werd”, aldus werkgroep-voorzitter en ceremoniemeester Henk Veurman tijdens zijn welkomstwoord. “Maar ik ben o zo blij dat we hier nu toch iedereen bij elkaar hebben die op de een of andere manier iets heeft bijgedragen aan de totstandkoming ervan. En enorm trots dat we deze mooie plek vanavond met ons allen mogen openen.”
 

Van verval tot verplaatsing

Het verhaal van het Spookhoes in Hertme is bekend. Het vakwerkgebouw, tevens rijksmonument, stond destijds aan de Lodiek Landen. Voor de gemeente Borne was het vanwege de rijke cultuurhistorische geschiedenis van grote waarde. Het verval tussen de boerderijschuren werd echter steeds meer een doorn in het oog. In 2015 besloot het college een onderzoek te laten instellen om het gebouw mogelijk op een nieuwe locatie weer tot leven te laten komen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan en het duurde tot het najaar van 2018 voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen, de financiën geborgd waren en het Openluchttheater als nieuwe eigenaar het groene licht kon geven om de verplaatsing in gang te zetten.
 

“En toen begon de ellende pas”, zei Herman Hullegie, voorzitter van de Stichting Theater & Cultuur Hertme, in zijn terugblik op de afgelopen jaren. Veel weerstanden en twijfels dienden te worden overwonnen en het was onder meer de gemeente Borne die haar nek behoorlijk uitstak om de plannen te kunnen realiseren. “En met name noem ik dan Arend-Jan Compagner, de ambtelijke trekker van dit alles. Inmiddels is het Spookhoes ook een beetje jouw kindje geworden”, zo prees hij zijn inzet.
 

‘Je kunt je geen mooiere plek voorstellen’

Lovende woorden kwamen er ook van wethouder Arno Spekschoor. Hij sprak van een memorabel moment en noemde de verplaatsing een prestatie van formaat. “De gemeenschapszin is hier groot en dat is - helaas - tegenwoordig niet meer normaal. Het is goed om dat te beseffen en te koesteren. Dit nieuwe Spookhoes is een belangrijke plek om elkaar te blijven verbinden”, zo zei hij.

 

Ook Jan Homan, 94 jaar inmiddels, haalde in dichtvorm mooie herinneringen op aan het Spookhoes. Hij vertelde er vroeger naast gewoond en er in zijn jonge jaren veel gespeeld te hebben. Met krachtige stem besloot hij met de overtuiging ‘dat je je geen mooiere plek kunt voorstellen’.
 

Voor de vrolijke noot zorgden vervolgens de MOP’ers, de Maandag Onderhouds Ploeg. “En géén Opruim Ploeg” aldus Herman Schabbink, zelf MOP’er, op strenge toon. Twee van hen kwamen op als witte wieven en ze tornden een imposant openingsgeschenk mee. Het bleek even later de miniatuurversie van het Spookhoes te zijn.
 

Vanmiddag open huis van 13.30 tot 16.30 uur

Tot slot van het officiële gedeelte dankte voorzitter Herman Hullegie nog eens alle betrokkenen voor de totstandkoming van dit voor het kerkdorp zo bijzondere project. “Een ontmoetingsruimte voor cultuur en welzijn dat onder de krachtige leiding van het bestuur van het Openluchttheater een gezonde toekomst tegemoet kan zien. Een theater-gemeenschapshuis, dat in de volksmond altijd Spookhoes zal blijven heten.” (AJ/BM)
 

Zaterdagmiddag is er van 13.30 tot 16.30 uur een open huis, waarop iedereen met eigen ogen kan zien hoe de aloude geschiedenis van het roemruchte rijksmonument opnieuw gestalte heeft gekregen.

 

 

Lees ook de eerdere berichten:

Spookhuis stamt uit 1581

Spookhuis kan nu eindelijk verder

Onderzoek herbestemming 'Spookhuis'

 

Foto boven © Tom Homan

Foto onderaan: De witte wieven weten ook het verplaatste Spookhoes te vinden. Foto © Raymond Hofsté

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 25 okt 2021
Chapeau! Op dit prachtig gerestaureerde Spookhuis kan de gemeente Borne trots op zijn - en ook hulde aan de vele vrijwilligers die hieraan mee hebben gewerkt!
Toch weer met gezamenlijke inspanningen iets moois neergezet!
Jan Morsink — 23 okt 2021
Prachtig hoe doorzettingsvermogen, samenwerking en historisch besef gezorgd hebben voor dit geweldige resultaat. Inderdaad "hulde" voor de initiatiefnemers, voor allen die betrokken waren en zijn.

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024