Henk en Rob laten Sint in de steek
09-11-2021
HOOFDPIET EN HULP-HOOFDPIET VINDEN HET WELLETJES NA RESP. 26 EN 15 JAAR

Henk en Rob laten Sint in de steek

“Ik heb altijd geleerd dat je op het hoogtepunt moet stoppen”, zegt Rob van Munster (64) op zijn eigen, droge wijze, Vijftien jaar lang was hij ‘Broer-Piet’, de hulp van Hoofdpiet Henk Kuipers, die zelf maar liefst 26 jaar de belangrijkste secondant was van de Goedheiligman in Borne. De maatjes voor het leven besloten dit jaar samen een punt te zetten achter hun bijzondere carrière en hun ontslag bij de Sint in te dienen. “Het is mooi geweest. We worden ouder, tijden veranderen, voor ons geen streep of veeg. Maar man, man, man… wát hebben wij een mooie tijd gehad”, glundert de inmiddels 71-jarige Henk (op de bovenste foto links).

 

Bijschminken in de auto

Een terugblik met beiden mondt al snel uit in een opeenstapeling van anekdotes, waarin soms de tranen van het lachen over de wangen biggelen. “Ja, wat dat betreft is er niks veranderd”, weet Rob. “Tijdens huisbezoeken moesten we ons vaak drie keer in de auto bijschminken, omdat diezelfde tranen ons toen ook al parten speelden.” En Henk: “Niet zelden stopten we bij binnenkomst een appel of sinaasappel in de mijter van Sinterklaas, die vervolgens in de huiskamer bij de kinderen grote moeite had om niet té ver voorover te buigen, met alle mogelijke gevolgen van dien.”

 

Tegelijkertijd echter geven ze hoog op van de normen en waarden die ze altijd in het vaandel hielden. “Voor ons geen alcohol tijdens de huisbezoeken, dat vonden we uit den boze”, vervolgt Henk. “We wilden het altijd waardig en geloofwaardig houden. Het gaat immers om het verhaal en je doet het voor de kinderen. Zo was ik ook altijd streng voor nieuwe Pieten die met ons meegingen. Als er eentje als een zoutzak op de bank zat, kreeg ‘ie van mij eenmaal weer buiten direct de volle laag. ‘Dan duik je maar op je kop in de zak met cadeautjes’, foeterde ik dan. Pieten moeten beweeglijk zijn.”

 

In vol ornaat een brand blussen?

Het tekent de leidende rol die de oud-brandweerman in Borne jarenlang vervulde. “Ja, ik ben nu eenmaal gewend om te commanderen. Dat vind je hier weer terug. Ik heb ook altijd gehoopt tijdens een van de intochten een oproep te krijgen om een brand te blussen en dan in vol ornaat op de plaats des onheils aan het werk te gaan. Maar helaas…”

 

En zo komen de verhalen op de jaarlijkse intocht in Borne. “Altijd een geweldig moment”, herinnert Rob zich. “De vele wachtende kinderen, de blikken van herkenning bij volwassenen.” Maar ook de hele sfeer eromheen van zo’n dag roept warme herinneringen op. “Wat dat betreft niets dan lof voor de Scouting St. Stephanus Martina, die zo’n dag tot in de puntjes verzorgt. Vanaf het schminken in de blokhut, tot en met het eten en drinken na afloop. Perfect! Een enorme feestdag voor alle deelnemers en betrokkenen. En dat zijn er nogal wat. Het is een hele organisatie.”

 

Meerdere Sinten gediend

Samen hebben Henk en Rob in de loop der tijd meerdere Sinten gediend en ze weten dan ook precies waaraan een goeie moet voldoen. “Hij is gevat, moet zich makkelijk aan onverwachte situaties kunnen aanpassen, een prater zijn en waardigheid uitstralen”, zo klinkt hun omschrijving. “Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor de Pieten, al hebben zij wat meer bewegingsruimte en kunnen ze soms iets eigenwijzer acteren.” En ja, diep in hun hart vinden ze nog steeds dat een Piet ook zwart moet zijn, net zoals zij het altijd waren. “Maar ja, tijden veranderen nu eenmaal. Daar kun je moeilijk over doen, maar daar moet je als organisatie gewoon in meegaan”, aldus de ex-Hoofdpiet.

 

Komende zaterdag staan ze in Borne langs de kant van de weg. Kijkend naar hun ex-collega’s en ondertussen mijmerend over de mooie momenten die ze er zelf ooit aan beleefden. Met een blik van verstandhouding en een kritisch oog op de twee identieke outfits die ze zelf ooit droegen, jarenlang koesterden en tot in de puntjes verzorgden. Want ja, Hoofdpiet en Hulp-Hoofdpiet… dat blijf je eigenlijk voor het leven. (BM)

 

Voor meer informatie over de intocht van Sinterklaas op 13 november, raadpleeg onze agenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ronald lassche — 12 nov 2021
Roet en veegpiet zou ik ook niet willen. Tijden veranderen maar niet op een goede manier. Heel jammer. Ik weet nog goed de sinterklaastijd 1970, Jan Ligthartschool. Op mijn netvlies voor eeuwig. Rob ken ik van die tijd van de Spar.
Gerhard Effting — 11 nov 2021
Rob en Henk bedankt voor de vele mooie dagen en zelfs nachten wat hebben we veel gelachen en veel mee gemaakt in Borne. Groetjes Gerhard Effting ex Sint
Nico Evers — 10 nov 2021
Henk en Rob,
Bedankt voor jullie jarenlange ondersteuning van de sint maar ook jullie geweldige bijdrage aan de scoutingvereniging st. Stephanus/Martina.
Zonder steun van deze vereniging zou het in Borne niet zo bruisen. Op alle fronten ondersteunend en begeleidend. Hulde!
Henk en Rob, wat mooi dat jullie deze club zo lang trouw waren. Bedankt
Pietje Precies — 09 nov 2021
@roetveeg bedankt voor geschiedenislesje.
Meer tradities zijn door (o.a.) groter, groter, groter heel anders geworden, en volgens velen niet beter.
Roetveeg — 09 nov 2021
Witte edelmannen op witte paarden draafden net voor WO 2 langs de hofvijver in Den Haag. Zij waren de lakeien van sinterklaas die statig vooraan de stoet reed. Er werd in die tijd niet gezwartepiet, maar gewoon het historische feest van Mira herdacht. In de jaren 50 kwam pas het fenomeen van de roe en de zak, hebzucht en een steeds idioter zwart geschminkte clown met potsierlijke oorringen voor in de plaats. De steden werden koopschuren en de bijenkorven vol zwarte pieten met steeds meer glimmer en nep. Gelukkig is de bijenkorf hier weer bij zinnen. Terug naar een feest voor de jonge kinderen van nu in plaats van de 50 er jaren hap. DAT tijdperk is voorbij.
Edwin Hoop — 09 nov 2021
Beste redactie, ik het mooie verhaaltje over de zwartepieten gelezen. Jammer dat niet alle zwartepieten hierin vermeld staan die zijn gestopt. Zelf heb ik samen met met maat René Veurink ook 15 jaar als zwartepiet meegelopen met de intocht in Borne en vele bedrijven en huisbezoeken met heel veel plezier bezocht. Elk jaar hebben jullie foto's van ons gepubliceerd.

Jullie hebben het verhaal leuk verpakt maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat wij niet mee gaan in de landelijke trend. Om de zwartepieten nu te veranderen is geen vrije keuze geweest maar op aandringen van de politie en gemeente omdat demonstraties zijn aangekondigd.

Eerlijke journalistiek hoor je in de media te plaatsen, een verhaaltje kun je lezen in een boek ;-)

Vriendelijk groet,
Edwin de Hoop
wgkub — 09 nov 2021
zo hoort het ook, zoals op de foto's !! op de juiste geschminkt !

Het circus komt terug naar Borne

De beroemde Duitse circusfamilie Bossle reist al jaren met haar succesvolle familiecircus door...
18-05-2022

Merel en Lotte zijn er weer bijna klaar voor

“Het leukste vinden wij dat we mogen dansen en zingen”, vertellen Merel (7) en Lotte...
10-05-2022

‘We’ll meet again’, hopen we

Bevrijdingsdag 2022 werd donderdagavond in Borne afgesloten met een massale en spontane...
05-05-2022

Belevingstheater op het witte doek

Ruim een maand geleden, op zaterdag 2 april, vond in Oud Borne het Belevingstheater plaats. Een...
05-05-2022

Borne herdenkt weer massaal

Na twee jaar verstoken te zijn geweest van een grootse viering van de Nationale Dodenherdenking,...
04-05-2022

Voor 18 talenten is het aftellen begonnen

Terwijl in Turijn inmiddels de voorbereidingen zijn gestart voor het Eurovisie Songfestival,...
03-05-2022