Carnaval Borne in spagaat
10-11-2021
MELBUULKES STELLEN GALA UIT; SBC HOUDT DE VINGER AAN DE POLS

Carnaval Borne in spagaat

Niet alleen ‘beneden de rivieren’ staat het carnaval voor de deur. Ook in onze regio betekent de elfde van de elfde vaak de start van de eerste feesten in het nieuwe seizoen. De oplopende coronacijfers dreigen echter ook dit jaar een tegenstander van formaat te worden. “Heel vervelend allemaal”, aldus Henk van den Berg, preses van de Stichting Borns Carnaval, “maar we moeten er onze ogen natuurlijk niet voor sluiten en volgen eensgezind de laatste richtlijnen om de pandemie te onderdrukken.” Toch hebben De Melbuulkes inmiddels besloten hun gala, dat komende vrijdagavond zou plaatsvinden, uit te stellen.

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De recente oproep van Jan van den Boon, bestuursvoorzitter van het MST en voorzitter van het Regionaal Acute Zorgketen Euregio, om grootschalige openingsfeesten af te blazen, vormden voor de stichting nog eens aanleiding de koppen bij elkaar te steken en een gesprek met burgemeester Jan Pierik aan te gaan. “Want vóór alles willen we voorkomen dat we uit de pas gaan lopen, we hebben immers ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Van den Berg (foto in de tekst). Ook informeerde het SBC bij andere carnavalsorganisaties in de regio hoe men op de ontstane situatie zou inspelen. “Want we willen nu eenmaal zoveel mogelijk uniformiteit houden. En het kan natuurlijk niet zo zijn dat in Oldenzaal en Losser alles wel doorgaat, terwijl wij het slot op de deur houden. Of andersom…”

 

Kort en goed, het overleg met de burgemeester resulteerde in de mogelijkheid de feesten door te laten gaan. Burgemeester Jan Pierik hierover: “In Borne is het carnaval van een andere omvang dan bijvoorbeeld in Oldenzaal en vindt de aftrap van het carnaval vooral binnen in zalen plaats. Zolang daar de geldende maatregelen, met coronatoegangsbewijzen, worden gehandhaafd kan alles gewoon doorgang vinden. Het is natuurlijk wel even afwachten wat er vrijdag voor nieuwe regels worden afgekondigd.”

 

Geen Gala Melbuulkes

Dat carnavalsvereniging De Melbuulkes ondanks dit groene licht toch gisteravond besloot het komende Gala af te gelasten, kan Van den Berg overigens wel billijken. “Voor hen was het extra moeilijk. Zij vieren vrijdagavond namelijk ook de opkomst van het nieuwe prinsenpaar. Het eerste in onze gemeente. Zo’n prinsenpaar verdient een vorstelijke avond, het is voor hen een van de hoogtepunten in een carnavalsjaar. Dat kun je nu niet bieden. En dus besloten ze op het allerlaatste moment de Gala-avond toch uit te stellen en zo mogelijk naar een avond in december of januari te verplaatsen. Ik denk dat ik dezelfde beslissing zou hebben genomen”, aldus Van den Berg.

 

De Toet’nbloazers vieren zaterdagavond het aftreden van hun prinsenpaar. Dat gaat vooralsnog overigens wel door. De preses: “Dat is toch een kleinschaliger feest dan dat van De Melbuulkes en de geldende voorschriften worden er strikt opgevolgd. Wat blijft,” aldus de preses, “is dat we samen en in nauw overleg met alle aangesloten verenigingen de vinger aan de pols houden. En als er tijdens de persconferentie of daarna ook maar enig signaal komt dat de rem erop moet, dan zijn wij als gezamenlijke carnavalsverenigingen de eerste die erin mee zullen gaan.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
ruud — 11 nov 2021
In overleg met de burgermeester.TJA.??????????????????????????????????????

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024