Carnaval Borne in spagaat
10-11-2021
MELBUULKES STELLEN GALA UIT; SBC HOUDT DE VINGER AAN DE POLS

Carnaval Borne in spagaat

Niet alleen ‘beneden de rivieren’ staat het carnaval voor de deur. Ook in onze regio betekent de elfde van de elfde vaak de start van de eerste feesten in het nieuwe seizoen. De oplopende coronacijfers dreigen echter ook dit jaar een tegenstander van formaat te worden. “Heel vervelend allemaal”, aldus Henk van den Berg, preses van de Stichting Borns Carnaval, “maar we moeten er onze ogen natuurlijk niet voor sluiten en volgen eensgezind de laatste richtlijnen om de pandemie te onderdrukken.” Toch hebben De Melbuulkes inmiddels besloten hun gala, dat komende vrijdagavond zou plaatsvinden, uit te stellen.

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De recente oproep van Jan van den Boon, bestuursvoorzitter van het MST en voorzitter van het Regionaal Acute Zorgketen Euregio, om grootschalige openingsfeesten af te blazen, vormden voor de stichting nog eens aanleiding de koppen bij elkaar te steken en een gesprek met burgemeester Jan Pierik aan te gaan. “Want vóór alles willen we voorkomen dat we uit de pas gaan lopen, we hebben immers ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Van den Berg (foto in de tekst). Ook informeerde het SBC bij andere carnavalsorganisaties in de regio hoe men op de ontstane situatie zou inspelen. “Want we willen nu eenmaal zoveel mogelijk uniformiteit houden. En het kan natuurlijk niet zo zijn dat in Oldenzaal en Losser alles wel doorgaat, terwijl wij het slot op de deur houden. Of andersom…”

 

Kort en goed, het overleg met de burgemeester resulteerde in de mogelijkheid de feesten door te laten gaan. Burgemeester Jan Pierik hierover: “In Borne is het carnaval van een andere omvang dan bijvoorbeeld in Oldenzaal en vindt de aftrap van het carnaval vooral binnen in zalen plaats. Zolang daar de geldende maatregelen, met coronatoegangsbewijzen, worden gehandhaafd kan alles gewoon doorgang vinden. Het is natuurlijk wel even afwachten wat er vrijdag voor nieuwe regels worden afgekondigd.”

 

Geen Gala Melbuulkes

Dat carnavalsvereniging De Melbuulkes ondanks dit groene licht toch gisteravond besloot het komende Gala af te gelasten, kan Van den Berg overigens wel billijken. “Voor hen was het extra moeilijk. Zij vieren vrijdagavond namelijk ook de opkomst van het nieuwe prinsenpaar. Het eerste in onze gemeente. Zo’n prinsenpaar verdient een vorstelijke avond, het is voor hen een van de hoogtepunten in een carnavalsjaar. Dat kun je nu niet bieden. En dus besloten ze op het allerlaatste moment de Gala-avond toch uit te stellen en zo mogelijk naar een avond in december of januari te verplaatsen. Ik denk dat ik dezelfde beslissing zou hebben genomen”, aldus Van den Berg.

 

De Toet’nbloazers vieren zaterdagavond het aftreden van hun prinsenpaar. Dat gaat vooralsnog overigens wel door. De preses: “Dat is toch een kleinschaliger feest dan dat van De Melbuulkes en de geldende voorschriften worden er strikt opgevolgd. Wat blijft,” aldus de preses, “is dat we samen en in nauw overleg met alle aangesloten verenigingen de vinger aan de pols houden. En als er tijdens de persconferentie of daarna ook maar enig signaal komt dat de rem erop moet, dan zijn wij als gezamenlijke carnavalsverenigingen de eerste die erin mee zullen gaan.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
ruud — 11 nov 2021
In overleg met de burgermeester.TJA.??????????????????????????????????????

MST-ers in de file voor de Sint

Jaarlijks vieren de zorgmedewerkers van Medisch Spectrum Twente én hun kinderen een groot...
28-11-2021

Burgemeester verrast Sinterklaas

Een week geleden zou de première zijn van een nieuwe serie Sinterklaasvoorstellingen....
27-11-2021

Geen ijsbaan in december

Op vrijdag 10 december zou de ijsbaan in Borne weer worden geopend om tot en met 1 januari in...
26-11-2021

De bloazers starten weer

Het is traditie in Borne. Vanaf de eerste zondag in de Advent laten de Boornse...
24-11-2021

Kerstmis in Oud Borne afgelast

Het evenement ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’, dat op 11 december zou plaatsvinden,...
17-11-2021

Warm bad voor Sint in Borne

Goed en wel nadat de Goedheiligman via het Sinterklaasjournaal officieel in Nederland was...
13-11-2021