Een topdag voor de Sint(en)
SCOUTING ST. STEPHANUS MARTINA BOEKT RUIM 150 HUISBEZOEKEN

Een topdag voor de Sint(en)

In de regel wordt een jarige op zijn geboortedag in de watten gelegd. Hij wordt verwend, hoeft zelf de handen niet uit de mouwen te steken en alles wordt voor hem geregeld. Hoe anders is het gesteld met Sinterklaas, de wit bebaarde bisschop die vandaag, op 5 december, zijn verjaardag viert. Voor hem is het zelfs de drukste dag van het jaar. Samen met zijn Pieten rent hij van hot naar her om alle verwachtingsvolle ‘gelovigen’ een onvergetelijke Pakjesavond te bezorgen.

 

Vrijdagmorgen om 06.30 uur…

In Borne krijgt de Goedheiligman daarbij de hulp van een heleboel assistent-klazen, nog meer hulppieten en een goed geolied team scouting-enthousiastelingen van St. Stephanus Martina. Hun blokhut aan de Twickelerblokweg lijkt deze dagen dan ook meer op een beautysalon dan op een honk voor vermaak. Vrijdagmorgen om 06.30 uur stond Sinie Horselenberg, sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de opmaak van de Sint, al met haar poeders, lijmen, kammen en andere attributen paraat om de eerste acht klazen in optimale staat te krijgen zodat ze tijdig op de diverse basisscholen met hun acteerwerk konden starten.

 

“Dit verveelt nooit”, zegt ze, “al ben ik zondagavond om zes uur wel kapot.” Zaterdag hielp ze zeven bisschoppen in de kleren, vandaag zijn het er tien. Samen zijn ze dit jaar goed voor ruim 150 huisbezoeken, nog afgezien van de diverse bedrijfsfeesten en andere activiteiten. “Het is inderdaad een hele organisatie,” aldus Manon Bruggeman en Manon Bossink. Samen doen ze de planning van dit alles, dat met het nodige kunst- en vliegwerk tot stand kwam. Het was immers tot het laatste moment onduidelijk of huisbezoeken wel zouden kunnen. “Even hebben we overwogen alles af te gelasten, maar uiteindelijk besloten we er toch - met inachtneming van allerlei voorzorgsmaatregelen - voor te gaan.”

 

Sint- en Pietenbubbel

Zo werd van de blokhut een heuse doorstroomlocatie gemaakt. Iedereen die naar binnen moet, dient vooraf de QR-code te tonen en ter plekke nog eens een zelftest te doen. Voor de Sinten en Pieten zijn er aparte kleed- en schminkruimten gecreëerd om de anderhalve meter goed te kunnen naleven. En eenmaal samen op pad, zitten ze in een echte bubbel. Maximaal twee Pieten per Sint; onderwijl wordt er niet gewisseld. Ook de bezoekadressen kregen vooraf een bericht, waarin een garantie van anderhalve meter als eis werd gesteld.

 

Manon Bruggeman: “Een boks of elleboog met een kind is prima, maar dan houdt het ook op. Ouders hebben er begrip voor, sommigen stappen op het laatste moment zelfs nog over naar een andere en grotere locatie. Kortom, het was dit keer wel een uitdaging, maar heel fijn dat het allemaal kon.”

 

Dan onderbreekt ze haar verhaal, want Sint Jan staat op het punt te vertrekken. Samen met zijn Pieten krijgt hij een lunchpakket aangereikt (“op een hongerige maag kun je niet werken”), plus nog eens een lijst met adressen waar hun aanwezigheid de komende uren is gewenst. Ondertussen neemt Sint Dick al plaats op de baard-kruk. Voor hem is het de eerste keer in deze rol en enigszins gespannen ondergaat hij het gefrunnik van Sinie die de witte lokken zo natuurlijk mogelijk wil aanbrengen. Met enkele kunstgrepen lukt het en meteen zie je de waardigheid van de debutant groeien.

 

Zo is het ook vandaag - op het Hoogfeest van de Sint - opnieuw een komen en gaan van mensen die zelf als geen ander in het sprookje geloven. En met alles wat ze in zich hebben hun publiek blij willen maken. “Want kommer en kwel is er al genoeg”, zeggen ze. En bovendien, morgen is het allemaal alweer voorbij. Dan heten de Sinten weer gewoon Jan en Dick en kan Sinie opgelucht ademhalen. Samen hebben ze het dit jaar toch maar weer mooi gefikst. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wendy — 07 dec 2021
Graag wil ik nog even terugkomen op het afgelopen Sint- weekend. Ik wil de organisatie van het sinterklaasfeest een groot compliment geven, hoe zij, ondanks de corona tijd, de vele kinderen blij hebben kunnen maken met een bezoek van Sinterklaas en z'n Pieten. Er was een heel schema gemaakt om de anderhalve meter te kunnen waarborgen en nadat er elders testen moesten plaatsvinden, werd er ook bij de blokhut nog tests gedaan. Kortom, veel veiligheid geboden.
Jorike — 05 dec 2021
Wij hebben genoten van het bezoek! Fijn dat het zo kon. Bedankt!
José — 05 dec 2021
Het was een zeer geslaagd bezoek van de Pieten en de Sint.
Dank jullie wel voor weer een fijne dag voor de kinderen.

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022

Hertme wordt stilaan weer klein-Afrika

'Over anderhalf uur komen de gehaktballen'. Het is een veelgehoorde kreet woensdagavond...
29-06-2022

Honderden toeterende trucks

Na twee jaar stilte was het dan toch weer mogelijk: de jaarlijkse TruckRun. Meer dan 400...
18-06-2022

Sprankelende party levert 20.000 euro op

De Bornse Haring Party is niet de enige in de regio. Maar wel een heel bijzondere. En dat werd...
16-06-2022

De Pinksterbruidjes dansen weer

“Wat zien jullie er allemaal prachtig uit,” aldus Marleen Platvoet in haar...
05-06-2022