Een topdag voor de Sint(en)
SCOUTING ST. STEPHANUS MARTINA BOEKT RUIM 150 HUISBEZOEKEN

Een topdag voor de Sint(en)

In de regel wordt een jarige op zijn geboortedag in de watten gelegd. Hij wordt verwend, hoeft zelf de handen niet uit de mouwen te steken en alles wordt voor hem geregeld. Hoe anders is het gesteld met Sinterklaas, de wit bebaarde bisschop die vandaag, op 5 december, zijn verjaardag viert. Voor hem is het zelfs de drukste dag van het jaar. Samen met zijn Pieten rent hij van hot naar her om alle verwachtingsvolle ‘gelovigen’ een onvergetelijke Pakjesavond te bezorgen.

 

Vrijdagmorgen om 06.30 uur…

In Borne krijgt de Goedheiligman daarbij de hulp van een heleboel assistent-klazen, nog meer hulppieten en een goed geolied team scouting-enthousiastelingen van St. Stephanus Martina. Hun blokhut aan de Twickelerblokweg lijkt deze dagen dan ook meer op een beautysalon dan op een honk voor vermaak. Vrijdagmorgen om 06.30 uur stond Sinie Horselenberg, sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de opmaak van de Sint, al met haar poeders, lijmen, kammen en andere attributen paraat om de eerste acht klazen in optimale staat te krijgen zodat ze tijdig op de diverse basisscholen met hun acteerwerk konden starten.

 

“Dit verveelt nooit”, zegt ze, “al ben ik zondagavond om zes uur wel kapot.” Zaterdag hielp ze zeven bisschoppen in de kleren, vandaag zijn het er tien. Samen zijn ze dit jaar goed voor ruim 150 huisbezoeken, nog afgezien van de diverse bedrijfsfeesten en andere activiteiten. “Het is inderdaad een hele organisatie,” aldus Manon Bruggeman en Manon Bossink. Samen doen ze de planning van dit alles, dat met het nodige kunst- en vliegwerk tot stand kwam. Het was immers tot het laatste moment onduidelijk of huisbezoeken wel zouden kunnen. “Even hebben we overwogen alles af te gelasten, maar uiteindelijk besloten we er toch - met inachtneming van allerlei voorzorgsmaatregelen - voor te gaan.”

 

Sint- en Pietenbubbel

Zo werd van de blokhut een heuse doorstroomlocatie gemaakt. Iedereen die naar binnen moet, dient vooraf de QR-code te tonen en ter plekke nog eens een zelftest te doen. Voor de Sinten en Pieten zijn er aparte kleed- en schminkruimten gecreëerd om de anderhalve meter goed te kunnen naleven. En eenmaal samen op pad, zitten ze in een echte bubbel. Maximaal twee Pieten per Sint; onderwijl wordt er niet gewisseld. Ook de bezoekadressen kregen vooraf een bericht, waarin een garantie van anderhalve meter als eis werd gesteld.

 

Manon Bruggeman: “Een boks of elleboog met een kind is prima, maar dan houdt het ook op. Ouders hebben er begrip voor, sommigen stappen op het laatste moment zelfs nog over naar een andere en grotere locatie. Kortom, het was dit keer wel een uitdaging, maar heel fijn dat het allemaal kon.”

 

Dan onderbreekt ze haar verhaal, want Sint Jan staat op het punt te vertrekken. Samen met zijn Pieten krijgt hij een lunchpakket aangereikt (“op een hongerige maag kun je niet werken”), plus nog eens een lijst met adressen waar hun aanwezigheid de komende uren is gewenst. Ondertussen neemt Sint Dick al plaats op de baard-kruk. Voor hem is het de eerste keer in deze rol en enigszins gespannen ondergaat hij het gefrunnik van Sinie die de witte lokken zo natuurlijk mogelijk wil aanbrengen. Met enkele kunstgrepen lukt het en meteen zie je de waardigheid van de debutant groeien.

 

Zo is het ook vandaag - op het Hoogfeest van de Sint - opnieuw een komen en gaan van mensen die zelf als geen ander in het sprookje geloven. En met alles wat ze in zich hebben hun publiek blij willen maken. “Want kommer en kwel is er al genoeg”, zeggen ze. En bovendien, morgen is het allemaal alweer voorbij. Dan heten de Sinten weer gewoon Jan en Dick en kan Sinie opgelucht ademhalen. Samen hebben ze het dit jaar toch maar weer mooi gefikst. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Wendy — 07 dec 2021
Graag wil ik nog even terugkomen op het afgelopen Sint- weekend. Ik wil de organisatie van het sinterklaasfeest een groot compliment geven, hoe zij, ondanks de corona tijd, de vele kinderen blij hebben kunnen maken met een bezoek van Sinterklaas en z'n Pieten. Er was een heel schema gemaakt om de anderhalve meter te kunnen waarborgen en nadat er elders testen moesten plaatsvinden, werd er ook bij de blokhut nog tests gedaan. Kortom, veel veiligheid geboden.
Jorike — 05 dec 2021
Wij hebben genoten van het bezoek! Fijn dat het zo kon. Bedankt!
José — 05 dec 2021
Het was een zeer geslaagd bezoek van de Pieten en de Sint.
Dank jullie wel voor weer een fijne dag voor de kinderen.

Een stralende en flonkerende kerst

Nog even en dan is het kerst. Voor de een het summum van huiselijkheid en warmte, voor de ander...
23-12-2021

Coronaproof & nieuw: Ome Govert, die tovert

ADVERTORIAL • Nou, nou, nou … het hoge nieuws is eruit hoor, we blijven nog langer...
20-12-2021

SBC zet streep door grootschalig carnaval

Voor het tweede achtereenvolgende jaar worden alle grootschalige carnavalsactiviteiten de...
16-12-2021

Stemmig concert op donkere middag

Eigenlijk stond het gezamenlijke kerstconcert van ConBrio en het koperensemble van de Bornse...
12-12-2021

D’n oal’n roop verstilt nooit

Terwijl de wereld in brand staat en corona ons dagelijks leven bepaalt, blijven de Boornse...
11-12-2021

Opnieuw geen kerststal in Hertme

Al 61 keer was de grote openlucht kerststal in Hertme een trekker van jewelste. Het tafereel met...
08-12-2021