Overweldigende steun voor Oekraïne
SAMENLEVING BIEDT AAN ALLE KANTEN HULP AAN

Overweldigende steun voor Oekraïne

‘Overweldigend’, ‘Help!’ en ‘Wát een onverwachte, enorme steun’ zijn de kreten die Rian Schabbink-Jannink eind vorige week slaakte nadat ze even daarvoor een inzamelingsactie opstartte voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Matrassen en ander beddengoed, kleding, houdbare voedingsmiddelen en nog veel meer werd in zakken en dozen vol aangeleverd (foto boven). Zoveel zelfs dat dinsdag de rem er al op moest. “We kunnen nu voornamelijk nog babyspullen (doekjes, voeding, luiers, poeder en flesjes) gebruiken evenals toiletartikelen en medicamenten. Zaterdagavond rijdt de eerste volle vrachtwagen richting Polen, ergens volgende week volgt de tweede.”
 

Hulp aangeboden van alle kanten

Nadat bekend werd dat Borne het voormalige azc in Azelo beschikbaar wil stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, stromen bij de gemeente en bij BorneBoeit de appjes en mailtjes binnen van mensen die op de een of andere manier hun hulp aanbieden. Inmiddels is er een mailadres bekend gemaakt waar alle aanbod wordt verzameld: hulpvooroekraine@wijkracht.nl
 

Hoe is de stand van zaken?

Volgens wethouder Martin Velten zijn er allerlei zaken in gang gezet. “De oproep om uit te kijken naar locaties kwam van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Op dit moment zijn er gesprekken gaande over hoe en door wie een en ander opgestart kan worden. Het COA heeft daarin een adviserende rol, maar heeft al aangegeven bewust op afstand te staan, omdat het niet gaat om asielzoekers.” Op dit moment is nog veel onduidelijk. “We verwachten binnen een of twee weken meer helderheid te krijgen.” Het complex Maria Mediatrix zou na een ‘go’ binnen twee maanden gebruiksklaar gemaakt kunnen worden.
 

Burgemeester Jan Pierik is onder de indruk van wat er allemaal in de gemeenschap op gang komt. “Heel veel mensen voelen zich intensief betrokken bij wat er in Oekraïne op dit moment gebeurt. Het is heel mooi dat er zoveel initiatieven ontstaan. Het is wel typisch voor Borne. Ik proef aan alle kanten de bereidheid om samen de handen uit de mouwen te steken. Het geeft, na de moeilijke corona-periode, ook weer een stuk binding met elkaar.”
 

Reactie Azelo

Ondertussen is er ook telefonisch contact geweest met de omwonenden van het azc. “Ze nemen een positieve grondhouding aan en we hebben afgesproken om inwoners van Azelo mee te nemen in de vervolgfase. Laat onverlet de pijn tussen Azelo en de gemeente. Die gevoelens zijn er en die nemen we hier niet mee weg.”
 

“We begrijpen dat de Oekraïners wel een andere positie hebben dan asielzoekers”, zegt Wim Jansen van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo. “Ik verwacht niet dat er oppositie uit de buurt komt, want we kunnen ons voorstellen dat de gebouwen tijdelijk voor de Oekraïense oorlogsvluchtelingen beschikbaar worden gesteld.” De dringende noodzaak om onmiddellijk met elkaar te vergaderen ziet Jansen niet zo. “We zijn zo langzamerhand wel gewend aan opvang van vluchtelingen of asielzoekers in Azelo. We kennen de gang van zaken wel een beetje, hoewel opvang via de VNG misschien wel iets anders is dan via het COA.” Maar begrip is er in ieder geval. “Wij zijn natuurlijk ook wel ‘de regio’, waarin oorlogsvluchtelingen geholpen moeten worden.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ruud Steltenpool — 03 mrt 2022
Een hulpactie waarbij ook goed wordt gekeken naar wat er echt nodig is, is top (lang niet alle goed bedoelde acties voldoen daaraan). Succes!
Wij verzamelen het hier in de straat en komen het dan naar deze actie brengen.

Wat zowel Oekraïne als de hele wereld helpt is de oorzaak wegnemen: fossiele brandstofgebruik.
Daaraan kunnen we allemaal iedere dag helpen

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022