Eerste vluchtelingen arriveren binnenkort in Azelo
NAAR VERWACHTING IN DE WEEK VAN 21 MAART

Eerste vluchtelingen arriveren binnenkort in Azelo

Er wordt per direct gestart met werkzaamheden om Maria Mediatrix in Azelo geschikt te maken voor de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Inmiddels heeft ook het nabijgelegen De Zwanenhof aangeboden om in totaal zo’n 60 tot 80 opvangmogelijkheden te gaan realiseren. In totaal gaat het om tussen de 250 en 350 plaatsen, die de gemeente Borne heeft aangeboden na de oproep om binnen elke veiligheidsregio op zoek te gaan naar tijdelijke huisvesting voor deze groep mensen.
 

Geschikt maken

Omdat er aan beide locaties nog wel het een en ander moet gebeuren, zal de aankomst van vluchtelingen in fasen gebeuren. De verwachting is dat de eerste groep van 80 Oekraïners in de week van 21 maart zal aankomen. “Vandaag nog wordt er bij Maria Mediatrix en bij De Zwanenhof geschouwd. Het voormalige azc heeft natuurlijk een tijdje leeg gestaan. Waarschijnlijk is de vleugel met ruimte voor gezinnen eerder gereed te maken. Het voordeel van gefaseerde instroom is dat we sneller mensen kunnen opvangen, maar ook dat de buurt kan wennen en dat de eerste groep de volgende vluchtelingen kan helpen om zich snel thuis te laten voelen”, zegt wethouder Martin Velten.
 

Organisatie via VRT-Twente

De coördinatie is in handen gelegd van de Veiligheidsregio. Uitdrukkelijk niet bij het COA. “Het gaat niet om asielzoekers”, legt burgemeester Jan Pierik uit. “Maar het COA heeft wel aangeboden te adviseren en daar maken we dankbaar gebruik van. Er komt wel wat bij kijken en er is veel bijzondere expertise nodig. Medisch, onderwijs, noem maar op. Hoe we dat in Twents verband gaan organiseren komt volgende week op tafel.”
 

Binnen de VRT-Twente wordt een speciale crisis-organisatie ingericht. Velten: “De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. De verwachting is dat er ‘enige tienduizenden’ naar Nederland zullen komen. Er dreigt nog wel wat op ons af te komen. Duidelijk is wel dat de kosten zullen worden vergoed door het Rijk. We houden nu al nauwkeurig alle extra uitgaven bij.”
 

Gesprekken met de buurt

Inmiddels zijn er ook diverse gesprekken gevoerd met de buurt. “Er is een positieve grondhouding. Door de buurt werd wel benadrukt dat de huisvesting zo humaan mogelijk moet zijn.” De kamertjes in het hoofdgebouw van het vroegere internaat zijn klein en er wordt naar gekeken of daar goede oplossingen voor te vinden zijn. Ook wordt er nader overleg gevoerd met de huidige anti-kraakbewoners. “Wellicht kunnen die blijven, maar misschien niet op dezelfde plek waar ze nu wonen.”
 

Vanuit het Ministerie zijn de gemeenten erop gewezen dat opvang zeker een half jaar gaat duren. “Zo niet langer.” Velten bespeurt veel enthousiasme in de samenleving om te helpen. Voor de coördinatie van alle hulpaanbod is een mailadres in het leven geroepen: hulpvooroekraine@wijkracht.nl (AJ)

 

Foto's © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 15 mrt 2022
Helemaal mee eens, het kan nu schijnbaar wel open voor Oekr. -heb ik geen probleem mee - maar het kon niet eerder voor anderen die ook hoognodig opvangruimte nodig hadden. Geen tegenspraak van de gemeenschap in Azelo tegen Oekr. Ik vind dat hier met twee maten wordt gemeten. Mensen, (vluchtelingen of asielzoekers) waar ze ook vandaan komen hebben opvangruimte nodig. Waarom ja tegen Oekr. en nee tegen mensen uit andere landen? Dit gaat mij boven mijn pet!
Louis van Rasten — 12 mrt 2022
Ik vind het een heel goede zaak dat het voormalige internaat Maria Mediatrix nu wordt gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekra´ne. Verder vind ik het bewonderingswaardig hoe sommige Nederlanders bereid zijn om ook dergelijke vluchtelingen in hun huis op te willen nemen. Dit zijn echte vluchtelingen die geheel onvrijwillig en vanuit een noodsituatie hun geliefde vaderland moeten verlaten.
Lolke Dijkstra — 11 mrt 2022
Fijn dat de gemeente Borne actief is en niet alleen nadenkt, maar ook handelt. Intussen zijn wij (Stichting Tijdelijke Huisvesting Moeders Oekra´ne) ook hard aan het werk. Het is nu vooral voorbereiding, maar m.i.v. maandag a.s. hopen we ook concreet aan de gang te kunnen. Maandag a.s. zal ook onze website live zijn. (thmo.org). We zijn contacten aan het leggen om z.s.m. tijdelijke woningen aan te kunnen bieden.
R.Appeldoorn — 11 mrt 2022
Ik zou ook willen vragen of er is nagedacht over de huisdieren die meegekomen zijn?! Het lijkt mij verschrikkelijk dat nadat je je land heb moeten ontvluchten en alles kwijt bent, een mogelijke trauma hebt opgelopen, en nu berooid en heel neegeslagen, hopeloos voelend en moe te zijn... ook nog gescheiden te moeten van je geliefde huisdier... Dat is een teauma op een trauma...Heeft Borne ook al daar aan gedacht (en ook gratis check ups en hulp (kosten) bij locale dierenartsen en van locale Dierenambulance indien nodig). Ik zou nooit gescheiden willen worden van mijn huisdier... echt nooit! Doe hier ook iets mee !
Ron Hartman — 11 mrt 2022
Helemaal niet stemmen gaat me te ver. Ik zal ongeldig stemmen, of in het stemhokje toch op die persoon die het vaakst de beste dossierkennis had en ondanks de onverteerbaar opgelegde geheimhoudingsplichten, toch tot de rand ging in pogingen bij te sturen. Het was frustrerend voor die paar mensen en ik wil dus toch iets doen.
Lichtgeel hesje — 11 mrt 2022
Mijn opmerking was meer cynisch bedoeld (zal het de volgende erbij zetten). Mijn stemadvies zou zijn om dit keer maar een beurt over te slaan bij het stemmen, hoewel ik dit wel met enige pijn in de buik zeg. Ik baseer mijn standpunt op met name het volgende: ALLE partijen "vertikken" het om een inhoudelijke reflectie te geven over wat er politiek allemaal is misgegaan op financieel en beleidsmatig gebied, maar waarvoor ALLE partijen wel degelijk verantwoording dragen als vertegenwoordiger van inwoners van Borne. Men kijkt in alle uitingen over Wensen en Ambities alleen maar naar voren, en denkt kennelijk dat de inwoner 'dom en vergeetachtig' is. Ik zie kortom dit keer niet de meerwaarde van stemmen, omdat de ervaring leert dat programma's en standpunten steeds gemakkelijker ter zijde worden geschoven om wille van raads- en coalitie-akkoorden, onder het mom van compromis en polderen, wat feitelijk neerkomt op kiezersbedrog in plaats van standvastigheid.....
Ron Hartman — 11 mrt 2022
@hesje. Je wil mij een stemadvies geven? Da's mooi, want ik weet eerlijk niet wat ik op dit moment anders kan doen dan ongeldig stemmen. Ik wil in dit kleine plaatsje, proberen zakelijk en onpartijdig, mijn visie te geven. Soms hard commentaar, maar vaak gemotiveerde kritiek. Ik ben echter wel heel benieuwd welk stemadvies nog wel net zou passen binnen dat profiel. Ik zie er naar uit. Baudet veracht ik echter als onderbuik- orakel en de PVV blijft wat hangen in one-liners en ik ben eigenlijk meer voor de lijn van Pieter Omtzigt, maar weer tegen het boerse machts-achterkamertjesdenken. Kortom; kom op met dat advies waar ik stil van moet worden?
Lichtgeel hesje — 10 mrt 2022
D66 zet overigens in haar flyer een referendum te willen invoeren in Borne waarmee de burger meer inspraak krijgt. Aldus de partij waarvan haar eigen minister met instemming van de volledige D66 afvaardiging in de tweede kamer in het vorige kabinet Rutte eigenhandig het referendum de nek heeft omgedraaid. Niet bepaald bevorderlijk voor het hebben van enig vertrouwen in deze partij.....
Lichtgeel hesje — 10 mrt 2022
Misschien is er ook plek voor minder kapitaalkrachtige ouderen. Volgens de advertentie van borne-nu in de week van Borne van deze week wil men "meer woningen minder kapitaalkrachtige ouderen". Betekent dit soms het willens en wetens bewust willen leegplukken van de portemonnee van ouderen die hun hele leven lang spaarzaam zijn geweest, of is dit simpelweg een kneiter van een ketser van een partij die mede debet is aan de financiŰle malaise en wanorde op gemeentelijk gebied in Borne in de afgelopen jaren?? Overigens heeft ook deze partij geen moeite gehad met het structureel verhogen van de OZB de afgelopen jaren, dus is het programma ook op dit punt nauwelijks serieus te nemen. Iemand nog stemadvies nodig?

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024

Borne gaat niet akkoord met afspraken windenergie

De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk niet ingestemd met de programmeringsafspraken...
29-05-2024