Met man en macht aan het werk in het azc
18-03-2022
VANAF VOLGENDE WEEK VRIJDAG EERSTE VLUCHTELINGEN IN MARIA MEDIATRIX

Met man en macht aan het werk in het azc

“Dit is in potentie een fantastische locatie. We hadden natuurlijk wel graag een maandje extra willen hebben, maar vanaf volgende week vrijdag kunnen we de opvang voor de eerste groep Oekraïense vluchtelingen in Maria Mediatrix netjes regelen”, is de overtuiging van de nieuwe locatiemanager Frank Polman.

 

Een dag pas in hij in functie en even rustig inwerken is er niet bij. Er wordt met man en macht gewerkt om het gebouw, dat toch zo’n drie jaar heeft leeggestaan, zodanig op te knappen dat het veilig en leefbaar is.
 

Tender loving care

Installaties worden op orde gebracht, brandveiligheid gecheckt en er wordt grondig schoongemaakt. Daarna is het de beurt aan de schilders om het allemaal weer een beetje netjes te maken en vervolgens de kamers in te richten.

 

De inspanningen zijn in eerste instantie gericht op het gebouw waar de familieverblijven waren in de tijd dat het COA er asielzoekers huisvestte. Daarna is het hoofdgebouw aan de beurt, zodat er geleidelijk tegen de 300 vluchtelingen er hun tijdelijk thuis kunnen vinden. “Om het allemaal ook gezellig te maken, dat zal nog wel even duren. Daarvoor gaan we er een heleboel tender loving care tegenaan gooien. Maar de hoogste prioriteit is nu het veilig maken.” Om die reden is er ook al 24-uurs beveiliging geregeld.
 

Faciliteiten

De anti-kraakbewoners is aangeboden te verhuizen naar het vroegere kantoorgebouw, achterop het terrein. Blijkbaar was er een beetje verwarring ontstaan en was hen door de anti-kraak verhuurder te kennen gegeven op korte termijn te moeten vertrekken. Johan Niemans van de gemeente Borne: “De gemeente dacht daar toch wat anders over en probeert ook een oplossing te vinden voor de anti-krakers.”

 

Niemans denkt dat het goed mogelijk is en is sowieso heel enthousiast over de mogelijkheden van het vroegere jongensinternaat in Azelo. “Eigenlijk is het een fantastisch gebouw. Het ademt aan alle kanten geschiedenis! En het biedt faciliteiten om de vluchtelingen goed op te vangen. Zo is er een nog in redelijke staat verkerende gymzaal, een gebouw voor medische diensten, zijn er klaslokalen en sportvelden. Het dient allemaal wel wat opgeknapt te worden. Dat wel.”
 

Veel aanbod voor hulp

Ondertussen arriveren ook de eerste spullen voor de inrichting. Deze vrijdag wordt er een hele lading nieuwe kinderbedjes afgeleverd. Ze worden opgeslagen in het voorlopige ‘magazijn’, waar ook al veel gedoneerde spullen staan. Speelgoed, kinderwagens, spelletjes, van alles wat. “Er zijn veel mensen die willen helpen en zich als vrijwilliger hebben aangemeld”, weet Frank Polman. “Dat is toch wel heel mooi om te zien.”
 

Afgelopen donderdagavond was er een bijeenkomst in het Kulturhus voor alle mensen die op de een of andere manier hun diensten of goederen hebben aangeboden. Daar zijn teams gevormd om te ondersteunen bij de opvang in De Zwanenhof en op locatie Maria Mediatrix. Er kunnen zich nog vrijwilligers melden voor het keukenteam, het receptieteam en het klussenteam. Aanmelden en meer informatie via hulpvooroekraine@wijkracht.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024