Acteurs Belevingstheater naderen uur U
BORNSE MANNEN KRUIPEN UITERST ZORGVULDIG IN DE HUID VAN DUITSE SOLDATEN

Acteurs Belevingstheater naderen uur U

Nog maar anderhalve week te gaan, dan is het zaterdag 2 april. De dag waarop enkele honderden vrijwilligers al twee jaar wachten. Samen brengen zij dan de oorlogstijd en bevrijding tot leven in Oud Borne, als hommage aan de viering van de 75-jarige bevrijding van onze gemeente die eigenlijk al in 2020 zou plaatsvinden. Op tal van plekken vinden op dit moment de laatste voorbereidingen plaats. In de St. Aegidiusschool waren het woensdagavond de Duitse manschappen die een lesje oorlogsgeschiedenis kregen en vertrouwd werden gemaakt met de gedragingen van de toenmalige soldaten.
 

‘Geen hakken tegen elkaar’

Voor deze gelegenheid is Sjoerd Kuperus ingehuurd. Hij is werkzaam bij een re-enactment groep, die gespecialiseerd is in het nabootsen van historische gebeurtenissen. In vol ornaat gestoken als Duitse soldaat vertelt hij de manschappen in spe over rangen en standen in het Duitse leger, dat in de houding gaan staan niet betekent dat je met de hakken tegen elkaar aan moet, maar er een vingerdikte tussen houdt en dat je je middelvinger precies op de zijnaad van je broek moet leggen bijvoorbeeld. Ook heeft hij diverse attributen meegenomen die de manschappen op 2 april zullen dragen. Van koppelriemen en drinkflessen, tot etuis voor gasmaskers die dan wel over de rechterschouder gedragen dienen te worden.
 

Oog voor detail dus, en dat kenmerkt eigenlijk de gehele instructieavond. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Alles moet echt zijn, het verhaal, maar ook de visuele zaken… het zal gewoon voor de volle honderd procent kloppen. De komende dagen wordt er ook nog op locatie geoefend en maandag start op de Meijershof de opbouw van het nagebootste Huize Lidwina. Het uur U, waarop het ‘Achtung’ door de smalle straatjes van Oud Borne zal schalmen, nadert met rasse schreden.
 

Kaarten Bevrijdingsdiner

Op dinsdag 29 maart beginnen de officiële feestelijkheden overigens al met het Bevrijdingsdiner dat vanaf 19.00 uur plaatsvindt in het Kulturhus. Oud-strijders, genodigden en vertegenwoordigers van diverse geledingen halen dan herinneringen op en worden verrast met een vermakelijk programma. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar, te bestellen via 2april2022@gmail.com. (AJ/BM)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving over de aanpassingen vanwege de oorlog in Oekraïne: Belevingstheater past programma aan

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Melbuul’norganisatie blij dat het weer mag

Als het Borns Kleinkoor op woensdagavond 24 augustus in de St. Stephanuskerk begint te zingen,...
05-08-2022

Kleurrijke akkerbouw op de essen

Vincent van Gogh had er heden ten dage niet helemaal voor naar Frankrijk hoeven te reizen....
23-07-2022

Zenderen heeft een nieuwe vlag

Zaterdag, op de tweede dag van de Volksfeesten Zenderen, werd die nieuwe vlag van het dorp...
10-07-2022

Het schuimt weer goed in Zenderen…

Terwijl de wind een loopje neemt met het vele schuim op en in de drie volleybalvelden/-baden,...
09-07-2022

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022