Acteurs Belevingstheater naderen uur U
BORNSE MANNEN KRUIPEN UITERST ZORGVULDIG IN DE HUID VAN DUITSE SOLDATEN

Acteurs Belevingstheater naderen uur U

Nog maar anderhalve week te gaan, dan is het zaterdag 2 april. De dag waarop enkele honderden vrijwilligers al twee jaar wachten. Samen brengen zij dan de oorlogstijd en bevrijding tot leven in Oud Borne, als hommage aan de viering van de 75-jarige bevrijding van onze gemeente die eigenlijk al in 2020 zou plaatsvinden. Op tal van plekken vinden op dit moment de laatste voorbereidingen plaats. In de St. Aegidiusschool waren het woensdagavond de Duitse manschappen die een lesje oorlogsgeschiedenis kregen en vertrouwd werden gemaakt met de gedragingen van de toenmalige soldaten.
 

‘Geen hakken tegen elkaar’

Voor deze gelegenheid is Sjoerd Kuperus ingehuurd. Hij is werkzaam bij een re-enactment groep, die gespecialiseerd is in het nabootsen van historische gebeurtenissen. In vol ornaat gestoken als Duitse soldaat vertelt hij de manschappen in spe over rangen en standen in het Duitse leger, dat in de houding gaan staan niet betekent dat je met de hakken tegen elkaar aan moet, maar er een vingerdikte tussen houdt en dat je je middelvinger precies op de zijnaad van je broek moet leggen bijvoorbeeld. Ook heeft hij diverse attributen meegenomen die de manschappen op 2 april zullen dragen. Van koppelriemen en drinkflessen, tot etuis voor gasmaskers die dan wel over de rechterschouder gedragen dienen te worden.
 

Oog voor detail dus, en dat kenmerkt eigenlijk de gehele instructieavond. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Alles moet echt zijn, het verhaal, maar ook de visuele zaken… het zal gewoon voor de volle honderd procent kloppen. De komende dagen wordt er ook nog op locatie geoefend en maandag start op de Meijershof de opbouw van het nagebootste Huize Lidwina. Het uur U, waarop het ‘Achtung’ door de smalle straatjes van Oud Borne zal schalmen, nadert met rasse schreden.
 

Kaarten Bevrijdingsdiner

Op dinsdag 29 maart beginnen de officiële feestelijkheden overigens al met het Bevrijdingsdiner dat vanaf 19.00 uur plaatsvindt in het Kulturhus. Oud-strijders, genodigden en vertegenwoordigers van diverse geledingen halen dan herinneringen op en worden verrast met een vermakelijk programma. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar, te bestellen via 2april2022@gmail.com. (AJ/BM)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving over de aanpassingen vanwege de oorlog in Oekraïne: Belevingstheater past programma aan

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024