Ruim 170 gasten proeven de bevrijding
BEVRIJDINGSDINER VORMT AFTRAP FEESTELIJKHEDEN RONDOM 2 APRIL

Ruim 170 gasten proeven de bevrijding

De potjes stonden eigenlijk al twee jaar op het vuur, maar dinsdagavond mocht alles dan toch eindelijk worden uitgeserveerd. Het was de avond van het Bevrijdingsdiner in het Kulturhus, als voorloper van de - aangepaste - feesten rondom de bevrijdingsviering van Borne, nu 77 jaar geleden. Ruim 170 gasten genoten er van een vooral gezellige avond, waarin aangenaam werd gekeuveld, de Big Band Eighty-Nine zich van haar beste kant liet horen met heerlijke oude nummers en zelfs Koningin Wilhelmina met haar trouwe adjudant nog heel even hun opwachting maakten. Samen met haar werd een toost op de bevrijding uitgebracht, inclusief het ‘Leve de Koningin’, waarna ieder uit volle borst het Wilhelmus zong.

 

Dubbele gevoelens

In zijn openingswoord maakte Jan Matel, als voorzitter van de Stichting Oorlogstijd en Bevrijding Borne, nog eens duidelijk dat het feestvieren op dit moment dubbele gevoelens oproept. “Maar”, zo zei hij, “wij hebben ons volle programma dan ook fors versoberd. Op tal van manieren proberen we deze dagen ook de aandacht te vestigen op Oekraïne. De situatie daar geeft nog eens aan hoe groot het belang van vrijheid is. Een vrijheid die we moeten koesteren.” Ook in de feestelijk aangeklede theaterzaal was het blauw-geel opvallend zichtbaar.

 

Hoewel de avond voor deze gelegenheid dus werd gehouden in het Kulturhus, lag het eigenlijk in de bedoeling hiervoor Het Dijkhuis te kiezen. Corona maakte het helaas onmogelijk om daar nu met veel ‘mensen van buiten’ samen te komen. Vandaar dat kortgeleden werd besloten de overstap naar de buren te maken. Wel bleef het TMZ verantwoordelijk voor een goed verloop van de avond. Zo was oud-regiomanager Jos van der Wal de grote coördinator, vervulde activiteitenbegeleider Marleen Franke de rol van presentator en kwam het diner regelrecht uit de TMZ-keuken. Het uitserveren ervan gebeurde door in toepasselijke kleding gestoken medewerkers van het Kulturhus.

 

Driegangendiner

Natuurlijk, het hoofdbestanddeel van de avond bestond uit een driegangendiner, maar tussendoor was er alle ruimte voor vermaak. Behalve de Big Band was het bijvoorbeeld Paul Gelen, geen onbekende in het zorgveld, die voor onderhoudende muziek zorgde en waren er twee optredens van Double2, de Hengelose dames die steeds meer furore maken. Het tweede deel van hun optreden stond in het teken van de Andrew Sisters. Met nummers als ‘Boogie Woogie Bugle Boy’, ‘Bei mir bist du schön’ en ‘In the mood’ wisten ze de geslaagde avond naar een absoluut hoogtepunt te zingen. Rond 23.00 uur kwam er een voorlopig einde aan.

 

Komende zaterdag wordt de draad weer opgepakt met het Belevingstheater in Oud Borne en een aansluitende samenkomst op De Koem (zie ook onze agenda). Op die dag zullen er speciale blauw-gele buttons worden uitgedeeld waarop een witte vredesduif is afgebeeld. De buttons zijn gratis; een vrije gift - bestemd voor lokale Oekraïne-initiatieven - wordt op prijs gesteld. (BM)

 

Bevrijdingsdiner 2022

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Melbuul’norganisatie blij dat het weer mag

Als het Borns Kleinkoor op woensdagavond 24 augustus in de St. Stephanuskerk begint te zingen,...
05-08-2022

Kleurrijke akkerbouw op de essen

Vincent van Gogh had er heden ten dage niet helemaal voor naar Frankrijk hoeven te reizen....
23-07-2022

Zenderen heeft een nieuwe vlag

Zaterdag, op de tweede dag van de Volksfeesten Zenderen, werd die nieuwe vlag van het dorp...
10-07-2022

Het schuimt weer goed in Zenderen…

Terwijl de wind een loopje neemt met het vele schuim op en in de drie volleybalvelden/-baden,...
09-07-2022

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022