Regimenten hebben eindelijk hun eer
DELEN RONDWEG VERNOEMD NAAR SHERWOOD RANGERS EN ROYAL DRAGOONS

Regimenten hebben eindelijk hun eer

Donderdagmorgen was het voor Wim Geul en Hans Pol eindelijk zover. Ruim twee jaar moesten ze erop wachten, maar rond de klok van twaalf konden dan toch de blauwe doeken van de nieuwe straatnaamborden worden getrokken met daarop de namen van de Sherwood Rangers en Royal Dragoons, de regimenten die in de Tweede Wereldoorlog - naast het Dorset Regiment - óók zo’n belangrijke rol speelden bij de bevrijding van Borne.

 

Regen

Tot het laatste moment bleef het echter spannend. De regen kwam immers met bakken tegelijk uit de hemel en om dan buiten kransen te gaan leggen en in parade naar De Bontekoe te trekken, dat zou nog wel een dingetje worden. De veelvuldig gehanteerde Buienrader in de raadszaal van het gemeentehuis, waar de informele ontvangst van de gasten al om 10.00 uur was begonnen, bood echter soelaas. Het programma werd een kleine twintig minuten doorgeschoven, en inderdaad… de lucht klaarde tijdig op, waarna het hele gezelschap - niet zelden gestoken in officiële tenues - op weg kon naar het Gemeentelijk monument bij Restaurant Dorset.

 

Kransleggingen

Daar werd even later de officiële aftrap gegeven van deze feestelijke dag. Onder toeziend oog van onder meer mevrouw Joanne Roper, de Britse ambassadeur in ons land en Col Maddick, de militair attaché én vertegenwoordigers van de drie regimenten luisterde het gezelschap naar enkele toespraken, waaronder die van burgemeester Jan Pierik. Het Orkest Kon. Marchaussee speelde onder meer de Engelse en Nederlandse volksliederen, terwijl de vijf Huzaren te paard van het Ere-Escorte Cavalerie de ceremonie op enige afstand volgden en met hun trompet de bijbehorende signalen gaven, waarna de kransleggingen volgden.

 

Veel pracht en praal en dat werd een half uurtje later nog eens versterkt tijdens de parade, die via de smalle straatjes in Oud Borne naar De Bontekoe ging. Het werd een indrukwekkende gang, met muziek, uniformen, paarden en niet in de laatste plaats met alle (Engelse) genodigden van de regimenten, vaak gedressed met bolhoed en paraplu.

 

Een onwerkelijk stille rotonde

Eenmaal aangekomen bij de rotonde ter hoogte van De Bontekoe stelde eenieder zich op rond de te onthullen straatnaamborden. Een onwerkelijk moment, want voor deze gelegenheid was de rondweg enkele uren volledig afgesloten. Geen voortrazend (vracht)verkeer, maar alle rust en waardigheid voor hetgeen er stond te gebeuren. Zo verhaalde Hans Pol er nog eens over de laatste uren vóór de bevrijding van Borne. Daarna mochten vertegenwoordigers van beide ‘vergeten’ regimenten de fonkelnieuwe borden onthullen. Dat het voor hen geen alledaagse bezigheid was, bleek wel uit de moeite die ze zich dienden te getroosten om de doeken te verwijderen. Een luid applaus was even later hun welverdiende beloning.

 

Vanmiddag krijgt het gezelschap enkele uren rust, waarna de feestelijkheden vanavond worden voortgezet met een concert van het Fanfarekorps Bereden Wapens in het Kulturhus. Vrijdag is er dan nog een battletour door de Achterhoek en Twente, waarna de memorabele dagen worden afgesloten met een farewell-dinner bij Restaurant Dorset. (DdG/RH/AJ/BM)

 

 

 

Vergeten bevrijders

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans Pol — 08 apr 2022
Geweldige rapportage. Dank en waardering voor de hele crew van Borne Boeit.
Ton Huiskes — 08 apr 2022
Een welverdiende eer voor beide regimenten en ik zeg maar "beter laat dan nooit".

En wederom prachtige foto's en video!
Johannes — 07 apr 2022
Naamgeving positieve gedachte, maar 77 jaar na dato ????rijkelijk laat??.
Marion — 07 apr 2022
Prachtige foto?s met oog voor details!

De Waanzinnige...

ADVERTORIAL - Dit avontuur start met een leuk idee van Siem en Chris Het is een leuk en...
06-02-2023

In het spoor van de vos rond Hertme

De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging organiseert jaarlijks meerdere slipjachten. Dit...
01-02-2023

Kerstbomen vlammen vreugdevuur

Het lijkt alweer jaren geleden dat de inwoners van de Stroom Esch hun afgedankte kerstbomen op...
07-01-2023

De kerstbomen worden weer verbrand

Komende zaterdag krijgt de traditie van de kerstboomverbranding in Borne eindelijk haar vervolg,...
02-01-2023

Hoopvol Rheineplein gonst van beste wensen

Een mooie traditie is in ere hersteld. De Nieuwjaarsbijeenkomst op het Rheineplein, onder het...
01-01-2023

Bornse hemel kleurt tijdens jaarwisseling

De jaarwisseling in Borne is rustig verlopen. Voor zover bekend kwamen er geen noemenswaardige...
01-01-2023