Eervolle taak voor Anstekkers Ria en Maria
NOVITEIT BIJ FOLKLOREGROEP: TWEE VROUWEN ONTSTEKEN ZONDAG SAMEN HET PAASVUUR AAN DE OONKSWEG

Eervolle taak voor Anstekkers Ria en Maria

Nooit eerder in de geschiedenis van de Stichting Folkloregroep Borne waren het twee vrouwen die samen het traditionele Paasvuur op de avond van Eerste paasdag mochten ontsteken. Komende zondag is het echter wél zover. Ria Veldhof en Maria Olde Wolbers zijn de gelukkigen. De Anstekkers van 2022. Twee dames ook die hun sporen binnen de Folkloregroep al ruim 40, respectievelijk 25 jaar lang verdienden. Twee jaar geleden zwaaiden ze af. Maar hun liefde voor de groep blijft. En de eer die ze proeven om deze bijzondere taak te mogen verrichten is buiten alle proporties.
 

Prachtige jaren

“Het waren gewoonweg prachtige jaren”, aldus beide dames. Ria kwam al in 1967 met de Folkloregroep in aanraking. Ze was destijds getrouwd met haar man Henk, eigenaar van Hotel ’t Schip. “Henk deed heel veel op dit gebied en dus kreeg ik het al snel vanaf de zijlijn mee. Helaas is hij in 2006 overleden en ik zie mijn uitverkiezing nu dan ook vooral als een eerbetoon aan hem. Ja echt”, zegt ze op een licht-emotionele toon, “dit doet me meer dan het krijgen van een lintje.”
 

Ria en Maria, allebei zijn ze de 70 inmiddels ruimschoots gepasseerd, kijken met enorm veel plezier terug op al die mooie jaren van Bornse folklore. Niet alleen het Paasvuur, maar ook de jaarlijkse Palmpasenoptocht en de Pinksterbruidjes niet te vergeten. “Pareltjes die we nooit moeten loslaten”, klinkt het in koor. Rondom de opbouw van het Paasvuur verzorgden ze jarenlang de koffie, de broodjes en de soep voor de mannen die de opbouw voor hun rekening namen. “De saamhorigheid die binnen de groep leeft, is gewoon geweldig. We doen het echt mét elkaar en zijn nu eenmaal sterk gehecht aan verenigingen en binding”, aldus Maria.
 

En Ria: “Natuurlijk, de tijden veranderen, maar als je niet meer wat voor elkaar over hebt, dan kun je wel stoppen, dan houdt het allemaal op. Daarom hoop ik ook dat de jongere garde zich voor deze tradities blijft inzetten. Het is de moeite waard!” In hun hart hadden ze samen nog wel een aantal jaren willen doorgaan. “Maar ja, alles heeft zijn tijd”, zegt Ria berustend. “Tuurlijk mis je het wel, maar het went. Samen kunnen we in elk geval tevreden en trots achteromkijken. Én genieten van de eer die ons zondagavond te beurt valt.”
 

Fakkeloptocht en aanleveren snoeihout

Ria en Maria ontsteken het Paasvuur zondagavond om 20.30 uur. Voorafgaand daaraan start om 20.15 uur onder muzikale begeleiding van de Scoutingband DMBE een fakkeloptocht bij de parkeerplaats van ’t Wooldrik. Kinderen die hieraan willen meedoen, kunnen zich er met een volwassen begeleider tussen 19.45 en 20.10 uur melden. De fakkels worden gratis (vrije gift) door de Folkloregroep in bruikleen meegegeven. Eenmaal bij het Paasvuur aangekomen, worden de fakkels dan weer ingenomen. Deelname aan de fakkeloptocht en het betreden van het Paasvuurterrein zijn overigens voor eigen risico.
 

Mensen die hun snoeihout bij het Paasvuur willen deponeren, kunnen dit zaterdag tussen 08.00 en 12.00 uur aanleveren. Het aangeleverde hout mag beslist geen wortelkluiten of geverfd hout bevatten. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Annie — 13 apr 2022
Dames Gefeliciteerd .Dit hebben julie echt verdiend,
Kasse

Vermakelijk slagveld in hectisch Borne

De Franken tegen de Saksen, Harrie’s Harem tegen De dwarse Hedevelders, de Oazelerstroat...
16-09-2023

Alle appels en peren zijn welkom in Azelo

Op zondagmiddag 1 oktober vindt er in het hart van Azelo, de buurtschap tussen Borne en Hof van...
11-09-2023

Een eigen bankje voor Arie de Jager

“Ik word hier als een koning behandeld! Willem-Alexander moest eens weten. Die zou er nog...
09-09-2023

Bornse koren zingen in Rheine

Komend weekend staat Rheine, de Duitse partnerstad van Borne, in het teken van het jaarlijkse...
05-09-2023

Danny Vera schittert in Openluchttheater

Na Ilse DeLange afgelopen donderdag, trad zaterdagavond wederom een Nederlandse topartiest op in...
03-09-2023

Ilse DeLange is weer thuis in Hertme

Tien jaar geleden stond Ilse DeLange op dezelfde plek als donderdagavond. In een uitverkocht...
31-08-2023