Oranje schittert als vanouds in Borne
KROONJUWEEL VOOR RIAN JANNINK-SCHABBINK

Oranje schittert als vanouds in Borne

Koningsdag 2022. Het is nog steeds niet ten einde, maar 27 april 2022 kan ongetwijfeld met gouden letters in de geschiedenisboekjes van Borne worden bijgeschreven. Na twee jaar van noodgedwongen stilte bleek de oranje-beleving namelijk nog niets aan kracht te hebben ingeboet. Sterker nog: het was een gemeenschapsviering uit het boekje. Voor elk wat wils en waar de ene helft kijkt naar en geniet van hetgeen er wordt voorgeschoteld is de andere helft zelf wel op de een of andere manier actief om het vermaak te bieden of er - op welke manier dan ook - een bijdrage aan te leveren.

 

In het donker

De Koningsdag in Borne begon eigenlijk dinsdagavond al met de viering van Koningsavond en ging na twaalven moeiteloos over in de traditionele voorbereidingen voor de Kleedjesmarkt. Want hoewel deze markt pas (!) om 06.00 uur officieel van start zou gaan waren de eerste ‘handelaren’ al uren eerder bezig met de uitstalling van al hun koopjeswaar, terwijl ook de kooplustigen er in het donker al op uittrokken om ‘de deal van de dag’ te kunnen scoren. Het was nog geen 09.00 uur dat je bij wijze van spreken al over de koppen kon lopen en her en der in de straten de eerste opstoppingen ontstonden.

 

Een uurtje later werd Koningsdag 2022 officieel geopend door voorzitter Martin Reesink van het Oranjecomité Borne en loco-burgemeester Michel Kotteman. Zij werden voorafgegaan door twee trompetters en twee herauten die de bevolking ‘kond’ deden van deze bijzondere dag. Daarna nodigde Reesink Rian Jannink-Schabbink uit het podium op het Dorsteplein te beklimmen. De Hertmese Rian, die de afgelopen maanden furore maakte met haar inzet voor hulp aan Oekraïne, bleek even later de gelukkige bezitter te zijn geworden van het Kroonjuweel van Borne, bedoeld voor iemand die zich op een bijzondere wijze voor de samenleving heeft ingezet.

 

‘We doen het samen’, aldus Kroonjuweel-winnaar Rian Jannink

“Ik ben heel erg ontroerd en vereerd”, was de reactie van Rian (foto hiernaast), waarbij ze zich direct haastte de eer ook op anderen te laten afstralen. “Ik doe het niet alleen, maar maak inmiddels deel van een stichting met vijf mensen. We doen het samen en met elkaar. En samen ook met de Bornse gemeenschap, want zonder de hulp van jullie allen, zijn we nergens”, zo vertelde ze enigszins geëmotioneerd.

 

Daarna gingen de feestelijkheden op tal van plekken in het dorpscentrum weer onverminderd voort. Een deel van de bezoekers, zij die dit jaar én in voorgaande jaren een Koninklijke onderscheiding ontvingen, trok naar het Kulturhus voor een gezellige aubade waar de acht meest recent gedecoreerden nog eens extra in het zonnetje werden gezet, terwijl een ander deel - en dan vooral ouders met kinderen - zich op het plein vóór het Kulturhus vergaapte aan de spectaculaire demonstraties van de Bornse brandweer.

 

Ongebreideld uitleven

Maar tegelijkertijd was er zoveel meer. Wat te denken van de diverse sportactiviteiten aan de Nieuwe Markt, waar bijvoorbeeld tennis-, korfbal- en turndemonstraties werden gegeven?

Of de mogelijkheden voor de allerkleinsten om zich op het Rheineplein te laten schminken? Om nog maar te zwijgen van alle springkussens waarop de iets oudere jeugd zich ongebreideld kon uitleven op de Bolkshoek. Of de dansgroepen van Danceworkx en Cladans die op het Dorsetplein een staaltje van hun beste kunnen gaven en menigeen verleidden ook zelf de beentjes van de vloer te doen.

 

Zo genoot en geniet ieder op zijn of haar eigen manier van deze zonovergoten Oranjedag. Een dag die vanmiddag wordt afgesloten met een tweede concert van Headline. De muzikanten trapten gisteravond alle feestelijks al af en vormen vandaag de apotheose van Koningsdag 2022 in Borne. En zo is de cirkel weer rond. Het Oranje schittert als vanouds. (RH/AJ/BM)

 

 

 

Koningsdag 2022

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 27 apr 2022
Leuke samenvatting van Koningsdag in Borne! Wat zou ik het leuk vinden om een praatje te maken met die meneer van de laatste foto... Helaas ben ik hem niet op straat tegen gekomen...

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024