Borne herdenkt weer massaal
BLOEMLEGGINGEN, STILLE TOCHT, WOORDEN EN MUZIEK MAKEN INDRUK

Borne herdenkt weer massaal

Na twee jaar verstoken te zijn geweest van een grootse viering van de Nationale Dodenherdenking, mocht het dit jaar weer en dat was te merken woensdagavond. Bij de diverse oorlogsmonumenten in onze gemeente waren er veel mensen die van de twee minuten stilte getuige wilden zijn. Ook de Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, voorafgaande aan de stille tocht en het samenzijn bij het Gemeentelijk monument, kon op veel belangstelling rekenen.

 

Bloemleggingen

De herdenkingen in Borne begonnen al om 18.00 uur met een bloemlegging bij ‘Het Jasje’, het monument aan de Parallelweg; een kwartiertje later gevolgd door een bloemlegging op de Joodse begraafplaats. Om 18.45 uur was er een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink in Hertme, waar St. Gregorius voor de muzikale omlijsting zorgde. Datzelfde deed de Euregio Brassband een kwartiertje later bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg, waar ook bloemen werden gelegd.

 

Om 19.00 uur startte in de Oude Kerk de traditionele Herdenkingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door Peter Lüttmann, de burgemeester van partnerstad Rheine, gingen burgemeester Jan Pierik en pastoor Jurgen Jansen nader in op het thema ‘Verbondenheid’. Marrit Jannink declameerde het gedicht Vrijheid en het Twents Liturgie Koor zorgde met enkele liederen voor een passende en vooral ook indrukwekkende muzikale ondersteuning.

 

Stille tocht en Taptoesignaal

Na afloop kregen alle bezoekers een witte roos aangereikt die ze meedroegen tijdens de stille tocht door de smalle straatjes van Oud Borne, onderweg naar het monument bij restaurant Dorset. Daar stonden inmiddels al veel mensen te wachten om de herdenking van nabij mee te kunnen maken.

 

Onder hen, zoals gewoonlijk, een aantal leden van Scouting Twickel, die zich als erewacht naast het monument had opgesteld. Nadat trompettist Floris Hoek van de Bornse Harmonie het Taptoesignaal blies, volgden de indrukwekkende twee minuten stilte, met aansluitend twee coupletten van het Wilhelmus.

 

De plechtigheden werden afgesloten met diverse kransleggingen, waaronder die van de gezamenlijke gemeenteraad, vertegenwoordigd door Cor Woudstra en Bram Entrop, het Oranjecomité, de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne, het Voormalig Verzet en de Raad van Kerken. Daarna was het aan de overige bezoekers om hun witte roos in de daarvoor gereedstaande vazen te deponeren.

 

Tezelfdertijd werden ook de doden herdacht bij het monument ‘En weer weent een moeder om het verlies van haar zoon' op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen. Ook hier gaf St. Gregorius acte de presence. De fotoreportage toont een overzicht van de verschillende herdenkingen in Borne, Hertme en Zenderen.

 

Grote samenzang op Bevrijdingsdag

Morgen, 5 mei, Bevrijdingsdag, zingt het Groot Borns Vrijheidskoor (bestaande uit zo’n 150 leden van de diverse koren in onze gemeente én het aanwezige publiek) om 19.30 uur op het plein vóór het Kulturhus een groot aantal liederen waarin vrijheid, vrede en verbinding de rode draad vormen. Het inzingen start al om 19.00 uur. Iedereen wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en eraan deel te nemen. (RH/AJ/BM)

 

reageren op deze pagina
Marlou — 05 mei 2022
Tijdens de twee minuten stilte waren alleen vogelgeluiden te horen. Heel intens!
Tineke — 05 mei 2022
ik was er zelf helaas niet bij maar hoorde dat tijdens de 2 min.stilte de kerkklokken luidden Een beetje vreemd toch.
Werkgroep Veteranen Borne — 04 mei 2022
Na 2 jaar afwezigheid waren we als veteranen uit Borne weer fysiek aanwezig bij de herdenkingen op 4 mei. Zo hebben we een krans gelegd bij het Gemeentelijk monument bij restaurant Dorset. Helaas niet zo vermeld in de tekst hierboven maar als je de fotoserie bekijkt zie je de veteranen zeker wel staan!

Dodenherdenking 2022

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Midwinterhoorns komen op stoom

Nog een kleine drie weken en dan is het kerst. Hoogste tijd dus om de aanstaande geboorte van...
04-12-2022

D’n oale roop klinkt weer door Borne

Wie kent ze niet? De Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers. Een groep mannen die je bijna het hele...
28-11-2022

Kerstherberg blijft, maar moet snijden

Al dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam zijn...
28-11-2022

Bijrol voor Sint in overtreffende...

Het is alweer drie jaar geleden dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
25-11-2022

Borne wacht veelkleurige opmaat naar kerst

Amper vijf dagen nadat Sinterklaas weer met zijn fonkelnieuwe Pakjesboot de terugreis naar...
21-11-2022

Nieuw Koningskoppel voor Angorageiten

De anders dan andere Karnavalsvereniging De Angorageiten kreeg het zondagavond weer voor elkaar....
20-11-2022