Merel en Lotte zijn er weer bijna klaar voor
PINKSTERBRUIDJE ZIJN: ‘HÉÉÉL LEUK, MAAR BEST EEN BEETJE ENG’

Merel en Lotte zijn er weer bijna klaar voor

“Het leukste vinden wij dat we mogen dansen en zingen”, vertellen Merel (7) en Lotte (10) bijna in koor. De zusjes zijn op zondag 5 juni weer Pinksterbruidje in Borne. Niet voor het eerst, maar het is alweer drie jaar geleden dat ze samen met ruim 150 leeftijdsgenootjes dansten onder de grote Pinksterkroon op het Dorsetplein. Hun ‘roeping’ kregen ze met de paplepel ingegoten door mama Clarien Rietmeijer, die zelf al zo’n 20 jaar binnen de Folkloregroep Borne bij het unieke evenement is betrokken. Eerst als bruidje, later als medeorganisator. “Maar een Rosa ben ik helaas nooit geweest”, klinkt het met enige teleurstelling in haar stem.
 

Van moeder op dochter

De teleurstelling maakt echter al snel plaats voor euforie als het fenomeen ‘Pinksterbruidje in Borne’ ter sprake komt. “Dit is gewoon iets heel bijzonders. Een geweldig mooie traditie die niet zelden overgaat van moeder op dochter en iedereen die erbij is betrokken, geniet er jaarlijks weer opnieuw van. Het is de eenvoud, de blijdschap, misschien ook wel de kneuterigheid die het allemaal zo mooi maken.”
 

George Hudepohl van de Folkloregroep kan het verhaal van Clarien alleen maar beamen. “Borne is een van de weinige gemeenten in ons land waar de aloude traditie van het vieren van nieuw leven, de terugkeer van de zon en het afsmeken van een mooie zomer zo sterk intact is gebleven. In 2015 honoreerde het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed onze viering in Borne zelfs met een vermelding op de erfgoedlijst. Een vermelding die een enorme boost gaf aan de (landelijke) bekendheid van de Pinksterbruidjes in Borne. Jaarlijks strijkt de landelijke pers in Borne neer om er opnamen te maken en in 2019 leidde het zelfs tot een recordaantal bruidjes dat zich aanmeldde.”
 

Een gapend gat

Toch maken beiden zich wel enige zorgen, want twee jaar achter elkaar geen Pinksterbruidjes betekent een gapend gat. “Veel bruidjes zijn immers te oud geworden (de meisjes zijn doorgaans tussen de 5 en plm. 11 jaar) en bovendien moet alles weer volop worden ingestudeerd. Vanaf de dansjes tot het met de teksten van het lied ‘Rosa, Rosa, bloemen op je hoed’.” Om die reden promoot de Folkloregroep de aloude traditie vanaf deze week op de basisscholen in Borne, is er in de bibliotheek een kleine expositie ingericht én biedt de website www.folkloregroepborne.nl een schat aan informatie over het ontstaan, het programma en de bijbehorende liedteksten.
 

Voor Merel en Lotte is het echter allemaal gesneden koek. “Tuurlijk, mama deed het ook altijd”, zegt Merel met stralende ogen. Vol trots komt ze even later in haar witte bruidsjurkje weer naar beneden. “Het past nog mam”, roept ze. Voor Lotte moet het jurkje iets worden versteld, want ja, kinderen groeien nu eenmaal. Ook Pinksterbruidjes. Feit blijft dat ze er enorm naar uitzien. “Onze beste vriendinnetjes doen ook mee, we zitten in hetzelfde groepje en dansen in onze eigen buurt. Vaak krijg je dan ook nog eens snoep, of fruit en drinken en soms zelfs geld”, aldus Lotte. “En als je dan met alle meisjes samen danst op het grote plein, dan komen er altijd heel veel mensen kijken. Maar dat vind ik nog wel een beetje eng hoor”, verklapt Merel.
 

Programma

Toch zal het ook voor Merel allemaal wel goed komen. Op zaterdag 4 juni komen alle bruidjes die zich uiterlijk op zaterdag 28 mei hebben aangemeld via de website https://www.folkloregroepborne.nl/aanmelding-pinksterbruidje/ aan het eind van de ochtend samen in Het Dijkhuis om een halfuurtje te oefenen. Daar zijn dan ook de mensen van de Folkloregroep, de scoutinggroep St. Stephanus Martina die de bruidjes op zondag begeleidt én natuurlijk de accordeonist die voor de muzikale ondersteuning zorgt.
 

De grote dag begint zondagmorgen om 10.00 uur als de bruidjes in hun eigen woonwijk diverse dansjes uitvoeren en bij de aanwonenden aanbellen met de vraag of ze even komen kijken. Om 12.00 uur komen alle bruidjes samen in de blokhut aan de Esstraat. “Voor een plaspauze, een beetje drinken en nog even extra mooi maken”, aldus Clarien. Om 13.00 uur trekken ze dan in hun witte jurkjes al zingend naar het Dorsetplein om daar onder de Pinksterkroon hun dansjes voor het voetlicht te brengen. En bewonderd te worden door alle opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, broertjes en zusjes, en al diegenen die deze wonderlijke traditie in Borne een warm hart toedragen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Knotsgekke editie Slag om Borne

Maar liefst 117 teams verschenen er aan de start voor de tweede editie (in deze hoedanigheid)...
17-09-2022

Geslaagde herkansing Buitenspeeldag

Eigenlijk stond op 8 juni de Buitenspeeldag in de Bornsche Maten al op de agenda. Door een...
07-09-2022

Suzan & Freek sluiten topweekend klinkend af

De laatste dag van een weekend Metropool Open Air in Hertme is met een klapper geëindigd....
04-09-2022

Floor Jansen verrast Hertme met Henk Poort

Vanmiddag staat ze op Circuit Zandvoort, waar ze voor een miljoenenpubliek de Formule 1-race...
04-09-2022

Davina Michelle in Hertme

Gisteren, vandaag en morgen is ‘t hét weekend van Metropool Open Air in Hertme....
03-09-2022

De oogst is binnen: het was vijf dagen lang...

Wat woensdagavond begon met de Oogstdankviering eindigde zondagmiddag met de band Wir sind...
28-08-2022