Afrika Festival terug in Hertme
DERTIEN TOP-BANDS EN ARTIESTEN OP 2 EN 3 JULI IN OPENLUCHTTHEATER

Afrika Festival terug in Hertme

Het Afrika Festival Hertme is een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne muziek uit Afrika. In het Openluchttheater Hertme vindt dit tweedaagse festival dit jaar voor de 33ste keer plaats. En ook dit jaar is een variëteit van landen uit Afrika vertegenwoordigd: van Djibouti en Mali tot Ghana en Zimbabwe, met een heel divers programma. Zo staat op zaterdag 2 juli onder andere de rijzende ster Elida Almeida op het podium en op zondag 3 juli kunnen bezoekers genieten van de prachtige stem van Zoë Modiga en de tijdloze woestijnklanken van Samba Touré.

Veel diversiteit
Op zaterdag 2 juli vanaf 12.00 uur staan optredens van zes bands op het programma. De energieke Maloya-groep Votia uit Réunion trapt af. Leidster van Votia is zangeres Marie-Claude Lambert-Philéas, dochter van de legendarische Maloya-muzikant Gramoun Lélé. De volgende band Groupe RTD (The dancing devils of Djibouti) bestaat uit geweldige muzikanten, zoals de jonge zangeres Asma Omar, saxofoon-virtuoos en hoorn-maestro Mohamed Abdi Alto, en gitarist Abdirazak Hagi Sufi, oorspronkelijk afkomstig uit Mogadishu. Groupe RTD komt uit het muzikaal relatief onbekende Djibouti.

 

Daarna volgt de prachtige muziek van Guinea Music All Stars (Guinée) met de bekende Sekouba Bambino Diabaté en Moh Kouyaté. Frafra-gospelzanger Alogte Oho & His Sounds of Joy is inmiddels een grote bekendheid in Ghana. Na zijn derde album in 2012, dat ook het nummer ‘Mam Yinne Wa’ bevat, werd hij geboekt voor bijna alle festivals en vieringen in zijn land. En nu voor het eerst ook in Hertme! Bijzonder is dat er dit jaar veel vrouwelijke bandleiders op het podium in Hertme staan. Denk aan Elida Almeida, de rijzende ster uit Kaapverdië. Met haar uitzonderlijk warme en soulvolle stem brengt zij originele nummers vol diepgang. De zaterdag wordt afgesloten met een swingend optreden van Mokoomba uit Zimbabwe.

 

Zondag 3 juli

Op zondag 3 juli begint het festival om 12.00 uur met een optreden van Rajery, de snaarvirtuoos uit Madagaskar, die dit jaar voor de vierde keer te gast zal zijn. Hij bespeelt het nationale snaarinstrument, de valiha. Zoë Modiga is een zangeres die het heden en de toekomst van de Zuid-Afrikaanse muziek vertegenwoordigt. Zoë heeft een geweldige stem met een enorm bereik en is een echte performer, haar muziek is inmiddels meerdere malen genomineerd en in de prijzen gevallen.


Het wordt dansen op de muziek van Bandé-Gamboa uit Guinee-Bissau en Kaapverdië. Zij brengen een muzikale ontmoeting tussen de twee populaire muzikale stijlen funaná en gumbé. Daarna volgt de prachtige Songhaï muziek van Samba Touré uit Mali. Etuk Ubong & The Etuk Philosophy uit Nigeria belooft een energieke afsluiting van het festival. Met zijn 14-koppige band brengt deze getalenteerde trompettist dampende up-tempo afrobeat rechtsreeks uit Lagos.

 

Naast bovengenoemde bands is DJ Martin Meisonnier op beide dagen aanwezig op het DJ-podium. Martin is niet alleen een bekende DJ maar ook manager en producer geweest van bekende Afrikaanse artiesten als Fela Kuti en King Sunny Adé. Ook Gasper Nali uit Malawi speelt gedurende het hele weekend op het festivalterrein. Met zijn drie meter lange eensnarige Babatoni basgitaar heeft Gasper Nali het internet veroverd. Meer dan 18 miljoen mensen hebben de video's gezien waarin hij zijn springerige en aanstekelijke Afro-beats speelt aan de oevers van Lake Malawi.


Unieke Afrikaanse beleving
Niet alleen de combinatie van moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorp is uniek. Ook het feit dat er elk jaar een Afrikaanse markt wordt georganiseerd, maakt het festival voor veel bezoekers bijzonder. Ruim 100 stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding laten de bezoekers in een andere wereld wanen. Afrikaanse cateraars maken het feest compleet, want de geuren uit de keukens van Ghana tot Ethiopië komen je tegemoet!

 

Meer info en tickets op www.afrikafestivalhertme.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Midwinterhoorns komen op stoom

Nog een kleine drie weken en dan is het kerst. Hoogste tijd dus om de aanstaande geboorte van...
04-12-2022

D’n oale roop klinkt weer door Borne

Wie kent ze niet? De Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers. Een groep mannen die je bijna het hele...
28-11-2022

Kerstherberg blijft, maar moet snijden

Al dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam zijn...
28-11-2022

Bijrol voor Sint in overtreffende...

Het is alweer drie jaar geleden dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
25-11-2022

Borne wacht veelkleurige opmaat naar kerst

Amper vijf dagen nadat Sinterklaas weer met zijn fonkelnieuwe Pakjesboot de terugreis naar...
21-11-2022

Nieuw Koningskoppel voor Angorageiten

De anders dan andere Karnavalsvereniging De Angorageiten kreeg het zondagavond weer voor elkaar....
20-11-2022