De ruim 100 bruidjes hebben er zin in
40STE EDITIE PINKSTERBRUIDJES BORNE BELOOFT WEER EEN GOED GEÖLIED SCHOUWSPEL TE WORDEN

De ruim 100 bruidjes hebben er zin in

Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan’ galmt het zondagmorgen vanaf 10.00 uur door de verschillende wijken in Borne. Op de kop af 107 meisjes verzamelden zich zaterdagmorgen al in het grote Atrium van Het Dijkhuis om een halfuurtje te oefenen, het dansje te leren en de teksten van hun gezang in de koppies te krijgen. Best spannend allemaal, maar oefening baart kunst en dat zullen ze op Eerste Pinksterdag laten zien ook. Om 13.00 uur komen alle vijf ‘wijkgroepen’ bij elkaar om op het Dorsetplein onder de Pinksterkroon hun ‘kunsten’ te vertonen.
 

Voor de 40ste keer

Het is al ver vóór twaalven als de eersten zich melden bij Het Dijkhuis. In de regel begeleid door hun mama’s die niet zelden in het verleden ook al hun sporen verdienden als Pinksterbruidje. Want zo gaat het nu eenmaal. Van ouder op kind, en het is niet voor niets dat het fenomeen ‘Pinksterbruidjes in Borne’ enkele jaren geleden een plekje veroverde op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed in ons land. Met dank aan de Stichting Folkloregroep Borne die zich ook dit jaar - en dat voor de 40ste keer - weer ten volle inzet om de unieke traditie in ere te houden.
 

Clarien Rietmeijer weet tijdens het oefenhalfuurtje de meisjes op een speelse wijze over de drempel te trekken en de schroom van zich af te laten schudden. Naarmate de tijd vordert wordt hun gezang dan ook luider en soms zelfs uitbundig. Ook het dansen in de kring verloopt naar wens. De wachtende mama’s - en een enkele papa - maken ondertussen van de gelegenheid gebruik de verrichtingen van hun oogappel op hun mobieltje vast te leggen. Uit elk van de vijf groepen wordt even later een Rosa gekozen, die morgen in een lange witte jurk en met bloempjes in het haar voorop mag lopen onder een ook al met groene takken en gekleurde bloemen versierde boog.
 

‘Kiek toch ’s wat leuk’

De gelukkigen zijn Lisanne, Lotte, Benthe, nog eens een Lotte én Sophie. Achter de coulissen passen ze dan snel een gereedhangende jurk om even later vol trots hun plekje in het midden van de kring weer op te zoeken. “Ach gut, kiek toch ’s wat leuk. Ik voel mie ok ineens weer 10 joar”, klinkt het op bij een van de bewoonsters van Het Dijkhuis, die het tafereel vanaf de zijlijn in ogenschouw neemt. En leuk is het!
 

Zoals gezegd starten de vijf groepen zondagmorgen om 10.00 uur om de wijk in te trekken, bij de voordeuren aan te bellen en de bewoners te vragen om even te komen kijken. Vaak krijgen ze dan ook nog eens fruit, snoep, drinken of enkele centjes. De Wheele start bij Plus Huls aan de Oude Hengeloseweg; De Vonder bij het speeltuintje aan de Rozenhof; Oldhof en Jan Ligthart bij de Oldhofschool; Beekpark, Azelo en Flora bij Het Dijkhuis en Prisma bij de ingang van bedrijventerrein Oostermaat.
 

Op de website van de Stichting Folkloregroep Borne zijn vanaf vanavond de precieze routes te vinden die worden gelopen. Ook is daarop meer te lezen over de historie van de Pinksterbruidjes in Borne. (AJ/BM/DdG)

 

Oefenen Pinksterbruidjes

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hertme is klaar voor Robin Hood

Zondagmiddag rond de klok van één oogt het Openluchttheater Hertme als een...
05-05-2024

Ingetogen stiltes in Borne, Hertme en Zenderen

Met een sobere bijeenkomst in de Oude Kerk begon zaterdagavond om 19.00 uur de herdenking van de...
04-05-2024

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024