De Pinksterbruidjes dansen weer
TRADITIE HERLEEFT MET TROTSE EN GLUNDERENDE GEZICHTEN

De Pinksterbruidjes dansen weer

“Wat zien jullie er allemaal prachtig uit,” aldus Marleen Platvoet in haar openingswoordje tijdens de 40ste editie van de Pinksterbruidjes in Borne. En dat deden ze! Trots en zwaaiend naar de papa’s en mama’s die zondagmiddag het Dorsetplein omzoomden om te kijken naar het zingen en dansen van hun meiske. Uiteindelijk waren ze er met hun honderd-en-drieën. Allemaal gestoken in het wit, de ene luidruchtig en de ander toch nog wat ingetogen. Hun dag begon vanmorgen al om 10.00 uur toen ze in vijf Bornse wijken de inwoners zingend en dansend verrasten.

 

Allemaal divaatjes

In de Bornsche Maten was de animo om te kijken weliswaar gering, maar op andere plekken - zoals in Oud Borne en het Wensink - konden ze op veel bijval rekenen. Met de Rosa’s onder de groene boog in een glansrol, maar eigenlijk waren het allemaal divaatjes in de dop. De hele ochtend werden ze gevolgd door de camera’s van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, de Unesco-organisatie die de Pinksterbruidjes in Borne voor de eeuwigheid wilde vastleggen. Net zoals door zoveel anderen, want dergelijke plaatjes zijn nu eenmaal uniek en maken Borne tot wat het is en wil zijn, een dorp waarin folklore nog met hoofdletters wordt geschreven.

 

Met dank aan de Folkloregroep Borne dus. “Maar tegelijkertijd ook veel dank aan de partijen die er jaarlijks een bijdrage aan leveren,’ vervolgt Marleen. Daarbij noemde ze de scoutinggroep St. Stephanus Martina, het fanfareorkest en de Percussion Group van het jubilerende St. Gregorius Hertme en natuurlijk de accordeonist Rob Stapper die telkenjare voor de muzikale begeleiding zorgt tijdens het dansen en zingen.

 

Apotheose op het Dorsetplein

De apotheose op het Dorsetplein is eigenlijk al jaren niet aan verandering onderhevig. En dat hoeft ook niet, het halfuurtje staat nu eenmaal als een huis. Met een grote Pinksterkroon in het midden, een verhaaltje over de historie van de Pinksterbruidjes in Borne én natuurlijk het zingen en dansen van de bruidjes zelf.

 

De climax wordt bereikt als de bruidjes iemand uit het publiek mogen vragen om mee te dansen. Ze vinden een gewillig oor. Mama’s, maar ook papa’s, broertjes en zusjes vormen even later een bonte kring van mensen die allemaal en met blije gezichten zingen over Rosa met haar bloemen in de hoed. De Pinksterbruidjes in Borne, het was weer bijzonder. “Volgend jaar weer,” besluit Marleen. (CT/MK/RH/DdG/AJ/BM)

 

 

 

Pinksterbruidjes 2022

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 06 jun 2022
Een mooie traditie!
Josefien — 05 jun 2022
Zo leuk! Heel jammer dat letterveld deze keer niet was uitgekozen.
Nathan — 05 jun 2022
De route van de Bornsche Maten Was niet te openen op de site. Misschien dat dat er mee te maken had. Ik wist niet waar we konden kijken in de wijk zelf.
Ronald lassche — 05 jun 2022
Raar iets dit.

 

 

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024