Formateur gooit handdoek in de ring
ACTIE VAN VVD, BORNE-NU EN CDA VALT SLECHT BIJ GB90, GRLI/PVDA EN SP

Formateur gooit handdoek in de ring

Airconditioning was woensdagmiddag niet nodig in de raadszaal, waar een ronduit ijzige sfeer hing. Alle fractievoorzitters waren aanwezig om van formateur Joop Wikkerink te horen dat hij zijn formateurspet aan de wilgen hangt, nu VVD, Borne-NU en CDA ‘achter zijn rug om’ een alternatieve coalitie hebben besproken. “Ik voelde mij maandag overvallen”, vertelt Wikkerink met de nodige frustratie in zijn stem. Hij wilde er eigenlijk meteen het bijltje bij neergooien, maar besloot na een ‘nachtje slapen’ dat het van belang was de hele raad te informeren over de ontstane situatie en ‘van daaruit positief verder te gaan.’ “Ik voelde mij gebruuskeerd, maar wilde over mijn eigen gevoelens heenstappen.” De druppel was echter dat de ‘coupplegers’ dinsdag een persbericht uit lieten gaan over hun voornemen om samen de komende vier jaar de kar te gaan trekken.
 

‘Klemgezet’

Omgekeerd waren VVD, Borne-NU en CDA boos op Wikkerink. Leo Graafhuis (VVD): “We wilden eerst een overleg met de formateur over hoe het verder moest. Toen in plaats daarvan alle fracties werden uitgenodigd voelden wij ons klemgezet.” En Bo ter Braak (CDA): “We hadden een toelichting willen geven, maar werden helaas geconfronteerd met een vergadering op exact hetzelfde moment. We voelden ons genoodzaakt het persbericht voor die tijd uit te sturen.”
 

Mieke Visser (SP), genoemd als ‘gedoogpartner’ in een constructie met GB90 en GrLi/PvdA, had er allemaal geen goed woord voor over. “Het formatieproces is niet gevolgd. Ik voel plaatsvervangende schaamte naar de inwoners toe.” Ze wilde weten waarom zowel VVD als CDA een coalitie met GB90 en GrLi/PvdA niet zagen zitten, hoewel er inhoudelijk weinig belemmeringen leken te zijn.
 

Teleurstelling

Wikkerink daarover: “Het gaat over gebrek aan ‘chemie’ en ‘geen klik voelen’. Dat gold voor de VVD, maar ook voor het CDA. Dat zijn rare processen en dat kun je niet altijd verklaren.” Bij Marja Zandjans (GrLi/PvdA) was de teleurstelling en ergernis duidelijk. “Door deze actie van de coupplegers wordt het bijna onmogelijk gemaakt om het Borns Akkoord uit te voeren en zal het lastig zijn om op een nette, bestuurlijke manier te opereren.”
 

Hoe verder?

In dat Borns Akkoord staan allerlei onderwerpen die de raad de komende vier jaar ter hand wil nemen, maar ook afspraken over hoe men met elkaar wil omgaan. Joop Wikkerink vindt het de belangrijkste verdienste van zijn informateurs- en formateursklus, dat echter ook als een mislukking voelt. “Het is heel jammer dat het niet gelukt is de poppetjes rond te krijgen”, zegt hij na afloop van de vergadering. “Als je terugkijkt, dan waren er wel signalen dat het niet lekker liep. Maar deze actie komt voor mij wel onverwacht. Ik zag wel verschillende karakters, maar dat hoeft op zich geen beletsel te zijn.”
 

Hoe het nu verder moet is niet meer aan Wikkerink. Op 23 juni staat er een ‘duidingsdebat’ gepland, waar hij in ieder geval niet meer aanwezig is. Zijn klus komt, enigszins roemloos, ten einde. En toch ziet hij nog wel lichtpuntjes. “Borne heeft een mooie schaal. Inwoners zijn betrokken en de raad is betrokken. Dat is iets waarmee het allemaal wel goed zal komen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 18 jun 2022
De formateur had waarschijnlijk een heel andere combinatie in gedachte. Nu bieden de VVD, Borne.Nu en het CDA iets aan en dan gooit ie de handdoek in de ring. Die man kan niet tegen zijn verlies.
Ron Hartman — 16 jun 2022
@Ricardo. Ik stem niet links of rechts, maar op een persoon die heel veel dossierkennis heeft. Soms eens, soms niet, maar beter dan lieden die ff snel een partij standpunten naknikken. In Borne ging dat vootal op bij Ernst Jansen
Ricardo — 16 jun 2022
Ron, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Vooral op lokaal niveau valt het inderdaad nog wel mee. Maar mijn voorkeur gaat wel naar de rechterflank. En tegenwoordig heb je toch linkedin, zeker een goede tool bij het uitzoeken van de juiste kandidaat en het vinden van de achtergrond van iemand. Heeft mij zeker geholpen en gezien de huidige ontwikkelingen ben ik meer dan tevreden.
Ron Hartman — 16 jun 2022
@ Ricardo: Je moet ook niet op links of rechts stemmen, maar op personen die een passende studie hebben gedaan of op een andere manier goeie bijdragen leveren. Het is wel wat lastiger zoeken naar de levensloop van kandidaten. Veelal toch alleen op de sites van de partij en dat opzoeken vinden mensen echt vaak teveel moeite. Kortom. Men stemt maar raak
Henk — 16 jun 2022
https://decorrespondent.nl/4892/waarom-de-grootste-uitkeringstrekkers-aan-de-top-zitten-en-leven-op-kosten-van-de-leraar-verpleger-en-vuilnisman/188072940-0971aefb
Henk — 16 jun 2022
https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/links-rechts-stemmen-lokale-belastingen-veranderen-niet
Ricardo — 16 jun 2022
@tees, Ik moet altijd zo hard lachen om dit soort teksten. Landelijk heb ik het volgende gestemd naar mate ik ouder werd (ben nu in de 50): pvda, d66, vvd, fvd en nu twijfel ik erg voor bbb of ja21. Mensen ontwikkelen zich op basis van ervaring en verstand. Personen uitsluiten op basis van hun verleden gaat bij mij veel te ver. En ik kan mij zelfs nog een artikel herinneren dat drees er open en bloot over was. Ik denk dat u gewoon boos bent dat links niet genoeg stemmen heeft gekregen, dat heet nou ook democratie.
Frans Spekschate — 16 jun 2022
Mooi voorbeeld van achterkamer politiek. VVD en CDA zijn daar meesters in. Maar ze hebben dan ook goede leermeesters in hun landelijke leiders.
Dirk — 16 jun 2022
Uit het slotdebat op 8 maart jl. is op 1 uur 37 duidelijk op te maken dat vijf van de zes partijen op de vraag "OZB verhoging anders dan vanwege inflatie is niet acceptabel" deze stelling met groen beantwoorden; enkel GB90 beantwoordt deze stelling met rood, ofwel is het hiermee niet eens. Hiermee is dan ook meteen een ei gelegd over de hoogte van de OZB-verhogingen in de komende 4 jaar, namelijk nooit meer dan de inflatie, en geen extra opplussingen! Het zal mij echter niet verbazen dat hieraan door welke coalitie-samenstelling dan ook wel weer een slinger zal worden gegeven in de komende jaren, omdat het immers gemakkelijk geld innen is van inwoners......
Louis van Rasten — 16 jun 2022
@Ricardo, "allemaal mooi en aardig, maar beleid over links gaat meer kosten dan beleid over rechts". Helemaal 100% mee eens. Niet vergeten te vermelden: bovenal ook slecht beleid!

VVD, CDA en Borne.Nu is een mooie combinatie.
Ron Hartman — 16 jun 2022
Er zijn veel meer Forum en PVV sympathisanten in Borne (maten). De vraag is of ze veelal op Borne Nu of GB90 stemden. Het jonge volkje wil graag snel een mening vormen en dat uitbraken zonder historische kennis. Dat leren ze vooral van .... juist, die. De partij die ze toelaat is zorgvuldig? Kijk even naar de miljoenen verkwistingen bij de GVW, die na 10 jaar gelukkig niet doorging. Kennisloos, inhoudsloos
Mark — 16 jun 2022
Haha! Dat gezicht spreekt boekdelen! Hoe kan ik hier zo snel mogelijk wegkomen? Nee, geen foto nemen!
De deeltijdamateurs nemen het roer weer stevig in handen en loodsen ons naar een zonnige toekomst. En o ja: ik zou het fijn vinden als de OZB nu eens een keer niet wordt verhoogd om de begroting rond te rekenen. Dan maar geen megalomane projecten.
Trees Platvoet — 16 jun 2022
Stomverbaasd en geërgerd. Tijdens het verkiezingsdebat stond de heer Graafhuis lijnrecht tegenover Bastiaan Drees vanwege diens FvD-verleden. De VVD zou nooit in een coalitie gaan zitten zolang de heer Drees niet heel duidelijk afstand zou nemen van het gedachtengoed van FvD. Ik heb die avond de heer Drees alleen maar om de hete brij heen horen draaien.
Henk — 15 jun 2022
In de USA roepen de republikeinen ook altijd dat de Democraten de staatsschuld op laten lopen terwijl de werkelijkheid andersom is. In Nederland krijgt GroenLinks van alles de schuld, maar hoe vaak zaten die in het kabinet?
Ik houd niet van Links versus Rechts en ongefundeerd welles/nietes. Lees en luister naar de spin van verscheidene kanten, en naar allerlei platformen van onderzoeksjournalistiek, bijvoorbeeld ftm.nl (Follow The Money)
Ricardo — 15 jun 2022
Ron, als jij de landelijke partijen regerende ?rechts? vindt dan hebben we een hele andere discussie. Laten we de komende 4 jaar bekijken. Ik ben in ieder geval erg blij met deze partijen en optimistisch over de toekomst, ja ook op financieel gebied! Daarnaast veel jong bloed bij alle genoemde partijen, kan ook alleen maar helpen. Dus nogmaals succes!
Ron Hartman — 15 jun 2022
Ricardo: wat een zekerheid zeg! Hoe verklaar je dan dat in Nederland meer dan 60% rechts stemt en 1/3 op links heeft gestemd? Ga eens na wat die GVW van 2 van de 3, gekost heeft? Gaan we dan nu bezuinigen op het Dorpshus en het sportpaleis? Wat denk je?
Ricardo — 15 jun 2022
@Ron, allemaal mooi en aardig, maar beleid over links gaat meer kosten dan beleid over rechts. Ik maak me er wel minder zorgen om. Nogmaals succes VVD, Borne Nu en CDA!
Ron Hartman — 15 jun 2022
@Ricardo: wat was het daadkrachtige van Borne Nu inzake de GVW? Dat we potverteerd hebben en 10 jaar gezeurd hebben over die scheidsweg door Zenderen heen? Volg je belangrijke en peperdure uitgaven nooit? Zoals ook het op orde brengen van de boekhouding tegen 1,2 miljoen per jaar?
Ricardo — 15 jun 2022
@randy, een guldenmiddenweg? Volgens mij is hij een voorstander van links, daarom ook de keuze voor GB en pvda/gl… ik ben eigenlijk wel voorstander van deze uitkomst, de bornse inwoner is gebaat bij daadkracht, durf en goede onderlinge chemie, gezien de berichtgeving is hier wel sprake van! Succes!
Randy — 15 jun 2022
De formateur is een man van de gulden middenweg, niets mis mee, normaal gesproken maar de Bornse politiek wil geen middenweg maar een eigenwijze weg waardoor men de weg kwijt is. Opzij opzij ieder voor zich? Kijk nu eens echt naar uitdagingen van de komende jaren op ons dorp afkomen oa super snelle bevolkingsgroei groei en weinig betaalbare woningen voor de jeugd, te hoge druk op de begroting want de faciliteiten moeten high end zijn ? Dames en heren kies nu eens voor Noaber politiek dat is de juiste eigenwijze Bornse weg !
Henk — 15 jun 2022
Als VVD, Borne-Nu, CDA samen 'n minderheid heeft,
dan heeft de rest samen een meerderheid :-)
Henk — 15 jun 2022
Ben je capabel om formateur te zijn als je eerst het CDA niet capabel vind om interne moeilijkheden en enkele weken later vraagt of ze mee willen doen omdat het CDA zich positief heeft ontwikkeld?
Ron Hartman — 15 jun 2022
Borne-nu was de drager van de Gemeentelijke Verbindings Weg. Idem het CDA dat meeheulde bij dat onzinnige plan dat Zenderen nog verder zou belasten. 10 jaar tijd verknoeid door onkunde. Miljoenen verspild aan zg voorbereidingskosten. Hoe kundig wil je het bestuur hebben? GB90 heeft kennelijk overvraagd, maar hier wordt echt aangetoond lak te hebben aan de vorming van hoogstaand bestuur met mensen die kennis en kunde willen laten spreken. Grensoverschrijdend gedrag?
Dirk — 15 jun 2022
Kan er al worden ingezet op de vierde partij die hierbij (al dan niet verongelijkt) ongetwijfeld nog zal aanschuiven, namelijk GB90. Pluche zit nu eenmaal comfortabel....
hans — 15 jun 2022
Een logische stap van de formateur

Nu is gebleken dat het eerste advies van de formateur voor een college bestaande uit GB-VVD-PVDA/GL niet is gelukt omdat er geen chemie bestond tussen de 3 partijen is het logisch dat de opdracht van hem om tot een college te komen een stuk moeilijker werd.
Natuurlijk kon het CDA van het reservebankje worden gehaald maar ik denk dat het CDA zich hierbij ook niet als 'echt gewenst' heeft gevoeld en er moeite mee heeft gehad om nu maar aan te schuiven om GB en de PVDA/GL naar een meerderheid te helpen.
De coalitie die er nu mogelijk gaat komen tussen VVD/Borne NU en CDA is voor Borne misschien een veel betere oplossing waardoor er echt sprake is van bestuurlijke vernieuwing. Dat de formateur dit niet heeft 'aangevoeld' is jammer waardoor hij zijn opdracht zag mislukken. Het is dan logisch dat hij zijn opdracht terug geeft waardoor de weg vrij is om zo snel mogelijk tot een coalitie te komen.
Henk — 15 jun 2022
Zowel in het debat als in deze uitkomst lijkt vooral 1 iemand nogal 'verongelijkt' (boos omdat je denkt dat je oneerlijk bent behandeld) te doen/spelen

Heel sluw en met resultaat. Wellicht hadden anderen
https://www.youtube.com/watch?v=uFN1enKFxHM even moeten kijken.
Hans — 15 jun 2022
Kan er heel kort over zijn: wat een zooitje...

‘Bij sommige aanvragen denk ik: wow…’

Voor Benedicte Tijhuis, secretaresse van de burgemeester en belast met...
30-03-2023

Iedereen wil windbeleid, raadsvoorstel toch...

De provincie voert de druk op gemeenten op om haast te maken met beleid voor windturbines....
29-03-2023

Wooldrik: scholen moet toch nog even geduld hebben

Het college krijgt van de gemeenteraad de tijd om drie denkrichtingen uit te werken over hoe nu...
28-03-2023

Lars, Jasper en Job maken Borne veiliger

Cybercriminaliteit. We hebben er allemaal weleens van gehoord. Digitale ongewenstheid die steeds...
28-03-2023

Krachtig geluid uit het onderwijs

‘De maat is vol’, ‘het kan zo niet langer’, ‘de rek is...
23-03-2023

Handtekeningen gezet. Aan de slag.

Woensdagmiddag werden door wethouder David Vermorken en Paul Bonekamp van Dusseldorp Infra,...
22-03-2023