Een Afrika Festival uit het boekje
EERSTE - UITVERKOCHTE - DAG IS DIRECT EEN SCHOT IN DE ROOS

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag weer is losgebarsten in en rond het Openluchttheater. Met het zonnige weer kun je je ogen uitkijken bij de vele kraampjes, verdeeld over het hele festivalterrein. Met de muziek die al te horen is als je Hertme binnenkomt, is de gezelligheid ook niet te missen. Een impressie…

 

Fotobooth Bertha

Door de toegangspoorten heen kom je als eerste uit bij enkele kraampjes. Hier kun je alvast een kleine indruk krijgen van wat je te wachten staat verder op het terrein. Als je iets doorloopt, ontdek je het grote podium met verschillende bands en verschillende soorten muziek. Verderop is er dan nog een loungeweide met allemaal voedselkraampjes. Kinderen mogen hier ook losgaan met hun creativiteit. Zo kunnen ze worden geschminkt, bordjes en cupcakes versieren en kleurplaten inkleuren. Naast de tent voor de kinderen staat ook een fotobooth, fotobooth Bertha. Sanne Roemaraat staat er met haar collega van twaalf tot vier uur ’s middags en het is er razend druk. “De foto wordt in maximaal vijf minuten uitgeprint, maar dat ligt aan mijn collega hoelang zij erover doet.” Ook lopen zo nu en dan giraffen op stelten rond het eetterrein. Leuk voor de foto’s.

 

Elk terrein wordt ook goed bewaakt, door zowel de EHBO als agenten en natuurlijk de crew van het festival. Zo zegt een wijkagent uit Borne: “Van deze mensen heb je weinig last, iedereen is eigenlijk wel heel relaxed.” Hij geeft ook aan dat hij het toch wel belangrijk vindt om zijn gezicht eventjes te laten zien. Het is voor hem de eerste keer op het festival. “Maar ik vind het wel erg leuk.”

 

‘Heel blij met het publiek’

Per optreden zie je de verschillen qua smaak bij jong en oud ook wel goed terug. Ook zie je bij bepaalde optredens een grotere drukte bij het podium ontstaan. Gasper Nali, een van de deelnemende artiesten, geeft aan vooral heel blij te zijn. Hij is voornamelijk heel blij met het publiek: “Iedereen is vrolijk en danst gezellig mee”, zegt hij. Samen met de andere artiesten promoot hij de muziek door shirts en cd’s te verkopen.

 

Prints en felle kleuren zijn er overal, zowel bezoekers als artiesten zijn gekleed in traditionele kledij, namelijk de shweshwe. Dit is een stof die wordt gebruikt voor rokken en jurken en een bepaald soort print bevat. Maar niet getreurd, wie hier nog niet in rondloopt kan bij verschillende kraampjes nog mooie felle shirts en jurken kopen. Achter een doek kun je het passen, maar genoeg mensen doen het ook gewoon midden op het pad. Want hoe dan ook, bijna niemand kan zijn ogen afhouden van deze felle kleuren en bijzondere prints.

 

Meer dan 2.000 uur vrijwlligerswerk per dag

Marco van den Berg is chairman bij het festival. Hij vertelt dat er ruim 400 unieke en ervaren vrijwilligers zijn. Ook is Hertme zelf erbij betrokken. Veel van de vrijwilligers komen zelf uit Hertme en ook vanuit de verenigingen daar. “De verenigingen krijgen een compensatie terug, zo steunen wij elkaar ook weer.” Het vrijwilligerswerk op één dag betekent dan ook meer dan 2.000 uren aan werk. “Het begint eigenlijk als de artiesten aankomen op het vliegveld.” Er was best wat stress rondom de artiesten aangezien er vluchten werden geannuleerd.” Hierdoor kwamen artiesten ook overal aan en doordat er dus vluchten werden geannuleerd kwamen bands ’s nachts aan en moesten ook alweer vroeg op. Ook was er gedoe met de visa-aanvragen. “Van de elf bands en artiesten moest er bij negen van hen worden verantwoord dat ze hier waren voor het festival.” Het laatste visum is ook pas afgelopen zondag goedgekeurd.

 

De hele zaterdag is uitverkocht. Donderdag was de voorverkoop ook al helemaal uitverkocht. En morgen is ook bijna uitverkocht. Marco geeft aan dat er dit weekend rond de 9.000 tickets zijn verkocht. “We kunnen wel meer tickets verkopen, want officieel mag het. We willen alleen dat het gezellig blijft en niet té druk wordt en daarom hebben we ervoor gekozen om het bij dit aantal te houden.” Er was nog wel een kleine paniek toen de kassa’s kwamen maar er geen support bij kwam. Hierdoor heeft de organisatie van donderdag op vrijdag nog munten moeten regelen, maar dat is helemaal gelukt. Wat er nu dan ook nog mag gebeuren… de gezelligheid is niet meer weg te denken. (CT/RH/DdG)

 

reageren op deze pagina
Denis Breukers — 03 jul 2022
Hoor al meerdere jaren over het festival. Was echt van plan, dit jaar aanwezig te zijn. Ben sinds december terug uit Gambia. Heb daar 11.5 jaar in de Bush gewerkt in mijn eigen “huisartsen” post.
21 juli vertrek ik en nu voor 9 weken. Ik ontwijk daarom grote bijeenkomsten ivm toenemende Corona.
Geweldig wat jullie organiseren. Mijn complimenten wens ik jullie allemaal van harte toe.
Groeten en dank jullie wel.
Denis Breukers
Ede

Afrikafestival 2022 dag 1

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Midwinterhoorns komen op stoom

Nog een kleine drie weken en dan is het kerst. Hoogste tijd dus om de aanstaande geboorte van...
04-12-2022

D’n oale roop klinkt weer door Borne

Wie kent ze niet? De Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers. Een groep mannen die je bijna het hele...
28-11-2022

Kerstherberg blijft, maar moet snijden

Al dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam zijn...
28-11-2022

Bijrol voor Sint in overtreffende...

Het is alweer drie jaar geleden dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
25-11-2022

Borne wacht veelkleurige opmaat naar kerst

Amper vijf dagen nadat Sinterklaas weer met zijn fonkelnieuwe Pakjesboot de terugreis naar...
21-11-2022

Nieuw Koningskoppel voor Angorageiten

De anders dan andere Karnavalsvereniging De Angorageiten kreeg het zondagavond weer voor elkaar....
20-11-2022