Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets magisch…’
RELAXTE SFEER OP ZONNIGE ZONDAG IN OPENLUCHTTHEATER

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets magisch…’

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival in Hertme af. Daarna bleef het een kleine twaalf uur rustig in het anders ook zo stille kerkdorp. Tot het middaguur op zondag, toen Votia uit Réunion het Afrikaanse ‘bal’ weer opende. Het optreden vormde de opmaat voor de tweede en laatste dag, die rond een uur of negen vanavond zal worden afgesloten. En van meet af aan stroomden de bezoekers weer toe, vaak opvallend uitgedost en volop genietend van hetgeen er hen allemaal werd voorgeschoteld.
 

‘Je weet niet half hoe goed dit alles is’

Halverwege de middag wordt het loungeterrein, dat is omzoomd met eet- en drinkkraampjes, voller en voller. Velen zoeken een plekje in de schaduw, om even van alle indrukken te bekomen en de inwendige mens ook de nodige verzorging te geven. Zo ook Amsterdammer Johan, een vijftiger die met zijn vrouw en een ander stel twee dagen Hertme doet. “We komen hier nu voor de vierde keer en overnachten op een camping. Dit is werkelijk uniek voor Nederland. Die meneer Lokin van jullie (Rob Lokin, de programmeur, red.) slaagt er elke keer weer in het beste van het beste uit Afrika hier naartoe te halen. Je weet niet half hoe goed dit alles is”, klinkt het in onvervalst Amsterdams.
 

Een gelukkig mens

Tussen de met Afrikaanse kleding, tassen en hoeden uitpuilende kraampjes staat Herman Hullegie, voorzitter van het Openluchttheater. “Lekker incognito, deze twee dagen heb ik geen functie, maar ben ik er gewoon. Je ogen en oren de kost geven, maar vooral ook genieten. Het is toch prachtig dat ook de zondag gewoon weer vol is. En als je dit spektakel twee dagen lang ziet, dan kun je niets anders concluderen dan dat het toch telkenjare weer iets magisch heeft. Iedereen is vrolijk, er valt geen wanklank te horen en alle medewerkers die op de een of andere manier bij dit festival betrokken zijn, weten wat hen te doen staat. Ja, dan ben ik een gelukkig mens.”
 

Morgen, maandag, is het weer business as usual in Hertme. Dan keert de rust terug, lopen de campings stilaan leeg en wordt het Openluchttheater weer in de oorspronkelijke staat opgeleverd. Nog één keer steken alle vrijwilligers dan hun handen uit de mouwen.’ Want wie A zegt moet ook B zeggen’, klinkt het in Hertme. (RH/DdG/AJ/BM)

 

Afrika Festival 2022 dag 2

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 06 jul 2022
Prachtige foto's en een mooie video zodat ik ook kon genieten van de unieke festival sfeer!

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024