Maarten Hollander is de nieuwe griffier
VAN START IN ROERIGE PERIODE

Maarten Hollander is de nieuwe griffier

Zo’n beetje midden in het tumult rondom de formatie trad Maarten Hollander (40 jaar) in dienst van de gemeente Borne als griffier. Als ondersteuner van de gemeenteraad en in de spilfunctie namens de raad in de ambtelijke organisatie en met het college kreeg hij direct te maken met een hectische periode, waarin ook nog eens belangrijke stukken als de jaarrekening en de kadernota (te laat) behandeld moesten worden. Bepaald geen rustige inwerktijd, maar Hollander haalt er z’n schouders bij op. “Ach, dat maakt het werk van griffier interessant”, glimlacht hij.
 

Borne is voor de Hengeloër niet onbekend. Hij groeide er op van zijn tweede tot zijn zestiende. “Ik heb altijd binding met Borne gehouden. Het is hier gemoedelijk, mensen kijken naar elkaar om. Dat maakt Borne in de Twentse stedenband wel bijzonder.”
 

Achtergrond

Maarten Hollander heeft aan het Saxion bestuurskunde gestudeerd en begon zijn werkzame carrière als juridisch medewerker in Almelo. In Hengelo werd hij daarnaast politiek actief voor de PvdA. Van 2009 tot 2017 zat hij namens de partij in de gemeenteraad van Hengelo, waarvan de laatste jaren als fractievoorzitter. Hij stopte met zijn politieke activiteiten toen hij in 2017 de kans kreeg griffier te worden in Winterswijk. “Als griffier moet je neutraal zijn en kun je beter iedere schijn van politieke voorkeur vermijden.” Na vijf jaar had hij het in de Achterhoek nog prima naar z’n zin, maar ondertussen was er een gezin in Hengelo met een tweeling van 2 jaar die de behoefte om wat dichter bij huis te gaan werken aanwakkerde. Na het vertrek van griffier Saskia Morsink kwam de functie vacant in Borne en Hollander solliciteerde met succes.
 

Politieke cultuur

Inmiddels heeft Hollander met de raadsleden kennis gemaakt en de eerste, soms enerverende, vergaderingen meegemaakt. Het was de laatste tijd niet altijd even gezellig. “De politieke cultuur verhardt. Dat zie je overal wel. Maar aan de andere kant proef ik ook wel een bepaalde energie in de raad en de wil om het goed te doen voor Borne. Gezamenlijk is er een raadsakkoord tot stand gekomen en dat zorgt ook wel voor een stukje verbinding, ondanks de politieke verschillen.”
 

In dat akkoord onder andere diverse thema’s waarbij de raad – in goed Nederlands – ‘in the lead’ wil zijn en niet alleen maar aan het eind van het proces ja of nee te stemmen. Voor de invulling van die wens ligt een taak bij de griffie. “Het klinkt eenvoudig, maar het vraagt wel iets van zowel de raad als van college en gemeentelijke organisatie, die de visievorming aan de voorkant moeten loslaten.”
 

Een griffier heeft in de organisatie een redelijk onafhankelijke positie, is ondersteunend (‘niet sturend’) aan de raad en fungeert als sparringpartner. Zeker als het gaat om de juiste procedures. “Daar moet je als griffier scherp op zijn. Waar ga je als raad wel en niet over? De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen bevoegdheid en die kun je niet zomaar van elkaar overnemen.” Maarten Hollander is voortaan de man die een en ander in goede banen moet leiden. Na het zomerreces mogelijk in minder roerig vaarwater. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rudy Wienk — 21 jul 2022
Maarten succes en welkom terug in Borne.

Puzzelen met de Omgevingsvisie

Vorige week is de samenvatting gepresenteerd van de Bornse Dromen Dagen. Eigenlijk een opsomming...
29-09-2023

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023