Kleurrijke akkerbouw op de essen
NATUURINCLUSIEVE LANDBOUW VERANDERT HET LANDSCHAP

Kleurrijke akkerbouw op de essen

Vincent van Gogh had er heden ten dage niet helemaal voor naar Frankrijk hoeven te reizen. Tegenwoordig bloeien de zonnebloemen uitbundig op de Deldeneresch en geven het Twentse coulisselandschap die uitzinnige, zonnige uitstraling die de kunstenaar indertijd zo inspireerde. Een schilder is er achter restaurant ’t Hoogspel nog niet gesignaleerd, maar wandelaars en fotografen des te meer. “Er gaat geen dag voorbij of ik zie wel foto’s op social media verschijnen”, glundert Winny van Buuren.
 

Natuurinclusief

Samen met haar echtgenoot Arjen pacht ze sinds 2020 75 hectares land van Twickel en wordt er volop geëxperimenteerd met natuurinclusieve landbouw, zowel op de Zenderense Es als in Delden. Niet alleen biologisch, maar nog een stapje verder. “We maken gebruik van de natuur om gezonde gewassen en een gezonde bodem te krijgen. De focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit”, vertelt Winny tijdens de zomerrondleiding waar zo’n dertig geïnteresseerden deze zaterdag op afgekomen zijn. Het woord ‘biodiversiteit’ valt veelvuldig.
 

Strokenteelt

De zonnebloemen op de Deldeneresch zijn onderdeel van strokenteelt. Het gele spektakel wordt er afgewisseld met gewassen als haver, lupine, gerst en veldbonen. “Met strokenteelt zorg je voor een zo lang mogelijke ‘bloemboog’, zodat insecten er meerdere seizoenen aan hun trekken komen. Bovendien beperk je aantasting door plagen.” Het is voor een deel allemaal een beetje uitproberen. De zonnebloemen staan er dit jaar voor het eerst. “We gaan eens kijken wat we met de pitten gaan doen en wellicht gaan we olie persen.”
 

Verdienmodel

Behalve manieren om zo goed mogelijk voor de natuur te zorgen en daar samen met verschillende kennisinstituten alles over te leren is minstens zo belangrijk om te zoeken naar een goed verdienmodel, waardoor de traditionele landbouw de omslag zou kunnen maken naar natuurinclusieve landbouw. “Korte ketens zijn daarvoor essentieel en waar mogelijk rechtstreekse verkoop aan de consument.” Zo zijn de producten van de Zenderense Es bijvoorbeeld te koop in de landgoedwinkel van Twickel. Binnenkort wellicht zonnebloemolie. (AJ/BM/RH)

 

Meer informatie: www.zendernsees.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024