De oogst is binnen: het was vijf dagen lang Spitze!
SUCCESVOLLE MELBUUL’NDAGEN AFGESLOTEN

De oogst is binnen: het was vijf dagen lang Spitze!

Wat woensdagavond begon met de Oogstdankviering eindigde zondagmiddag met de band Wir sind Spitze. Voor de niet-Melbuul’n kenner zit er een wereld tussen, maar de echte Bornenaar weet wel beter. De ‘vijf bruisende dagen’, zoals het motto luidt van het jaarlijkse dorpsfeest, is namelijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Van grote spektakelstukken tot piepkleine vermaakjes, van markten tot muziek, en van sport tot lekker eten en drinken. Het mooie weer deed dit jaar de rest en zelfs de EHBO, traditiegetrouw present voor hulpverlening én met een kraam om aandacht voor hun goede werk te vragen, kan niet anders dan tevreden zijn. “Eigenlijk gebeurde er niets ernstigs”, vertelt good old Henk Kuipers. “Hooguit wat schaafwonden tijdens de wielerronde en een valpartij op zaterdagavond.”

 

Vooral een dag van gezelligheid

De laatste van de vijf dagen, de zondag, is gewoontegetrouw vooral een dag van gezelligheid. Niet gevuld met echte programma-uitschieters, maar wel een dag om nog één keer langs de talloze kraampjes te schuifelen, een rondje over de kermis te maken, lekker een terrasje te pakken, wellicht even te shoppen of gewoon te genieten van elkaar. En dat gebeurde volop. Het was dan ook vol in het dorpscentrum. De aanloop werd vanaf 11.00 uur al genomen met de kofferbakverkoop vóór het Kulturhus en dat stokje werd in de loop van de dag feilloos door anderen overgenomen.

 

Zo waren er in de Grotestraat-Noord een aantal oldtimers te bewonderen alsook antieke landbouwwerktuigen, waarmee de oogst - de bron van de Melbuul’ndagen - nog eens extra werd verbeeld. En in de Stationsstraat deden de trikes en stoere motoren, al dan niet met zijspan, er niet voor onder. Zij deelden hun verkregen aandacht met de initiatiefnemers van Proef je Geluk die samen met de stichting Wensambulance Oost-Nederland promotie maakten voor hun goede werk.

 

Hooggeëerd publiek en stoere spuitgasten

Het Rheineplein daarentegen was zondagmiddag een eldorado voor het hooggeëerd publiek. Of beter gezegd, voor de kleinste Melbuul’ngangers. Zo was er een heuse circuspiste uitgerold waar de ukkies konden jongleren, proberen een rodeo-stier de baas te blijven en worden geschminkt om uiteindelijk met een circusdiploma weer verder te gaan. Bijvoorbeeld naar de demonstraties van de Brandweer Borne, om daar - samen met een stoere spuitgast - te proberen een mini-brandweerwagentje onder hoge druk naar een end verderop te spuiten.

 

Terug op het Dorsetplein was het ten slotte de band Wir sind Spitze die de vijf bruisende dagen op weergaloze wijze afsloot. Toepasselijker kon het niet worden, want de Melbuul’ndagen 2022 waren gewoon 'Spitze'. Voor elk was er wel wat wils. De oogst is binnen. (RH/AJ//BM)

 

Melbuul'nzondag

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Patrick Mollink — 29 aug 2022
Volgens goed gebruik startten de Melbuul?ndagen woensdagavond met de oogstdankviering in de Sint-Stephanuskerk. Een dienst van de gezamenlijke kerken in de gemeente Borne. Daarvoor waren alle Oekraïners en statushouders in de gemeente Borne uitgenodigd, een aantal van hen was dan ook aanwezig. Dominee Johan Meijer had zich goed voorbereid en opende de viering in het Oekraïens wat tot blije reacties leidde bij hen die dit konden verstaan. Na afloop was er buiten een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. De Oekraïners en Borneraren probeerden met elkaar te communiceren ondanks de taalbarrière. Door de inspanningen van hardwerkende vrijwilligers worden veel meer van dit soort positieve initiatieven opgezet en uitgevoerd. Wat meer waardering hiervoor is dan ook welkom.
AnneMarie — 29 aug 2022
Kunnen we ook gewoon even reageren met positieve woorden dat het juist weer fantastische melbuuln dagen waren?
En voor iedereen die dit wilde, elk wat wils.
Dat Borne dit weer zo mooi samen kon vieren omdat een grote groep vrijwilligers dit voor het dorp en iedereen die wilde! georganiseerd had. Laten we het juist over deze gemeenschapszin hebben dat we met elkaar mooie dagen hebben gehad ipv negatieve verhalen van iets wat er misschien niet goed is gegaan.
Hulde aan alle vrijwilligers voor hun inzet en hulde voor iedereen die meegeholpen heeft om de feestvreugde zo groot te maken.
Juist in deze tijd!.
Paul Cohn — 29 aug 2022
goed dat er dus toch veel Oekraïners waren; van degenen die ik ontmoet heb wist niet één ervan.
De Oekraïense tolk tolk (de ik wekelijks meermaals ontmoet voor begeleiding naar (tand)arts, ziekenhuis etc.) vroeg mij tijdens de Run-bike-run zelfs met wat boodschappen in de hand waarom de straat afgezet was, zelfs zij wist van niets.
Ton Huiskes — 29 aug 2022
Het was een groot feest in Borne - met weinig problemen - en dank aan de organisatoren voor een zeer gevarieerd programma, goede muziek (vooral Broadway) en lekker eten bij Culinair Borne!

Bij wijn en bier proeverij liepen echter een paar mensen rond die riepen dat ze alles hadden geproefd ... maar ze waren niet meer in staat rechtop te lopen en ze spraken wartaal uit - dit kan nooit de bedoeling zijn van een proeverij. Jammer voor mensen die denken dat ze door veel drinken gelukkiger worden!
Herman — 28 aug 2022
Beste Paul bij mijn weten heeft geen enkele Bornenaar een persoonlijke uitnodiging gehad. Dus waarom de bewoners vd Zwanenhof en het voormalig azc dan wel. Overigens ik weet wel dat ook zij kennis hadden vd melbuuln dagen.
Ik heb zeer regelmatig op zaterdag en zondag het gratis busje bestuurd door vrijwilligers zien rijden waarbij ik dacht vreemd want op zondag is er geen gratis vervoer naar Borne. Dus Paul jouw verhaal is nergens op gebaseerd. Komt nog bij dat het prachtig mooi weer was en dat ze prima konden fietsen met alle fietsen die hun door de gemeenschap ter beschikking zijn gesteld.
Paul dit is ongefundeerde stemming makerij waarmee niemand gediend is.
Jan Morsink — 28 aug 2022
Op vrijdagmiddag heb ik tussen 13.00 en 17.00 uur meer dan vijftig Oekraïense bewoners van Maria Mediatrix en Zwanenhof van en naar de festiviteiten mogen vervoeren. Op zaterdag was het ook een zeer intensief heen en weer rijden met de Buurtbus Azelo en ook zondag was de Buurtbus actief met het vervoeren van de bewoners vanaf Zwanenhof en Maria Mediatrix. Op zondag was er zelfs een dag lang extra vervoer waarvoor twee chauffeurs zich hadden aangemeld.
Of alle bewoners persoonlijk waren uitgenodigd, is mij niet bekend. Dat zij welkom waren is wel duidelijk geworden door hun aanwezigheid.
En @Paul: Ook ik heb genoten afgelopen woensdag in het Kulturhus.
Paul Cohn — 28 aug 2022
Voor de viering van 31 jaar onafhankelijkheid van hun land in ons Kulturhus hadden Oekraïense vluchtelingen alle inwoners van Borne en omstreken uitgenodigd. Voor de Oekraïense vluchtelingen was het heel belangrijk deze dag samen met de Nederlanders te vieren.
“Zo’n 150 tot 200 bezoekers waren er, de helft Oekraïns en de helft Nederlanders en dat was de intentie”. www.borneboeit.nl/126811/nieuws/een-beladen-oekraiense-onafhankelijkheidsdag
Uit vragen van Oekraïense bewoners van Maria Mediatrix kreeg ik de indruk dat zij niet uitgenodigd waren voor ’onze’ Melbuulndagen een paar dagen later: mijns inziens een gemiste kans.

Ilse DeLange naar Hertme

Nadat eerder bekend werd dat Danny Vera op zaterdag 2 september de sterren van de hemel zal...
27-03-2023

Zondag weer Palmpasenoptocht

Aanstaande zondag 2 april, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
27-03-2023

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 9 april, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
07-03-2023

Wie wordt de Kroonjuweel van Borne?

In aanloop naar Koningsdag zoekt Oranjecomité Borne ook dit jaar weer naar het...
05-03-2023

Stadssleutel terug in veilige handen

‘Carnaval verbroedert’ zei René Jannink van de Stichting Borns Carnaval...
21-02-2023

Na drie jaar siësta nu volop fiësta

‘Na drie jaar siësta nu volop fiësta’, zo luidde de titel van een de vele...
19-02-2023