Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder
KOSTENSTIJGING VAN BIJNA 56 PROCENT

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal volgens de huidige ramingen 8,1 miljoen gaan kosten in plaats van de eerder begrote 5,2 miljoen. De extra 3 miljoen voor dit Huis van Borne wordt voor een groot deel veroorzaakt door de extreem gestegen kosten in de bouw, maar ook deels doordat er meer vloeroppervlak dan gedacht gebouwd moet worden en er extra geïnvesteerd moet worden om op termijn tot een energieneutraal gebouw te komen.
 

Een forse budgetoverschrijding van bijna 56 procent. Desondanks zou de optie om bij het Kulturhus in te trekken nog steeds voordeliger zijn dan de alternatieven, zoals het oplappen van het huidige gemeentehuis of nieuwbouw op dezelfde plek. “Zijn we nog steeds met de juiste dingen bezig?”, vroeg het projectteam zich af. Het antwoord was: “Ja, we denken van wel. Ook bij de andere scenario’s heb je met gestegen bouwkosten te maken en vooral met energiekosten. Dit is nog steeds de verstandigste keuze.”
 

'Geen te groot jasje'

Er wordt zo’n 1.600 m2 aangebouwd aan het Kulturhus en de bedoeling is om 2.000 m2 van het huidige Kulturhus te delen met de Kulturhus-organisatie. Dat kan blijkbaar allemaal net. Omdat er rekening wordt gehouden met flexwerken en het gesprek wordt aangegaan met de ambtelijke organisatie om flexibel om te gaan met de tijden waarop men fysiek in het Huis van Borne aanwezig moet zijn. “Het is zeker niet een te groot jasje”, vindt wethouder David Vermorken. Hij benadrukte nogmaals dat de alternatieven nog duurder zijn. “En het is ook belangrijk dat de organisatie straks een goede werkplek heeft, waarin bijvoorbeeld ook het Sociaal Hus voor inwoners goed te bereiken is.”
 

Zorgen

De gemeenteraadsleden hadden er wel de nodige zorgen over. Kosten rijzen over het algemeen de pan uit en allerlei ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Dat maakt het moeilijk om te sturen en de juiste keuzes te maken. Leo Graafhuis (VVD): “We zijn er niet gerust op. Een exorbitante prijsstijging! En wie zegt dat de kosten alleen maar verder gaan stijgen? En straks is het ook nog te klein? Hier moeten we nog eens goed als fractie over nadenken.”
 

David Vermorken had vervolgens wat moeite met het woord ‘exorbitant’. “Ja, de kostenstijgingen in de bouw zijn gigantisch. Niet voor niets hebben we in de kaderbrief hiervoor een forse voorziening getroffen. In die zin is het ‘exorbitant’, maar niet in de zin van ‘zelfverrijking’ of zoiets. We moeten ook gewoon wat en dit is nog steeds het goedkoopste alternatief.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 16 sep 2022
@Mark: Ik begrijp dat er een forse, indrukwekkende-of indruk makende Raadszaal voor de (deel)gemeente aan de voorkant is voorzien. Ruimte voor de ambtenarij is in overvloed in Hengelo aanwezig. Net als de huidige raadszaal dus veelal niet gebruikt wordt en leegstaand. Extra bouwkosten en extra energie voor veel leegstand? Je zou toch denken dat ook bij de huisvesting van de ambtenarij en bestuur, weinig energie-gebruik centraal staat?

Je zou wellicht ook in een multi-bruikbare lagere ruimte kunnen vergaderen? De centrale hal met het Kulturhus dan ook met 1 receptiebalie? Trouwen in het Dorset is altijd sjieker?
Mark — 15 sep 2022
De extra 3 miljoen wordt deels veroorzaakt doordat er meer vloeroppervlak dan gedacht gebouwd moet worden.
Hoezo? Heeft iemand zitten slapen? Zijn er ineens meer ambtenaren? Wil men een extra feestzaal bouwen?
Allemaal vragen, maar het antwoord zal wel weer zijn, dat we te maken hebben met onvoldoende professionaliteit in de ambtelijke en politieke organisatie.
Ton Huiskes — 15 sep 2022
De alternatieven zijn te duur, zegt de wethouder. Maar is er daadwerkelijk gekeken hierna,

Misschien dit idee (de verbouw) maar even in de ijskast zetten?
Paul Cohn — 14 sep 2022
…”op termijn energieneutraal" … wordt mijn suggestie alsnog overwogen om de oude loop van de Bornse Beek -“De Haven”, pal onder het Kulturhus- als duurzame (aard)warmtebron voor het Huis van Borne te gebruiken? (geothermie)
Zie de kaart van die locatie uit 1825: www.canonvannederland.nl/image/2017/7/1/24_02_20aftakking_20bornsebeek_20door_20borne_20rond_201825.jpg%28mediaclass-fancybox-big-img.5a17fc1f47109709397ae88813c748b421ef8e41%29.jpg
Zie het schema van verwarmen via geothermie:
https://i0.wp.com/bouwenuitvoering.nl/wp-content/uploads/2022/03/Aardwarmte-geothermie-in-Nederland-in-cijfers.jpg?fit=2048%2C1024&ssl=1
Marion — 14 sep 2022
En dan te bedenken dat wij als naaste buren nog niet één keer zijn geïnformeerd.
Dirk — 14 sep 2022
Kan nog leuk worden: een VVD-collegepartij die aangeeft over dit (megalomane) project nog eens goed te moeten nadenken, en een VVD-wethouder die aangeeft dat het het goedkoopste alternatief(!) is. Wie trekt er aan het langste eind, of is ook hier de 'kadaver partijdiscipline' ala Den Haag van toepassing, en dienen de partij-gelederen ten koste van alles te worden gesloten?? Overigens is het wellicht aan te raden voor de wethouder om het woord exorbitant op te zoeken in het woordenboek; "1) Abnormaal en overdreven 2) Buitensporig 3) Overdadig 4) Overdreven 5) Overmatig Die of dat alle grenzen overschrijdt en daardoor onaanvaardbaar wordt". De term zelfverrijking valt hier dus niet onder, maar zegt wel wat over de 'denkwereld' van deze wethouder...
Jonnie — 14 sep 2022
En nu het sportcomplex nog.
Ron Hartman — 13 sep 2022
Dit is nog een klein poepje en het wordt echt veel meer dan dit. Maar goed, het levert op de plek van het huidige gemeentehuis bouwmogelijkheden. Borne de lucht in! Echt exorbitant wordt straks het sportpaleis en het totale onvermogen om dat energetisch te exploiteren.

‘Bij sommige aanvragen denk ik: wow…’

Voor Benedicte Tijhuis, secretaresse van de burgemeester en belast met...
30-03-2023

Iedereen wil windbeleid, raadsvoorstel toch...

De provincie voert de druk op gemeenten op om haast te maken met beleid voor windturbines....
29-03-2023

Wooldrik: scholen moet toch nog even geduld hebben

Het college krijgt van de gemeenteraad de tijd om drie denkrichtingen uit te werken over hoe nu...
28-03-2023

Lars, Jasper en Job maken Borne veiliger

Cybercriminaliteit. We hebben er allemaal weleens van gehoord. Digitale ongewenstheid die steeds...
28-03-2023

Krachtig geluid uit het onderwijs

‘De maat is vol’, ‘het kan zo niet langer’, ‘de rek is...
23-03-2023

Handtekeningen gezet. Aan de slag.

Woensdagmiddag werden door wethouder David Vermorken en Paul Bonekamp van Dusseldorp Infra,...
22-03-2023