Automaatje van start in Borne
150STE GEMEENTE DIE ZICH AANSLUIT BIJ INITIATIEF VAN ANWB

Automaatje van start in Borne

Aan mevrouw Hulleman maandagmorgen de eer om als allereerste vervoerd te worden via de nieuwe service Automaatje, waarbij vrijwillige chauffeurs aanbieden mensen die wat minder mobiel zijn met hun eigen auto op de gewenste plek van bestemming te rijden. In dit geval was het wethouder Michael Geerdink die mevrouw ten dienste was en haar voor de deur van het Kulturhus afleverde. Een wat minder nuttig dan aangenaam ritje. Mevrouw Hulleman woont immers op steenworp afstand van het Kulturhus. Maar het had alles te maken met de feestelijke aftrap van Automaatje in Borne en daar werkte mevrouw Hulleman graag aan mee.
 

Initiatief ANWB

Borne is de 150ste gemeente waarin de vervoersservice van de ANWB wordt uitgerold, in samenwerking met Wijkracht en het Sociaal Hus. “Een feestelijke dag”, vond wethouder Geerdink. “We willen graag een veilige, inclusieve en sociale gemeenschap zijn waar iedereen aan kan deelnemen. Als je zelf minder mogelijkheden hebt om ergens te komen, dan is Automaatje een mooie aanvulling op de bestaande voorzieningen. En het mooiste vind ik misschien wel dat het gedragen wordt door vrijwilligers. Ik hoop dat jullie elkaar kunnen blijven ontmoeten, ook als het net even wat lastiger gaat.”
 

Volgens Xander van Pelt van de ANWB zijn er in Nederland naar schatting een miljoen mensen die gebrek aan mobiliteit hebben. “En daarom het risico lopen om in eenzaamheid te belanden.” In 2015 startte de ANWB met Automaatje. “Inmiddels zijn er in 150 gemeenten 29.000 deelnemers die er gebruik van kunnen maken, vinden er jaarlijks 120.000 ritjes onder deze vlag plaats, uitgevoerd door 3.000 vrijwilligers. Die zorgen ervoor dat men eropuit kan gaan, naar de kapper, het tuincentrum of gewoon ergens een kop koffie drinken. Met Automaatje dragen we daaraan bij.”
 

‘Veel belangstelling’

In Borne start het initiatief met 25 deelnemers en 9 chauffeurs. De deelnemers betalen de vrijwillige chauffeurs een kleine kilometervergoeding. Naast het vervoeren van mensen is natuurlijk het sociale aspect en de gezelligheid onderweg een belangrijk uitgangspunt. “Er is veel belangstelling voor”, weet Rosanne Woudstra, die vanuit Wijkracht Automaatje coördineert. “We hopen dat het nog gaat groeien en er zich meer vrijwilligers melden als chauffeur.”
 

Voor meer informatie en contact zie www.wijkracht.nl of bel 06-34362572

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 03 okt 2022
Hoe zit het hele vrijwilligersverhaal verzekeringstechnisch in elkaar, te meer daar er een vergoeding aan de bestuurder (ofwel de voertuigeigenaar) wordt betaald en dit hele verhaal aardig tegen het reguliere taxi-wezen aan schuurt ....

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks...
01-12-2022

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via...
30-11-2022

Keuzestress in Wensink-Zuid

Een spettertafel, waterwip, koekjesfabriek, zandtakel, evenwichtsparcours, vlot over het water,...
23-11-2022

College onder vuur over Ridderspoortje

De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie...
23-11-2022

Veel bezwaar tegen plan Ridderspoortje

Tegen het voornemen van de gemeente om de locatie van ’t Ridderspoortje aan de...
21-11-2022

Flink wat bomen erbij in Borne

Zaterdagmorgen was het een komen en gaan op Erve Knoef aan de Loodijk. Er lagen 156 flinke bomen...
19-11-2022