‘Minder vet op de botten, maar nog steeds financieel gezond’
ONZEKERE TIJDEN MAAKT BEGROTEN EXTRA LASTIG

‘Minder vet op de botten, maar nog steeds financieel gezond’

Het college stelt de gemeenteraad voor om een grotere post te reserveren om prijsstijgingen te kunnen opvangen die zich onder andere kunnen voordoen bij de grote projecten zoals ’t Wooldrik en het Huis van Borne. “We doen ons uiterste best om wat voor het dorp belangrijk is doorgang te laten vinden”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Het Wooldrik doet ertoe, de scholen doen ertoe, maar garanties kunnen we in deze tijden niet geven.”

 

De stelpost om tegenvallers op te kunnen vangen wordt ongeveer verdriedubbeld. Wethouder David Vermorken: “We willen graag op koers blijven met de grote projecten en doen er alles aan om wat in onze invloedsfeer ligt te beïnvloeden, maar het blijft spannend. Alles kan plotseling weer veranderen. We leven in onzekere tijden.”
 

Die extra voorziening vindt het college verantwoord. “Er blijft zelfs nog ruimte voor nieuw beleid, zoals een woonimpuls en extra inzet op de energietransitie. We blijven financieel gezond.”
 

Woonlasten

Omdat ook inwoners te maken hebben met inflatie is gemeend de woonlasten zo laag mogelijk te moeten houden. “De OZB gaat alleen met een inflatiecorrectie van 2,8 procent omhoog. Lager dan de inflatiecijfers die je nu hoort en een percentage dat eigenlijk andere jaren ook werd gerekend.” Wat wel omhoog gaat is de afvalstoffenheffing. De reden daarvoor is dat de reserve om tariefschommelingen op te vangen is uitgeput. Het zou om ongeveer 50 euro per jaar gaan, afhankelijk van welk scenario de gemeenteraad kiest in december.
 

Nog niet opgenomen in de begroting is een mogelijke voorziening om inwoners te helpen die door de omstandigheden ernstig in de problemen zijn geraakt. Wethouder Martin Velten: “Als het energieplafond ingaat, zal dat helpen. Wij kijken wat we in de tussenliggende periode kunnen doen. Daarvoor gaan we op 25 oktober een open gesprek aan met de gemeenteraad.” Daarbij zal niet alleen aandacht zijn voor individuele inwoners, maar ook voor verenigingen en ondernemers, die te maken hebben met de effecten van de crisis.
 

Het zijn de grote lijnen van de meerjarenbegroting waarover de gemeenteraad dinsdagavond werd ingelicht. Op 1 november wordt er nader over gesproken in het Politiek Beraad en op 8 november in de gemeenteraad.
 

In onze studio spraken we wethouder David Vermorken over de voorliggende begroting, de risico’s en de gemaakte keuzes. Het gesprek is hieronder te zien en te horen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina
De Diftarparadox slaat toe in Borne.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wt4x56KD8CTUE8mzexDeNo5pe91oxJds73v6949cRCfSEEfXL8U1go2aGh9Kt7ZBl&id=467709583620839
Dirk — 14 okt 2022
Het zou de wethouder cq het college sieren om gelijk met deze vooraankondiging van 50,-- lastenverzwaring voor haar burgers ook concreet inzage te geven over de onderbouwing hiervan, in plaats van met de dooddoener "de reserve is uitgeput" aan te komen. Hiermee kun je als burgers/melkkoe namelijk helemaal niets en stimuleert ook niet bepaald om afval verantwoord te scheiden De vaste heffing wordt immers toch wel standaard verhoogd om drogredenen, gezien de miljoenen die kennelijk wel kunnen worden uitgegeven aan megalomane projecten, waarvan het de vraag is of burgers hier nu echt op zitten te wachten, maar ja, lokaal bestuur (college en raad gezamenlijk) en realiteitszin gaan nu eenmaal niet altijd standaard samen...
José — 13 okt 2022
Een jaar geleden was er nog sprake van een reserve van anderhalf miljoen euro, volgens Arno Spekschoor en Michel Kotteman die de balans vd afvalstoffenheffing opmaakten.
Het diftar-systeem was dus lonend, volgens de heren.
En een jaar later . . .
Dirk — 12 okt 2022
In de Bornse Courant van 15 mei 2019 geeft de toenmalige college partij GB-90 aan dat de hoofdreden om in te stemmen met diftar is dat dit kostenverlagend zou zijn in de toekomst ten opzichte van het tot dan gehanteerde systeem. Dit zou voor zowel het variabele als het vaste tarief gelde . Dit standpunt is inmiddels in de afgelopen jaren van alle kanten ingehaald! Het zou de lokale politiek dan ook sieren deze lastenverzwaring voor inwoners meteen van tafel te vegen en de dekking hiervoor uit een gemeentelijk potje te halen, ofwel uit 1 van de door de burgervader met misplaatste trots genoemde megalomane projecten, in plaats van de inwoners wederom als melkkoe te gebruiken.....
Afvalstoffenheffing €50,- meer. Hoe is dit mogelijk, wat is er met de reserve gebeurd?

https://www.tubantia.nl/borne/inwoners-borne-zijn-goede-afvalscheiders-en-dat-loont~aadc3e84/
Hans — 12 okt 2022
Afvalstoffenheffing ongeveer € 50 omhoog?
Ik meen recent gelezen te hebben dat Twence een forse winstuitkering gaat doen aan de aangesloten gemeenten.....hoe durft de gemeente er dan zelfs maar even aan te denken de afvalstoffenheffing dan nog veel verder te verhogen voor zijn burgers? Schande.
Henry — 11 okt 2022
Dit is toch niet serieus bedoeld? € 50 per jaar?
Hoe durf je in deze moeilijke tijd voor heel veel inwoners van Borne?

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024