Oekraïners vieren ‘Dag van de verdediging’
LEKKERNIJEN (WAARONDER KOZAKKEN) EN BLOEMENKRANSEN IN DE ZWANENHOF

Oekraïners vieren ‘Dag van de verdediging’

Vrijdag was het in Oekraïne de ‘Dag van de verdediging’, in het verleden Kozaks day genoemd. Een nationale feestdag waarop de verdedigers van het land worden geëerd. Een dag die in de huidige situatie natuurlijk een dubbele bodem heeft, maar dat deed aan het plezier waarop de oorlogsvluchtelingen in De Zwanenhof er mee omgingen niets onder. Vanaf 18.00 uur was er van alles te doen. Van het proeven van zelfgemaakte lekkere hapjes tot het volgen van verschillende workshops en een kinderanimatie. Zo’n 150 Oekraïners én bezoekers namen er aan deel. Een impressie…
 

Lekkermakertjes

Bij aankomst word je al direct al verwelkomd met een Oekraïens shotje. Met een keuze tussen een zoetige (waarin onder andere honing is verwerkt) èn - voor de mensen die wat meer durven - een variant met peper. De geur van Oekraïens eten omhelst je naarmate je de grote zaal inloopt. Nog niet om te eten, maar meer als lekkermakertje voor wat er later op de avond staat te wachten. Bij deze gerechten staat ook allemaal het recept, zodat je het zelf ook thuis kunt maken.
 

De grote zaal is versierd met planten, echte en kunstbloemen. “De echte zijn allemaal zelfgekweekt door de Oekraïners”, vertelt Maria Bolduieva, een van de organisatoren. De varens brengen geluk aan soldaten die het moederland verdedigen. Ook is er een fotohoekje met wat zonnebloemen. Zonnebloemen zijn namelijk de nationale bloemen van Oekraïne. Maar niet alleen de zaal is versierd, ook de Oekraïners zelf dragen traditionele kledij. De meisjes hebben een bloemenkrans in hun haar.
 

Bloemenkransen met linten

Van meet af aan is het al aardig druk. Terwijl muziek de zalen en gang vult kan iedereen alvast beginnen met een workshop. Hierbij maken vrouwen en kinderen bloemenkransen. Elke bloem heeft zo zijn eigen betekenis en daardoor is elke krans die gemaakt wordt ook uniek. Als de verschillende bloemen in de krans zijn gevlochten, gaan er ook nog linten aan, wederom met verschillende betekenissen. Op een geplastificeerd velletje papier valt er meer over te lezen. Toch gaat het vanavond vooral over ‘elkaar helpen’ en ‘begrip tonen’.
 

Een mooi voorbeeld daarvan geven de Bornse Vrouwen in Bedrijf. Zij sponsorden namelijk maar liefst 90 overheerlijke Kozakken, die eerder met liefde waren vervaardigd door de medewerkers van De Ster. Een kleine delegatie overhandigt dit feestelijke lekkers. “Al met al een geweldige avond dus”, zo vertelden de organisatoren. “De sfeer was goed en de opkomst boven verwachting groot.” (RH/CT)

 

Dag van de verdedigers

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Bløf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024