Veel meedenkkracht in de Spanjaardswijk
REVITALISERING IN NAJAAR 2023 VAN START

Veel meedenkkracht in de Spanjaardswijk

“Typisch Twents”, was de lachende reactie van een van de bewoners van de Spanjaardswijk, toen hij een blik wierp op de aanmeldlijst voor een werkgroep die mee gaat denken over de revitalisering van de vooroorlogse wijk. Twaalf mensen staken hun hand op toen projectleider Mark Verhijde vroeg wie er tijd en energie wilde spenderen aan de flinke klus die eraan zit te komen voor de wijk. Maar toen het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje kwam bleken er wel meer bewoners mee te willen denken en te praten over het verbeteren van hun wijk en kwam de teller op 20 te staan. Even de kat uit de boom gekeken blijkbaar.
 

Grondige opknapbeurt

Hoe dan ook aan belangstelling geen enkel gebrek bij de bewoners, die net als de gemeente vinden dat er toch echt eens een grondige opknapbeurt nodig is in hun straten. Wie door de Spanjaardswijk loopt, waar ooit textielfabriek Spanjaard haar werknemers huisvestte, zal direct beamen dat het onderhoud aan wegen en groen wel een boost kan gebruiken. Bovendien blijkt onder de grond de riolering ook niet meer je-van-het te zijn.
 

Kansen

De revitalisering, die in principe draait om de openbare ruimte, biedt tevens kansen om in de bijzondere wijk ook op andere vlakken een sprong voorwaarts te maken. Op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie bijvoorbeeld, maar ook in cultuurhistorisch besef en sociale samenhang. De komende jaren wordt er samen met de bewoners over nagedacht. Het is vooral aan hen om dit soort zaken te initiëren.
 

Vertraging

Het project heeft wel enige vertraging opgelopen in de aanbestedingsprocedure, maar de bedoeling is dat in september 2023 toch echt de schop in de grond gaat. Dat voor de opknapbeurt in de ‘openbare ruimte’ ook op particuliere grond gewerkt moet gaan worden is evident. In de loop der jaren zijn er hier en daar kennelijk wat snipperstukjes grond in particuliere handen gekomen, met bekabeling, brandweerputten en riolen erin. Nog niet zo eenvoudig om dat allemaal grondig aan te pakken en mede ook daarom is de medewerking van de bewoners heel belangrijk. Meedenkkracht is er in ieder geval in overvloede. (AJ)

 

(Op de foto in de tekst wethouder David Vermorken, die zich als verantwoordelijk wethouder aan de bewoners voorstelde)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jos — 03 nov 2022
Ik hoop dat ook de parkeerplaats in de Damaststraat in de plannen worden meegenomen? Wij als straatbewoners ondervinden problemen van bewoners Spinnestraat die auto hier parkeren zodat er voor ons in de straat vaak geen parkeermogelijkheid is!! Verder zou de parkeerplaats verbreed moeten worden zodat het makkelijker wordt om in en uit te parkeren!!
Dank!!
Paul Cohn — 27 okt 2022
“de riolering ook niet meer je-van-het”? Denk bij vernieuwing dan ook eens aan riothermie: het terugwinnen van alle warmte uit sanitair en afwaswater die wij ongebruikt op het riool lozen. Een warmtepomp verhoogt de temperatuur. In Raalte wordt al 8 jaar het zwembad zo verwarmd www.gbraalte.net/informatiescherm-tijenraan-toont-energiebesparing/ In Velsen wordt op die manier een school verwarmd. www.tauw.nl/projecten/gasloos-verwarmen-vellesan-college.html
De enorme besparing op gasgebruik en CO2-emissie wordt in beide gevallen gemonitord.
Toen ik het de gemeente Borne voorstelde voor de revitalisering van de riolering in Wensink-Zuid was de ambtelijke reactie er een van “onbekend maakt onbemind”. Wellicht pakt een samenwerking van gemeente en bewoners het op voor de Spanjaardswijk.

Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad in grote meerderheid in met de realisatie van 20-24...
30-05-2023

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023