Avontureneiland krijgt vorm
RETENTIEGEBIED, MET SPEEL- EN RECREATIEVE FUNCTIE, BIJNA KLAAR

Avontureneiland krijgt vorm

Wie ooit op de Mavo Maris Stella in Borne heeft gezeten zal de plek aan de Woolderweg niet meer herkennen. Het oude schoolgebouw, waar later het Twickelcollege tijdelijk gebruik van maakte, is niet meer als zodanig herkenbaar. Veel is gesloopt en onderdelen hebben een geheel andere functie gekregen in wat nu het ‘avontureneiland’ heet.

 

Zo is de schoorsteen een zomerverblijf voor vleermuizen geworden en in de voormalige kelder kunnen de vliegende nachtdiertjes de winter doorbrengen. Het vroegere fietsenhok krijgt een tweede leven als pergola en delen van de muren zijn her en der opnieuw gebruikt, onder andere voor de bouw van een klein amfitheatertje.

 

Retentiegebied

Een belangrijke functie van het gebied is de retentie van water. Er was al een vijver waar het overtollige water vanaf het gebied bij het station naartoe geleid werd. De capaciteit van wateropslag is echter flink uitgebreid, om ook het regenwater vanuit Wensink-Zuid in de wijk vast te houden en niet via de riolering af te voeren. In een omvangrijk project in de hele wijk zijn daartoe flink wat stappen gezet.

 

Multifunctioneel

Maar dat is niet de enige functie van het terrein langs de F35. “Er is ruimte voor natuurlijk spelen en recreëren, met veel groen en aandacht voor biodiversiteit”, vertelt Daan Braamhaar van de gemeente Borne. “Met duurzame elementen, zoals hergebruik.” Hij wijst op de trap van de oude school, die nu mooi dienst kan doen om het talud op te klimmen. “We hebben ook overtollige buizen van de Europastraat hergebruikt voor een extra vleermuizentoren en een stuk buis dat overgebleven was van de werkzaamheden onder de N743 kon hier mooi weer geplaatst worden om te spelen.”
 

Spelen en groen

Vorige week werden de hekken om het gebied weggehaald, omdat het veilig geacht werd er te spelen en te wandelen. “Maar het is nog niet klaar. Bij vier leveranciers zijn plannen gevraagd voor speeltoestellen. Die worden straks voorgelegd aan de omwonenden en zij maken er dan een keuze uit.” De bedoeling is dat nog voor het einde van het jaar te doen.
 

Verder krijgt de groeninplant de komende weken vorm en worden de laatste details tot in het voorjaar uitgewerkt. Onder andere het plaatsen van prullenbakken, speciaal op verzoek van de buurt. “Ik hoop maar dat mensen het fatsoen hebben de rotzooi thuis op te ruimen zolang die prullenbakken er nog niet staan. En dat geldt ook voor de hondenpoep. Er spelen hier tenslotte kinderen.” (AJ/BM)

 

Luchtfoto’s © Dirk de Graaf

 

Avontureneiland Wensink-Zuid

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
TM — 13 dec 2022
Hopelijk komt er een skatepark
Siny Boer — 06 nov 2022
Een verrijking voor de wijk!
Malou — 05 nov 2022
Het is inderdaad mooi geworden. Alleen super jammer dat het nu al een hangplek is geworden voor de wietrokende jeugd…
Ton Huiskes — 02 nov 2022
Ik ben er meermalen langs gefietst en het ziet er mooi uit. Het is te hopen dat ook een mooi aangelegd park blijft - zonder troep en zonder baldadigheid.
Frans Spekschate — 02 nov 2022
Moet zeggen het ziet er erg mooi uit, nu de speeltoestellen nog en de kinderen krijgen een mooi speelterrein. Als ze ook nog een veilige oversteekplaats krijgen is iedereen tevreden.

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024