Zenderen verwelkomt zaterdag de Sint
INTOCHT EN FEESTELIJKE MIDDAG IN EN ROND HET RIGTERSHOES

Zenderen verwelkomt zaterdag de Sint

Het is inmiddels alweer zo’n zeven jaar geleden dat de Goedheiligman met veel uitbundig vertoon in Zenderen werd ontvangen. Natuurlijk, op tal van plekken legde hij wel huisbezoeken af en vulde hij de schoentjes, maar een echt groots en feestelijk welkom voor de gehele gemeenschap ontbrak er toch wel aan. Daar komt zaterdag verandering in, want de goede oude Sint heeft aangekondigd graag weer ‘officieel’ naar Zenderen te willen komen. De nieuwe dorpsvlag kan dus uit. Met dank aan de Ondernemersvereniging Zenderen en vier enthousiaste Zenderense jonge vrouwen die al wekenlang in de ban zijn van en in de weer zijn voor zijn komst.
 

‘Het begon allemaal in de kantine van ZV’

Drie dagen vóór zijn geplande terugkeer vertellen Carmen Welberg, Coby Dirks, Esther Besselink en Marleen te Riele in geuren en kleuren hoe het allemaal in zijn werk ging. “Het begon enige tijd terug in de kantine van ZV”, trapt Carmen af. “Bjorn Letteboer en Bas Braakhuis opperden er de suggestie om de intocht in ere te herstellen. ‘Het zou goed zijn elkaar weer eens te ontmoeten en de gemeenschapszin te prikkelen’, zeiden ze. Van het een kwam het ander. Binnen korte tijd hadden we vier enthousiaste meiden bij elkaar die de schouders er wel onder wilden zetten.”
 

“Eigenlijk wilden we heel voorzichtig beginnen”, vult zus Marleen aan. “Een leuke Pietenmiddag zou een mooie start zijn. Maar het werd al heel snel meer. Misschien toch ook de Sint erbij, en vervolgens werd er zelfs een intocht aan toegevoegd. We kwamen van het een op het andere. Geweldig leuk allemaal, maar tegelijkertijd ook wel heel spannend zo’n eerste keer.” Toch lukte het en zaterdagmiddag om 14.30 uur moet het echt gaan gebeuren.
 

Spelletjes in het Patersbos

De middag start dan in het Patersbos, waar voor de kinderen tot en met groep 5 allerlei spelletjes worden georganiseerd. Van stokpaardje rijden tot pakjes in de schoorsteen gooien, terwijl de kinderen uit groep 3, 4 en 5 ook een speurtocht lopen. “Laat ze dan wel een zaklamp meenemen”, waarschuwt Coby alvast. Opdrachtkaarten zijn af te halen in ’t Rigtershoes. Rond half vier wordt de Goedheiligman ergens bij de feestweide aan de Lidwinaweg verwacht. Vandaaruit zal hij in een open auto door het kerkdorp trekken en via Erve Timmerman en de Hoofdstraat uiteindelijk ook rond 16.00 uur ’t Rigtershoes bereiken. Met in zijn kielzog natuurlijk een heleboel Pieten alsook kleine Pietjes.
 

Daar start voor alle kinderen dan ook groot Sinterklaasfeest. Zo is er ranja, liggen er zelfs glutenvrije pepernoten, kunnen kinderen met de Sint op de foto en is er een meet & greet met de bisschop, waarin de kinderen hun diepste verlangens aan de wit bebaarde kunnen toevertrouwen. Aan het eind van de middag krijgen alle kinderen nog eens een goodiebag, die door de cliënten van Aveleijn aan de Parallelweg feestelijk is versierd. Wat erin zit, blijft vooralsnog hét geheim van de Sint.
 

Verlanglijstje

“We hebben er enorm veel zin in”, besluit Esther, “al is het inderdaad ook voor ons nog heel spannend. Het belangrijkste is dat alle kinderen een hele leuke middag krijgen en we denken dat dit zal lukken. Maar ook gaat het natuurlijk om de centjes, want iets organiseren kost gewoon geld. Vandaar dat we maar een collectebus bij ’t Rigtershoes plaatsen, waarin bezoekers een vrije gift kunnen deponeren. Maar het zou mooi zijn als we een volgend jaar, als we het nog iets grootser willen aanpakken, ook meer centjes aan het feest kunnen besteden. Zie het maar als ons verlanglijstje voor de Sint.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Chris — 17 nov 2022
Prachtig dat dit weer gaat gebeuren!!
Wellicht een idee de Oekraïense kinderen hierbij te betrekken.
Zij kennen t feest rondom en met Sankt Nikolaus ook.

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024